Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124036
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Aż się zalogowałam bo zdziwiło mnie podobieństwo plakatu do okładki książki Stephena Kinga "miasteczko Salem" wy tez to zauważyliście?

melit

Miałam właśnie takie uczucie, że ten plakat mi się z czymś kojarzy, teraz już wiem z czym :) Faktyczne podobny, ale to pewnie przypadek.

piyoko

Wątpie żeby był to przypadek...

ocenił(a) film na 6
melit

ja właśnie po to weszłam na ten film, bo wiedziałam, że już to gdzieś widziałam, ale nie wiedziałam gdzie:)

melit

Reżyser filmu w kilku wywiadach na temat tejże produkcji mówił że często inspirował się prozą Kinga. Nigdy jednak nie wymieniał tytułu "Salem's lot". Jednak ja osobiście nie jestem w stanie połączyć książek Kinga i tego filmu. Z trailerów które widziałem przypomina mi on trochę "Egzorcystę" tylko 30 lat później. I tam i tu mamy temat zwątpienia, opętania i śmierci bohatera. Zalatuje trochę kopiowaniem schematów ale do kina i tak się wybiorę. Przynajmniej z ciekawości.

Hedonista2903

Zgadzam się. Motyw jest żywcem wyrwany z okładki Miasteczka Salem.

ocenił(a) film na 6
Mr_Anderson

Czyli poniekąd plagiat.

uwieziona

Taką okładkę ma chyba tylko polskie wydanie (nie mam w tej chwili przy sobie książki żeby sprawdzić, ale tak mi się wydaje), a jakoś nie sądzę, żeby autor plakatu kiedykolwiek je widział :)

melit

a mi przypomina "Twierdzę" Wilsona