Mam znajomych i księży i psychiatrów każdy powie że opętanie istnieje, ale to co się w tym filmie dzieje młody mdły ksiądz przyjeżdża do Watykanu nie słucha przełożonego który chcę go czegoś nauczyć w dodatku jest dla niego świetny i widać że młodego szanuję. Ksiądz który tyle lat się uczył nie wie wierzy w opętanie chociaż historii opętań w Biblii w innych przypowieściach i starych księgach jest multum. Są też na początku cytowane słowa naszego papieża. Ogólnie idioctwa się ekranu wylewają, że obejrzałem do połowy i mam dość ten film tylko ma nas przekonać, że opętania istnieją dlatego widzimy przemianę młodego księdza, ale nie można przekonywać do czegoś co jest oczywiste jak lekarz znajomy mi mówi że było u niego kilka razy gdy pacjent zaczął gadać w dziwnych językach albo przedmioty się poruszały od psychiki nie mówię już o tym jak ktoś w nienaturalny sposób sobie dłoń bez dotykania łamał ? jak już zdolności PSI warto też poczytać o badaniach CIA które też są prawdą np. myślenie o czymś i widzenia dokładnie gdzie coś się znajduję itd. No, ale jak ktoś nie jest w temacie jak ja to później powstają takie popłuczyny, wystarczy zapisać się na pomocnika egzorcysta i nie trzeba tych paździerzy oglądać