Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124036
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

gra aktorska poza Martą Gastini tak samo beznadziejna. Hopkins od czasu Milczenia Owiec nie zagrał chyba żadnej ciekawej roli (piszę 'chyba' bo nie oglądam wszystkiego, ale trochę jego filmów widziałam i niestety...)
Ten film mnie nie rusza, jest zbyt oczywisty, opiera się na ogranych schematach rodem z Egzorcysty czy innych tego typu filmów. Choćby nie wiem jaki klimat, kolorystyka, muzyka itd. w nim się pojawiły to nie zrobi to na mnie wrażenia, bo wszystko już było.
Może oceniam tak, bo generalnie na horrorach w pewnym momencie zaczynam się śmiać. Nic nie poradzę, że częściej widzę w nich aktorów niż postacie i w ogóle mam wrażenie, że zza kamery zaraz wyskoczy operator albo znienacka pojawi się w kadrze reżyser.
Tylko dlaczego w takim razie film Egzorcyzmy Emily Rose do dzisiaj robi na mnie wrażenie?
Myślę, że jest tak dlatego, że w sposób doskonały odwołuje się do naszych własnych lęków i słabości. Nie jest efekciarski, 'typowych' scen jest dokładnie tyle ile powinno być i ich pojawienie się w filmie jest w każdym przypadku uzasadnione. Na pierwszym planie jest nie opętanie i egzorcyzm ale to, czy w to wierzymy i czego tak naprawdę się boimy.
Wierzę, że jest coś takiego jak opętanie ale film Rytuał tylko mnie znudził i rozśmieszył swoją banalnością

e69

Hopkins od czasu Milczenia Owiec nie zagrał chyba żadnej ciekawej roli
--
a to nieprawda. Calkiem dobry byl w Bad Company.
Film sredni, ale warto obejrzeć dla Anthonego