Ciekawe, żadnego wpisu jak dotąd, a przecież to pierwszy dokument, na jaki powinni się rzucić fani Romana, zwłaszcza teraz, po jego aresztowaniu. Poniżej link do mojego bloga, gdzie zachęcam do oglądania i bezskutecznie staram się zachować bezstronność przy opisywaniu całej sprawy...
http://vallaor-venuscarnage.blogspot.com/2009/09/roman-polanski-wanted-and-desir ed-2008.html
Nie da się zachować bezstronności. można zachować umiar i starać się trzymać emocje na wodzy.
Ja myślę, że nie za bardzo można trzymać nerwy na wodzy bo przecież to co
zrobił było okropne i powinien zostać skazany. Nie wiem czemu ludzie
dorośli go tak bronią. Ciekawe jakby się poczuli jakby chodziło o ich
córkę? :/
Znowu ten legendarny argument z córką... Dobra, pisze to po raz 1000:
Gdyby to była moja córka, tobym jej nie pozwolił jechac samej z prawie obcym sobie facetem niecieszącym się bynajmniej opinią cnotliwego na (prawie) rozbierana sesje zdjęciową do domu innego obcego faceta równiez niecieszącego sie opinią cnotliwego.
jestem wielkim fanem talenu Romana Polńskiego jednak mimo wszystko nie bylo mnie na miejscu wydarzen , sprawa dosc slizga !! Biorac pod uwage stanowisko samej ofiary ktora zreszta byla honorowym gosciem na premierze tego filmu mysle że Roman zostanie uniewinniony dzieki czemu bedzie mógł znów krecic filmy w stanach . Pewne grona prawnicze twierdza ze cała ta sytułacja została specjalnie wywolana przez prawnikow artysty i uwazana jest za błyskotliwa taktyke !!!!! pozdrawiam
na bloga wskakuje
Osobiście otwarcie go podziwiam. Kto jednak mówi, że podziwia się jego upodobania do młodszych? Trzeba rozgraniczać niektóre sprawy.
zacznijmy od tego że samantha ze swoich zeznan wycofala sie I PRZYZNALA ZE KŁAMAŁA przed kamerami jakies 2 lata temu...temat do kosza
Tylko, że RP sam się przyznał do tego.
Jak reżyser no szacunek wielki, bo to jest świetny reżyser. Natomiast sprawa z tą dziewczyną... jak już kilka razy to stwierdziłem: gdyby to był zwykły sprzedawca i szary obywatel to wszyscy tylko gadaliby, że trzeba skur****na powiesić albo gorzej jeszcze i nikt nie nazywałby tego błędem tylko pedofilią.
gyby to byl zwykly sprzedawca ciemniaku nie bylo by u niego tej dziewczyny
i nie byloby sprawy !!!!!!!!
Z których zeznań - z tych ogwałcie w procesie/na policji, czy swoich wypowiedzi w filmie (że sędzia wszystko olewał poza swoim wizerunkiem?).
Bo z tego co ja czytałem, nigdy nie dowołała swoich zeznań, tylko powiedziała, że dla niej sprawa jest zamknięta i już niech nawet już Polańskiemu dadzą spokój, byle tylko dali jej w końcu święty spokój.
Że co niby zrobił? Wiesz ile 12-latek uprawia seks? Same to robią i mają gdzieś prawo. Z punktu widzenia natury nie jest to ani chore, ani dziwne. Osobnik zdolny do rozrodu, rozmnaża się i nie ważne czy mówimy o pieskach czy ludziach.
Dziewczyna prawdopodbnie kłamała, że Polański ją zmusił, a masy sie bulwersują jak by brutalnie zgwałcił 5-latke. Ludzie opanujcie sie!
Jak będziesz miał 12 letnią córke i przelceci ci ją jakieś staruch to inaczej bedziesz mówił. Bronicie pedofila bo co filmy potrafi robić? To go zwalnia z odpowiedzialności?
Ojcowie to mają do siebie, że są zaborczy i chronią "swoje księżniczki" przed każdym chłopakiem. PS. Zajrzyj do słownika bo chyba nie wiesz co to jest pedofilia.
Jasne i dlatego kobiety nie wychodzą za mąz a ludzkośc zaraz wymrze bo tatusiowie sa zaborczy. Szkoda że gdy ja poznałem moja zone tak nie było. Amoże teśc nie wiedział że ma byc zaobrczy
P.S
Zgodnie amerykanskim prawem stosunek z nieletnia która nie ukończyła 16 roku zycia jest karalny. Pozatym widziałem zdjęcie tej panny. To było dziecko a nie żadna kobieta. Tylko pedofil mógłby sie na coś takiego połasić. Hipokryci, tak wszyscy są przeciw takim rzeczom ale Romek to wyjątek bo on filmy robi.
