Jak wyczytałem ten film miał uświadomić młodym ludzią czym jest Nacjonalizm i do czego może doprowadzić niestety zamiast uczyć tylko stał się ulubionym filmem wszystkich SH bawi mnie to w końcu nie wiem co twórca sobie myślał że ktoś kto wyznaje taka śmieszną ideologie potrafi w tym filmie znaleźć drugie dno zamiast tylko sceny walki :) pozdrawiam 9/10
Za dużo filmów, za mało książek... Zostaw to dla siebie, a nie pokazuj tego "ludzią"! Jeśli liźniesz trochę interpunkcji, to może kilka osób więcej zrozumie ten bełkotliwy słowotok...
Jaki nacjonalizm ? Kolego chodziło o nazizm, ( Często mylony z faszyzmem przez tych którzy dużo krzyczą:D ) Ty nacjonalizm to chyba pomyliłeś z burdami na stadionach i dodatkiem antysemityzmu bo nie mogło by tego zabraknąć.
Dokłądnie tu chodzi o nazizm, bo przecież nacjonalizm nie ma nic wspólnego z segregacją rasową i etniczną wspólnotą krwii. Nacjonaliści lubią wszystkich. Jest to ustrój miłości! Po za tym preferują darmowe krówki dla społeczeństwa i rogale za pół ceny!
Przykre że przez jednego człowieka i słabą lub wybiórczą znajomość historii,muszę czytać takie komentarze.
Marna prowokacja,bo myślałem że chociaż się pośmieje:) Uświadomię Cię kolego sympatyczny że nacjonalizm "dzisiejszy" jest pod wieloma względami zmieniony,chyba o narodowcach-polskich,słyszysz tylko to co ty chcesz :)
Pozdrawiam i pracuj nad ironią! :)
Wytłumacz mi czym się różni Nazista w czasie drugiej wojny krzyczący "TYLKO NIEMCY" od Dzisiejszego 20 letniego chłopaka w glanach "TYLKO POLSKA"
20 letniego chłopaka w glanach....Nigdy tego nie piszę, ale teraz muszę "O ja pier.." Dodaj jeszcze łysy i przeszedł transformacje z fleka i bojówek na dresową kurtkę i spodnie dresowe....Masz wypaczony pogląd.
Chodzę w glanach,mam długie włosy,brodę.Do jakiej grupy mnie dorzucisz ? Nazi Krypto Metal :D ?
To jest twoja logika...
A to pytanie , to rodem z programu Tomasza Lisa....Manipulowanie pytanie tak,aby ciemna masa dała się nabrać :)
Ty też zatrzymałeś się na latach 90.XX wieku i myślisz, że Narodowcy to sami Skini ? :) :) : )
Tamci Skini, to nawet przy tych obecnych narodowcach nie stali.Wtedy, to były większości gangi,dzisiaj Narodowiec się szanuje.Nie ćpa,nie siedzi po melinach,dba o zdrowie fizyczne,kształci się i chcę Pracować dla dobra Polski.
"Tylko Polska" A co ma krzyczeć ? Tylko Unia Europejska ? Bo tak chcą te socjaluchy ?
Zapomnij! Co złego jest w powiedzeniu " Tylko Polska"?
P.S.Znasz w ogóle jakiegoś narodowca ? Czy swoją wiedzę opierasz jak wspominałem na 90 latach ?
Nacjonalizm to pierwszy krok do faszyzmu (nazizm był jego rdzennie niemiecką odmianą). Jednak właściwiej jest mówić o szowinizmie, bo historyczny faszyzm nie zakładał/niekoniecznie zakładał/ nietolerancję, wrogość wobec innych nacji czy grup etnicznych.
Najlepszym określeniem jest chyba: neofaszyzm.
Warto dodać, że w czasach globalizacji tradycyjnie pojmowany patriotyzm jest co najmniej przestarzały i łatwo może rodzić nacjonalizm czy inne "brzydkie" -izmy.
Ciekawe, że McLuhan już pół wieku temu przewidział dzisiejszą realność, która do wielu jeszcze nie dotarła: żyjemy w "globalnej wiosce"!
Faszysta,Nazista, (też rasista), ale głownie te dwa, które wymieniłem straciły kompletnie swoją wartość przez lewicowych krzykaczy zwanych "Antyfaszystami" i ludzi pokroju Pana Biedronia z "kolorowej niepodległej"
W czasach "globalizacji" (jak, to ująłeś) rządzi poprawność polityczna po, której ogarnięta ludność wie, że to utopia.
Cała "globalna wioska", to jedna wielka utopia,to chora wyobraźnia psychicznych ludzi.
