Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124038
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Jeden z tych dobrych filmów poruszający tematykę egzorcyzmów.
Większość tego typu dzieł obecnie daleko mija się z prawdą,
wytyczając sobie komercję za cel. Film oparty na faktach, nie
fantazjuje na ten głęboki temat. Znakomita gra aktorska i pełno
prawdy wartej zapamiętania. Ja osobiście polecam książkę na
podstawie której film został nakręcony.

Karola_32

Zgadzam się w pełni. Nie komercyjny, nie widowiskowy, nie przekombinowany. Tylko klimatyczny i pięknie nakręcony. Świetnie zarysowane sylwetki głównych bohaterów i ukazana ich walka o dobro i wiarę w nich samych. Bardzo pozytywny. Nie przeraża, nie zniechęca, a daje do myślenia.
PS Polecam oglądać w samotności albo w małym gronie. Raczej nie w kinie.

Karola_32

Z tymi faktami to jakoś niewierze ale najlepszy o tej tematyce to zdecydowanie jest serial Objawienia
http://www.filmweb.pl/serial/Objawienia-2008-465637 wszystkie inne jakie widziałam o tej tematyce to bajki no może jednak nie dla dzieci...

ocenił(a) film na 10
szarit

Jak nie wierzysz to sobie przeczytaj książkę na podstawie której powstał film Matt Baglio "Obrzęd". Tu masz link:http://www.gandalf.com.pl/wiadomosc/3669/
niektóre szczegóły pozmieniano choćby imiona bohaterów, ale sens ten sam.

Karola_32

Ale wątpię by w tej książce były takie niedociągnięcia i kwiatki jak w tym filmie,a za najlepsze źródło wiedzy o tej tematyce uważam Gabriela Amortha i jego książki.Sorry ale postacie z filmu Rytuał są obcięte z wielu wątków by nie powiedzieć uproszczone do granic parodii i jednak absurdu, i zdania nie zmienię.Ten film ma za dużo wad by być naprawdę dobrym i za dużo niedociągnięć.

ocenił(a) film na 10
szarit

Pewnie, że nigdy nie będzie tak dobry jak książka. A znasz choćby jeden, który pobija swój książkowy oryginał? Mi się podobał i uważam, że w swoim gatunku jest naprawdę dobry...

Karola_32

Z tego gatunku?nie,ale znaleźć film z tego gatunku co naprawdę byłby dobry to wielka sztuka. Większość jest tak zrobiona że raczej zniechęca lub mocno upośledza temat a nie pokazuje prawdę.Dobrze zrobiony jest tylko ten serial co link dałam wyżej reszta to tylko tło niestety.W ogóle ten temat nadaje się raczej na serial,bo jako film zawsze będą różne niedociągnięcia i inne wady.

ocenił(a) film na 10
szarit

A nie orientujesz się czasem na jakiej dobrej stronie internetowej mogę sobie go obejrzeć? Tylko nie seans 24 czy 8 tv. Może jest na zalukaj, bo na iplex na pewno nie ma.
Masz rację wiele wątków dotknięto tylko, a niektóre nawet nie ruszono. Ale ogólny zarys był dobry i mi się podobał.

Karola_32

W sumie nie wiem,bo ja go widziałam ma tv puls albo tele 5 (teraz nie pamiętam dokładnie ale to na pewno była któraś z tych stacji).Na dobitkę nadali 6 odcinków(po jednym w sobotę i niedzielę)a jak zakończyli emisję to zaczeli od nowa widziałam go tak ze 3 razy i naprawdę polecam.pierwszy i chyba jedyny materiał filmowy dobrze zrobiony z dreszczykiem,zmuszający do myślenia a nie taki chłam jak typowe filmy.Na zalukaj serialów prawie nie ma ,przerzuciłam kilka stronek z serialami ale nawet wspomnienia o nim niema.A znalazłam na Chomikuj i na exsite.

Karola_32

Jaki morał masz na myśli? Nie rozumiem zachwytów nad tym filmem , dla mnie nie był ciekawy , nic z niego nie wyniosłam. Może po prostu nie trafiłam w tematykę albo to był zły dzień na taki film. Jestem ciekawa skąd takie głębokie odczucia ? Co w nim takiego było?

Niv_

podbijam! ja czekałam, aż się skończy. wieeelki zawód.

ocenił(a) film na 10
Niv_

Choćby taki, że nigdy nie jesteś sam, że zawsze ON jest z tobą (ANIOŁ STRÓŻ). Albo taki, że nawet taki wielki wątpiący jak główny bohater zmieni przekonania jak spotka się z prawdą twarzą w twarz (a to na podstawie prawdziwych wydarzeń). Mi się osobiście bardzo podobał. Może temu, że jestem katoliczką i dużo czytałam o egzorcyzmach. Z wszystkich filmów które oglądałam na ten temat ten trzyma się prawdy. No może jeszcze "Egzorcysta" i "Egzorcyzmy Emily Rose", bo reszta to czysta fantazja na ten temat.

Karola_32

Jesli poczytać recenzje i inne artykuły na temat takich filmów "na faktach", to często okazuje się, ze taki komunikat, że film rzekomo na faktach - to tylko chwyt. Tak jak ludzie byli zesrani przy "Blair whitch project" i jeszcze innych - 4 stopien np. Też niby na faktach a w recenzji wyczytałam że wchodzi moda na kręcenie w taki sposób, żeby myślano że tak było autentycznie. I takie ich podpisywanie. Tak że tego... tyle w temacie.

ocenił(a) film na 10
anusza

Tylko wyobraź sobie, że ten film jest NAPRAWDĘ oparty na faktach - sprawdziłam to. A "Blair Witch Project" nie ma nic wspólnego z "Rytuałem", chyba że odebrałaś ten film tylko jako horror.

Karola_32

O ile "Egzorcymy Emily Rose" jeszcze jako tako się bronią, to w "Egzorcyście" jest tyle błędów logicznych i doktrynalnych, że spokojnie można odstawić go na półkę - tuż obok "fantazji" : )

ocenił(a) film na 10
AndrewGrabos

Tak, z tego punktu widzenia "Egzorcysta" jest czystą fantastyką. Dlatego nie rozumiem, że wszyscy uważają go za klasykę kina. To jest świetny film, tylko co poza tym. Powinien być również zgodny z faktami:))

Karola_32

Trochę błędnie odebrałaś to co napisałam: miałam na myśli że takie celowe oszykiwanie widza, zaczyna zdarzać się coraz częsciej, dla lepszego efektu, ale nie oceniałam, czy tak jest w przypadku "Rytuału" akurat, bo tego nie wiem. Jednak nie mam problemu z uwierzeniem, jeśli faktycznie tak jest.

ocenił(a) film na 10
anusza

Jeśli o to Ci chodzi to zgadzam się. Tak dzieje się tak niestety. Dlatego ja zawsze robię research przed oglądnięciem jakiegoś filmu:))

ocenił(a) film na 9
Karola_32

Zgadzam się. Świetny film. Ode mnie 9/10 !!