PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=286244}

Słaby punkt

Fracture
2007
7,6 166 tys. ocen
7,6 10 1 166027
6,5 44 krytyków
Słaby punkt
powrót do forum filmu Słaby punkt

Możecie podpowiedzieć jakie polecacie filmy o podobnej tematyce?

nemesis12

Jeżeli chodzi o dramaty sądowe , to warte obejrzenia są między innymi: Dwunastu gniewnych ludzi, Zabić Drozda, Sprawa Kramerów, ... I sprawiedliwość dla wszystkich. Filmy o tematyce pośrednio związanej ze sprawami sądowymi , to te nakręcone na podstawie książek Grishama: Klient, Czas Zabijania, Ława przysięgłych. Z polskich na obecną chwilę przypominam sobie tylko : Bezmiar Sprawiedliwości, Norymberga. Oczywiście jest jeszcze wiele innych filmów , gdzie fabuła powiązana jest ze sprawami sądowymi, jednak nie jest to główny lub nawet jeden z najważniejszych wątków. Możesz też sprawdzić w bazie filmwebu w kategorii dramat sądowy. Nie ma tam zbyt wielu pozycji i są trudne do zdobycia. Niestety.

ocenił(a) film na 7
Postmoderner

Obowiązkowa pozycja to "Lęk pierwotny".

mrowamg

Do tej listy dobrych filmów związanych z tą tematyką dodałbym jeszcze

z pośród dramatów sądowych:

Werdykt
Morderstwo pierwszego stopnia
12 - film który jest współczesną rosyjską wersją 12 gniewnych ludzi, swoją drogą pozycją obowiązkową dla miłośnika dramatów sądowych.

z pośród filmów nie będących dramatami sądowymi, jednak związanymi tematyką prawniczą:

Firma – jedna z wielu ekranizacji powieści Johna Grishama
Przed egzekucją - moim zdaniem najlepszy film traktujący o karze śmierci
W imię ojca - film o jednej z największych porażek brytyjskiego wymiaru sprawiedliwości

Mimo, że z pozoru mogłoby się wydać inaczej filmów związanych z tematyką sądową jest o wiele więcej niż się na początku wydaje, trzeba jednak poświęcić trochę czasu, aby do nich dotrzeć. Teraz wymieniłem jedynie te tytuły, które sam już widziałem i mogę je z czystym sercem polecić. Znam jednak jeszcze kilka pozycji, które mogę Ci podać jeżeli chcesz. W większości, to nie będę jednak dramaty sądowy w ścisłym tego słowa znaczeniu.

ocenił(a) film na 8
mrowamg

popieram, lek pierwotny godny obejrzenia.

nemesis12

ja polecam prawo zemsty;)

ocenił(a) film na 8
nemesis12

ja bym poleciła "Uznany za niewinnego" oraz "Podwójne zagrożenie"

ocenił(a) film na 8
nemesis12

Ja polecam "Bolier room" - choć nie ma tu sądownictwa to myślę, że ci się spodoba. Fajny klimat filmu