Rozmowa

Dialog
2006
3,5 64  oceny
3,5 10 1 64
Rozmowa
powrót do forum filmu Rozmowa

Wreszcie jakiś dialog! I bardzo dobrze:D Zacznę od scenariusza. Moim zdaniem to najmocniejsza strona filmu. No i cóż z tym tytułowym dialogiem? W moim odczuciu został napisany bardzo dobrze. Może trochę o niczym, ale czy aby na pewno? Wpleciony wspaniały wiersz Tarkowskiego, zapewne nie przypadkowo wybrany poeta to ojciec słynnego filmowca. O scenariuszu jeszcze słów kilka. Nie omieszkałem go sobie ściągnąć:) Dialog jak już napisałem wypada bardzo dobrze, wprowadza trochę życia do tego życia;) Tego brakowało mi w "Życiu człowieka", jakiejś próby zadumy, zastanowienia się. Nie jedynie pokazania życia, a spojrzenia na nie z jakiejś strony, koniecznie nieobiektywnej. To wszystko jest tutaj. Nie byłbym sobą jakbym się nie przyczepił. Jeśli chodzi o scenariusz to wszystko jest ok poza zapisem. Oczywiście scenarzysta jest jednocześnie reżyserem więc i tak wszystko ma w głowie jednak znacznie milej widziany byłby w pełni profesjonalny zapis. Ale może się tylko czepiam, w końcu jest to amatorski, niekomercyjny film. Druga sprawa to dźwięk, choć tutaj ciężko kogoś winić. Przypuszczam, że był użyty mikrofon efektowy, który w ogóle nie nadaje się do nagrywania dialogów, no ale dodatkowo do kamery załatwić jeszcze osobno mikrofon wiadomo, że nie jest łatwo, w końcu mało osób z nich korzysta. Żeby skończyć jakimś miłym akcentem pochwalę jeszcze zdjęcia i dobór muzyki. Obie rzeczy dobrze się ze sobą komponują tworząc taką trochę melancholijną atmosferę. Z niecierpliwością czekam na konkluzję trylogii:D

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa