PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=286244}

Słaby punkt

Fracture
2007
7,6 166 tys. ocen
7,6 10 1 166047
6,5 44 krytyków
Słaby punkt
powrót do forum filmu Słaby punkt

Bardzo dobry thriller prawniczy. Warto obejrzeć chociażby dla Anthony’ego Hopkinsa. Odgrywany przez niego bohater bawi się z Willym Beachumem (Ryan Gosling) jak kot z myszą. Kreowana przez Hopkinsa postać zalatuje Hannibalem Lecterem. Film trzyma w napięciu ale w drugiej połowie akcja nieco siada. Ciekawe zakończenie aczkolwiek dość przewidywalne. 8/10

ocenił(a) film na 10
galladorn

Zalatuje? Jedna scena jest w wykonaniu Hopkinsa kopią (myślę, że zamierzoną) z "Milczenia owiec" - jak w rytm muzyki porusza ręką jakby dyrygował, kojarzycie?

ocenił(a) film na 8
gomi

Możliwe. "Milczenie owiec" oglądałem dawno i nie kojarzę szczegółów już tak dokładnie. Muszę sobie odświeżyć.

galladorn

Nie sądze. Charakter postaci Crawford i Lecter moze i jest podobny ale sposób ich przedstwienia przez Hopkinsa już nie. Zupełnie nie. Crawford jest zagrany inaczej. Np. przywoływana scena w wiezieniu- Crawford prowokuje Beachuma- śmieje sie z niego.
Lecter nigdy sie nie smiał. Lecter Hopkinsa jest jak wąż, jak kot. Miękki w ruchach, często z nieruchomą skoncentrowaną twarzą. Rola Craworda jest zagrana innymi środkami.

ocenił(a) film na 8
agur

Zgadzam się z Tobą, że Hopkins w tych dwóch rolach użył różnych środków. To bardzo dobry aktor, jego kreacje różnią się od siebie. Po prostu skojarzyłem te dwie role, bo oba filmy można zaklasyfikować jako thrillery (bardzo różne ale jednak), a kreowany przez Hopkinsa bohater prowadzi wyrafinowaną psychologiczną rozgrywkę. W tym widzę podobieństwo.

ocenił(a) film na 8
galladorn

zgadzam się co do różnic, ale u mnie też jest takie skojarzenie. i jeszcze to, że jest tam nazwisko Crawford, a główny bohater nazywa się Will i zachowuje się podobnie do Willa z Czerwonego smoka.

ocenił(a) film na 8
LeaMao

Sporo tych zbieżności. Na tyle sporo, że naiwnie byłoby sądzić, że wszystkie są przypadkiem. Pozdrawiam.