Roman Polański. Ścigany i pożądany

Roman Polanski: Wanted and Desired
2008
6,9 3,7 tys. ocen
6,9 10 1 3670
7,1 12 krytyków
Roman Polański. Ścigany i pożądany
powrót do forum filmu Roman Polański. Ścigany i pożądany

Z tego co słyszałem niefortunna "akcja" za którą Polański jest ścigany miała miejsce w posiadłości Jacka Nicholsona, zapewne wszyscy byli naćpani, a skąd tam wzięły się na imprezie 13stolatki, kto je wpuścił, gdzie byli rodzice ja się pytam. Niech wypowie się ta teraz ponad 40sto letnia kobieta.
Aresztowanie Polańskiego po tylu latach to zwykłe chamstwo, pokazówka i pożywka dla brukowców. Roman ma ponad 75 lat jeśli dobrze liczę, ile on z tego odsiedzi? WYPUŚCIĆ GO

M35K4LIN

Sorry ale chyba nie znasz za bardzo tej sprawy...

Sqrchybyk

Może znasz więcej szczegółów, ale nie chodzi mi o nie bo moim zdaniem nie są one ważne.
Jak dla mnie powinni go wypuścić nawet jeśli to zrobił, minęło ponad 30 lat, nidgy więcej nie zrobił takiej sceny, przez tych purytańskich amerykanów tylko mu się mózg zlasował czy go złapią czy nie, poza tym ile lat on może siedzieć przecież to już dziadek.
Jako okoliczność łagodzącą dodałbym zabójstwo jego żony w ciąży, wiem że między tymi dwoma wydarzeniami jest kilka ładnych lat, ale w jakimś stopniu są one powiązane, pierwsze wykluczyłoby to drugie pozdro

M35K4LIN

kurwa ciebie by zamknęli od razu. Dlaczego jego nie mają zamknąć?

WDK

tak tak tak, wypuścić go!! bo jest reżyserem! to reżyser, oni nie mogą być skazywani, przecież to gwiazdy! zwykłych ludzi niech wsadzają do więzienia. Polański ponad prawem!

M35K4LIN

Ciekawe czy tak samo byś mówił jakby to twoją córkę zgwałcił.

Wrocek

A ciekawe czy ty byś tak mówil gdyby Polański był twoim ojcem...

Sqrchybyk

Ja podałem swoje powody i nie było w nich nic o tym żeby go wypuścili bo jest reżyserem więc nie dopowiadaj śmietnik i się nie napinaj jak gacie w szpagacie.

On po prostu jest za stary, mięli okazje żeby go zatrzymać wielokrotnie,
w Szwajcarii podobno był co roku, po prostu Washington Post i Times nie miały o czym pisać to zrobili nagonkę teraz po 30 latach.

To jest pytanie na które nie odpowie ci nikt na świecie: czemu teraz? (ewentualnie czemu tak późno?)

Wrocek

mój post to ironia dla wielkich obrońców reżysera :] którzy twierdzą "wypuścić bo to reżyser"

Wrocek

On jej nie zgwałcił, tylko z ią współżył, z tego co wiem, za jej zgodą. W dodatku nie mając świadomości, że jest zbyt młoda. Amerykanie nazywają to gwałtem w świetle prawa, ale nie upoważnia Cię to do traktowania tego na równi z czynami połączonymi z obroną ofiary i stosowaniem przymusu przez napastnika (pobicia, grożenia, unieruchomienia itp). Amerykanie oskarżyliby go o współycie z nieletnią i i nazwali to gwałtem nawet, gdyby to ona go związała i wskoczyła na kolana. Analogicznie fundamentalni islamiści kamienują "niewierne" kobiety nawet gdy ktoś je zgwałci naprawdę, wbrew ich woli. czy dla Ciebie kwestia nazewnictwa jest najbardziej kluczową sprawą? Liczy się interpretacja czynu, a nie jego zaszufladkowanie, niestety amerykański system sprawiedliwości tego nie rozumie. Weź też po uwagę, że sama ofiara tego czynu nie ma do Polańskiego żadnych roszczeń, i najlepiej machnęłaby ręką na proces.