Powiem tak - jeśli facet zmusi moją dwunastoletnią córkę to pójdę na policję i na niego doniosę. Jeśli natomiast moja córka zrobi to z własnej woli - to ją spiorę na kwaśne jabłko i wyrzucę z domu. Facetowi wtedy nic nie zrobię. :P
P.S. W Kalifornii seksu nie można uprawiać z osobą poniżej 18 (nie 16) roku życia. Już samo to dowodzi, że prawo jest idiotyczne, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że wszyscy siedemnasto-, osiemnastolatkowie są w Kalifornii cnotliwi.
A laska wyglądała na więcej niż 13 lat. Mam kuzynkę, która ma lat 14 i wygląda na znacznie młodszą od trzynastoletniej Samanthy. Oczywiście można twierdzić, że Samantha wyglądała na swój wiek (twierdzić można różne głupie rzeczy), ale nie wyglądała. Minimalnie dałbym jej 16 lat. Polański też mógł się pomylić (czy się pomylił, czy wiedział - nie wiem, ale z pewnością MÓGŁ SIĘ POMYLIĆ).
Ty twierdzisz wiele głupich rzeczy. O czym ty mówisz? Nie wiedział ile miała lat? Ludzie poniżej 18 roku zycia mogą uprawiać seks ze sobą. To ty jesteś idjotyczny oceniając prawo którego nie znasz i nie rozumiesz...
Oj, no nie wiem... Przeglądałem tamtejsze przepisy i nie znalazłem zapisu mówiącego że poniżej 18 lat można uprawiać seks "ze sobą" (jak to brzmi...). Są jedynie adnotacje, że:
1) Jeżeli różnica wieku wynosi najwyżej 3 lata, jest to wykroczenie, nie przestępstwo
2) Jeżeli osoba młodsza ma co najmniej 16 lat lub osoba starsza co najwyżej 21 to jest to traktowane jako okoliczność łagodząca.
Źródło: Wikipedia
Może jednak źle szukałem... W takim razie prosiłbym o jakieś twoje źródło.
Sam fakt że robił to z nieletnimi może budzić niesmak, ale przecież nikt młodych do niczego nie zmuszał... a co do tej 13lastki... w jej wieku jest wiele puszczalskich lolitek, jeśli ona nie była już dziewicą kiedy przespała sie z Polańskim to już mówi samo za siebie. Z resztą na pewno chciała się załapać na role w jakimś filmie, razem z mamusią aktorką wybrała drogę przez łóżko... a że facet skorzystał... cóż, tego akurat nie powinien był robić bo to w sumie przestępstwo. ale nie ma co robic dramatu, bo tej 13stki nie zgwałcił, tylko przespała sie z nim w celu rozwoju dalszej ewentualnej kariery. co prawda nie bronię go, bo to co zrobił jest faktycznie niesmaczne, tylko trzeba na to spojrzeć tak, ze mała właściwie nie została skrzywdzona- ani nie był to jej pierwszy raz, ani przymusu nie było.
Nie jest to wybitny dokument, montaż trochę szwankuje, brakuje jakiegoś pomysłu narracyjnego etc. Ale dałem 7/10, bo jest przekonujący, niegłupi i nietendencyjny. No, może troszkę stoi po stronie Polańskiego, ale niczego stara się nie zatajać.
Jedno jest pewne - zdaniem psychiatry, który przed ponad trzydziestu laty wystawiał mu opinię Polański nie jest seksualnym zboczeńcem i nie stanowi dla nikogo zagrożenia.
Pewne jest także, że Rittenband mieszał w procesie. Potwierdzają to i obrońca Polańskiego i prokurator (na dodatek mormon).
Polański był u psychiatry, odsiedział też 42 dni dozoru psychiatrycznego w więzieniu, gdzie również stwierdzono, że nie trzeba go wsadzać do więzienia.
Ale Rittenband kombinował dalej, więc Polański zwiał (co ciekawe Rittenband twierdził, że uda, że zamyka Polańskiego, ale wkrótce skaże go na deportację - Polański sam się deportował - być może powinien zaczekać do ogłoszenia wyroku, ale Rittenbandowi nie można było ufać - co również potwierdzają i obrońca i prokurator-mormon).
Generalnie - moim zdaniem nie ma dziś już żadnej sprawy. Polańskiego powinni uwolnić i nie gadać głupot, że to pedofilia etc. (bo to nie jest żadna pedofilia). Jeśli za seks z nieletnią groziła podówczas deportacja (jako jedno z możliwych rozwiązań prawnych), a Polański własnowolnie udał się na emigrację - to po cholerę ciągać go jeszcze po sądach? Dla zasady???
Może powinni go troche postraszyc zanim wypuszczą, ja jestem za konsekwentnym traktowaniem , chociaż jakieś dwa lata mogli by mu dac
Podobno co 4 dziecko jest wykorzystywane seksualnie czy to poprzez gwałt czy molestowanie,ile procent anonimowych pedofilów-dziadziusiw,wujków,tatusiów,ojczymów i "dobrych "sasiadów siedzi????Ale Polańskiego chcą zamknąc bo jest sławny!!!
TAK!! WIEC NIECH WSZYSCY BĘDĄ BEZKARNI!!! BRAWO!! moim zdaniem powinno się karać wszystkich, twoim nikogo...