7,2 23 tys. ocen
7,2 10 1 22999
7,7 6 krytyków
Romper Stomper
powrót do forum filmu Romper Stomper

Obiektywny, trafny soundtrack, wartka akcja, rola Crowe(inni też świetni!) i ogólny realizm! No 1.

ocenił(a) film na 9
PoLucjan

podam lepszy (oczywiście moim zdaniem) Fanatyk

sergeant_matt_baker

Fanatyk według mnie jest trochę głupawy: z nienawiści do Boga chłopak zostaje naziolem? Czyżby nazizm był koszernym odpowiednikiem ateizmu?
Za to Romper Stomper to film bez przekombinowanej fabuły, niezle zagrany i do tego ze świetnym soundtrackiem.
Podoba się nawet Punkom! :)

Zavisha

"Romper Stomper" - australijscy łysi piorą najpierw żółtych a potem sami siebie - w pytę
"Więzień nienawiści" - amerykańscy łysi piorą najpierw czarnych a potem sami siebie - ekstra
"Fanatyk" - żydowski łysy pierze najpierw Żydów a potem sam siebie - mega film!!!

Pozdrawiam wszystkich miłośników filmów o subkulturach młodzieżowych :D

użytkownik usunięty
fafik9

jak dla mnie to fanatyka trochę spłyciłeś. to nie jest film o subkulturze młodzieżowej (przynajmniej moim zdaniem). film jest bardzo interesujący i skłania do wielu przemyśleń i to niekoniecznie na temat nazizmu czy antysemityzmu (choć tu raczej chodzi nie o antysemityzm tylko antyjudaizm a to doś spora różnica) )() siYa

Słuchaj WILQ moja poprzednia wypowiedz to był żart z paru filmów o wspólnej tematyce.

Co do Fanatyka to uważam, że jest to film obok którego nie da się przejść obojętnie pomimo, że pokazana w nim sytuacja nienawiści jednostki skierowanej wobec własnej kultury jest karkołomnym założeniem, które w moich oczach nie wytrzymuje krytyki.

Antyjudaizm oznacza dyskryminację Żydów ze względu na ich religie a nie na fakt że są przedstawicielami innej rasy (semickiej).
Pogromy i prześladowania Żydów przed pocz. XIX w. to właśnie przejawy antyjudaizmu, a nie antysemityzmy (bo ciężko wtedy jeszcze mówić o rasiżmie)