Aż się zalogowałam bo zdziwiło mnie podobieństwo plakatu do okładki książki Stephena Kinga "miasteczko Salem" wy tez to zauważyliście?
Miałam właśnie takie uczucie, że ten plakat mi się z czymś kojarzy, teraz już wiem z czym :) Faktyczne podobny, ale to pewnie przypadek.
ja właśnie po to weszłam na ten film, bo wiedziałam, że już to gdzieś widziałam, ale nie wiedziałam gdzie:)
Reżyser filmu w kilku wywiadach na temat tejże produkcji mówił że często inspirował się prozą Kinga. Nigdy jednak nie wymieniał tytułu "Salem's lot". Jednak ja osobiście nie jestem w stanie połączyć książek Kinga i tego filmu. Z trailerów które widziałem przypomina mi on trochę "Egzorcystę" tylko 30 lat później. I tam i tu mamy temat zwątpienia, opętania i śmierci bohatera. Zalatuje trochę kopiowaniem schematów ale do kina i tak się wybiorę. Przynajmniej z ciekawości.
Taką okładkę ma chyba tylko polskie wydanie (nie mam w tej chwili przy sobie książki żeby sprawdzić, ale tak mi się wydaje), a jakoś nie sądzę, żeby autor plakatu kiedykolwiek je widział :)