Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124039
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Biorąc pod uwagę ilość gniotów jakie wyprodukowane na tej konkretnej tematyce byłem raczej nieco pesymistycznie nastawiony. Na szczęście myliłem się. Nie jest to wielkie arcydzieło, ale 7 za całokształt +1 za miłą niespodziankę to jak uważam sprawiedliwa ocena.

Pozdrawiam

mbobo1987

Mam dokładnie takie samo odczucie, miłe zaskoczenie naprawdę daje 8, poniewaz kompletnie nie czakałem jak pewnie wielu z was na niesamowici przerazajace sceny i jakies maxymalne zaskoczenie (niestety teraz zeby film se podobal trzeba widza zaskoczyc, zeby mogł powiedziec "masakra, ale zdziwko:)"

ocenił(a) film na 6
mbobo1987

Biorąc pod uwagę jak bardzo gatunek horroru kuleje i ledwo dycha po tych wszystkich gównianych "Piłach", "Hostelach", "Oszukać przeznaczenie" albo innych pseudoprodukcji nastawionych na gimbusi (typu "Stay alive"), "Rytuał" pozytywnie mnie zaskoczył stawiając przede wszystkim na klimat. Szału w sumie nie ma, bo jakby nie patrzeć, to film dość sztampowy i hollywoodzki (m. in. na tacy wyjaśnione są przyczyny i przebieg opętania, czy w kogo szatan najbardziej uderza) no i pełny błędów (m. in. SPOILER ALERT !!!osoba duchowna raczej by się nie dała opętać KONIEC SPOILERA), ale oglądało mi się to bardzo fajne.

Za pozytywne zaskoczenie i za to, że wśród horrorów nie ma ostatnio nic wartego uwagi, daję 7/10.