Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124036
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Rozczarowanie

ocenił(a) film na 3

Film słaby,pozuje na coś czym w istocie nie jest.Stylowa obiecująca szkatuła pusta w środku.
Bełkotliwy,bez przekazu,nie potrafi zaangażować widza,oglada sie to z dystansu.Hopkins jak zwykle genialny ale nie jest w stanie uratowac marnego scenariusza i kulejącej reżyserii.Niektóree ujecia żenujące,np.odbicie lampy pierścieniowej w oczach Hopkinsa na poziomie eksperymentow poczatkujacego fotoamatora.

ocenił(a) film na 3
ILConte

Dobrze napisane :"Stylowa obiecująca szkatuła pusta w środku".I prawda,że nawet Hopkins nie był w stanie uratować tego filmu.Miałam wręcz wrażenie,że nie może on w tym filmie rozwinąć skrzydeł.Mając w pamięci inne postaci kreowane przez Hopkinsa w takich filmach jak"Instynkt" czy "Milczenie owiec", postać ojca Lucasa wygląda bardzo blado.Brak mu tej siły charakteru i osobowości do jakich przyzwyczaił nas Anthony Hopkins.
A scenariusz to już zupełnie inny temat....Typowy amerykański kicz.

ocenił(a) film na 7
ILConte

To pierwszy film o takiej tematyce, który obejrzałam i muszę powiedzieć, że zrobił na mnie wrażenie. W kilku momentach nawet podskoczyłam na fotelu. Hopkins super.

ocenił(a) film na 3
miszmisz

Bo ten film jest tak zrobiony,żeby "robił wrażenie".Czyli dla milośników horroru jak najbardziej mozna go polecić.Ale jeśli ktoś szuka trochę wiedzy merytorycznej i głębszego podejścia do tematu to tego w tym filmie nie znajdzie.Dla mnie ten film jest bardzo spłycony.

ocenił(a) film na 4
loki3000

Po prostu to strasznie wdzięczny temat który przyciąga ludzi do kin którzy połykają filmy o egzorcystach strasznie łatwo. Wystarczy dodać tylko znanego aktora i fajny zwiastun - miejsce na 1 listach box office'ów gwarantowane.

loki3000

Czego się spodziewałeś?..dokumentu?..nie o to chodziło...głębsze podejście do tematu można znaleźć, albo w biblii, albo na wykładach w Watykanie. Ja jakoś nie widzę specjalnej różnicy między tym filmem a całą serią egzorcystów czy egzorcyszmów Emily
Rose..i bełkotanie na temat alternatywnego podejścia do tematu w tych filmach "uczynionego" niejako "od kuchni" kompletnie do mnie nie trafia..nie jest to dzieło wszechczasów ale z kiczem totalnym to już chyba przesada...Lumunus...po co tu w ogóle się wypowiadasz skoro cię w ogóle nie interesuje ten temat i uważasz go za popłuczyny popkultury?...

ocenił(a) film na 4
Uktena

Jakby ten temat mnie nie interesował to nie zabierałbym się za ten film. W innym temacie napisałem że trzyma klimat do mniej więcej połowy, potem robi się ... po prostu komercyjną papką dla mas.

ocenił(a) film na 5
miszmisz

wrażenie to może zrobić na tobie dopiero "egzorcyzmy anneliese michel",lub "egzorcyzmy emily rose" (fabularny na podstawie dokumentu o anneliese) a ten gniot się nie kwalifikuje

ocenił(a) film na 7
androgenius

Nie mam porównania co do innych filmów w tym temacie, więc nie będę się o nich wypowiadać. A tak poza tym, formułując posty na temat jakiegokolwiek filmu zazwyczaj ludzie piszą o własnych odczuciach i przemyśleniach, więc piszę jak mnie przypadł film do gustu.

ocenił(a) film na 5
ILConte

Niestety ale się zgadzam w pełni.
A daję aż 5 bo z szacunku dla Hopkinsa po prostu nie mogę dać mniej, zresztą on jest najjaśniejszym punktem tego "dzieła"/