To strzał w stopę w europejską kulturę,historię-tak jestem przestarzałym faszystą :)
Kosmopolici tak bardzo walczą o tolerancje, a sami nie tolerują "ksenofobów" Tak na nas mówicie :):):) ?
We Francji ostatnio był przypadek, kiedy to grupa muzułmanów pobiła jakiegoś znanego Francuza - homoseksualistę.Wstawił swoją poobijaną twarz :) Lubię logikę lewicy,sami się powybijają ;)
Wolna strefa handlowa-Jak najbardziej,pozwoli, to rozwijać się krajom,ale nie obędzie się też bez wyzyskiwania niektórych jednostek.
Szanuję swój Naród i moim zadaniem jest rozwijanie się dla niego,reprezentowanie go godnie,a gdy mam zaszczyt słuchać hymnu na całym ciele mam ciarki.
Więc ,nie wiem, co, to życie dla globalnej wioski, bo codziennie rano budzę się dla Polski.
Dobra, nie będę z Tobą dyskutował.
Żeby Ci było miło - z racji miejsca zamieszkania, ale też bez oporów, głosowałem właśnie na Biedronia. Na początku jego "kariery" żałowałem, teraz już nie.
Masz racje nie dyskutuj, wolicie krzyczeć :)
Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia.
A patriotą "narodowym" jestem, dopóki Polska nie będzie szkodzić:
a) ludzkości, bo przede wszystkim czuję solidarność z przedstawicielami gatunku homo sapiens sapiens;
b) Europie, bo jestem spadkobiercą kultury śródziemnomorskiej;
c) mojej grupie etnicznej [Polak, być może z domieszką krwi żydowskiej (jak 99% mieszkańców Europu Wschodniej) oraz (mam nadzieją) irlandzkiej], mojej kulturze, mojemu regionowi, mojej rodzinie - bo "bliższa koszula ciału niż kapota".
Współczesny patriotyzm ma sens w samorealizacji, uczciwej pracy, kulturze osobistej, tolerancji - chyba, że ktoś mojemu państwu zagrozi; wtedy mam obowiązek walczyć.
Przepraszam za "sieriozność", ale sprowokowałeś mnie do tego postawą "Prawdziwego Polaka", na którą mam awersję.
Nacjonalizm to ustrój ! ! ! ! !
Dobre, sprzedam to kolegom z podstawówki, uśmieją się.
Zgadza się, pomylił nacjonalizm z nazizmem, ale ty również błysnąłeś inteligencją z nacjonalizmem!
To, że niektórzy publicznie prezentują swoje "skrajnie prawicowe poglądy" nie oznacza to, że każdy nacjonalista jest taki sam, nie wiem czy napisałeś to specjalnie czy chciałeś by to było śmieszne, ale przez takie komentarze, zwykły Kowalski, który może je przeczytać, nigdy nie poprze takiego Ruchu Narodowego, bo będzie się bał, że poprzez dojście go do władzy (które mam nadzieję jak najszybciej nastąpi), rozpocznie się Bóg wie jakie mordowanie żydów, czarnych itd.
Pozdrawiam
Sam jestem Narodowcem i czytam x razy swoje wypowiedzi z tamtego okresu i nie mogę się doszukać tego rzekomego "złego" komentarza przez którego w/w Kowalski nie poprze Ruchu Narodowego...
Nie mniej jednak nacjonalizm nie równa się burdom na stadionach. czy też antysemityzmowi.
To dokładnie miałem na myśli (o ile tylko dobrze zinterpretowałem Twoją wypowiedź), choć wiele osób tak go opisuje, bo tak jest "najwygodniej".
Ponieważ Nacjonalizm jest mylony z burdami na stadionach. Mimo,że lubię kibiców, to kibole ( w głowie im chuliganka) psują im opinie. Oczywiście cała nagonka na kibiców dla mnie jest absurdalna po później kibic=kibol.
Więc źle zinterpretowałeś moje słowa,ale też ja nieco źle się wypowiedziałem i dla postronnej osoby może się to wydawać anty.
Moda na nazistę ;), początki lat 90-tych, królowały wtedy pirackie VHS-y, łyse głowy z dalekiej Australii i setki "ping pongów" które ich ostatecznie tłamszą. RC zagrał takiego charyzmatycznego chudzielca z dziarami i zerowym stanem owłosienia! Ktoś go wylukał, dał mu ze 3 śniadania i wypłynął! Brawo! To też drogowskaz dla naszych młodych gwiazd. Przypomina się tutaj Eryk Lubos, choć nie ta skala ale też się rozkręca, sam Olivier Janiak ( ale autorytet :D ) umieścił go na okładce pierwszego numeru swojego pisma!
Nacjonalizm a nazizm to nie to samo geniuszu, najpierw się poducz a później pisz ;)