7,2 23 tys. ocen
7,2 10 1 22999
7,7 6 krytyków
Romper Stomper
powrót do forum filmu Romper Stomper

Nawet dran ma uczucia

użytkownik usunięty

Dobry film, nie amerykański, dający dużo do myślenia, choć raczej nie dla ludzi nie mogącyh patrzeć na akty przemocy, których jest tu wyraźnie bardzo dużo. Ale w końcu o tym jest ten film - o tych, co sieją przemoc, o tych, co wydają się być krwawymi bestiami, ale jeśli tylko przyjżymy się ich życiu, być może spojrzymy na nich jak na ludzi.
Z początku pyślałem, że to kolejny film z przemocą w roli głównej. Szczegołnie że nienawidzę skinów za to że niczego sobą njioe reprezentują, poza zwierzęcą agresją i nienawiścią do wszelkiej inności. A jednak dzięki temu filmowi przekonałem się chyba nie po raz pierwszy, że każdy człowiek ma w sobie choć odrobinę serca. Tak. Nawet bohaterowie filmu. Żyją dla idei, choć to złe nazistowskie idee, jednak ich postawa nie zawsze jest zła. Być może nie powinienem ich usprawiedliwiać, i zapewne nie taka była rola tego filmu, jednak poczułem po zobaczeniu szczególnie ostatniej sceny, w której miłość przezwycięża ostatecznie nienawiść i kamienność serca, że nie możemy tracić miłosierdzia dla nikogo. Ludzie się zmieniają. A jeśli będziemy odwdzięczać się bandytom takim, jak ukazani w filmie skini, tym samym, to po pierwsze czy nie uczyni nas to podobnymi do nich? Po drugie - czy nie zmarnujemy szansy na ich resocjalizację? Może jestem naiwny, ale właśnie do takich przemysleń natchnął mnie ten film.