PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=286244}

Słaby punkt

Fracture
2007
7,6 166 tys. ocen
7,6 10 1 166027
6,5 44 krytyków
Słaby punkt
powrót do forum filmu Słaby punkt

Zastanawia mnie jedno. Na jakiej podstawie na końcu wznowiono rozprawę. Przecież Hopkins pod koniec mówi, że nie mogą go oskarżyć już o to samo (o usiłowanie morderstwa) tu z kolei wtrąca się prokurator i mówi, że mogą go oskarżyć o morderstwo. Jakie morderstwo? Przecież de facto nikt nikogo nie zabił, a Hopkins odłączył żonę od aparatury prawnie. Może chodzi o to, że ten strzał doprowadził do śmierci żony oskarżonego.

ocenił(a) film na 5
w4ffel

Nie wiem czy pamiętasz ale Ryan Gosling czyli filmowy Beachum dodał jeszcze, że znalazł łuskę z broni, z której strzelano. W takich okolicznościach jest nowy dowód w sprawie.

ocenił(a) film na 7
vescaa

no tak, ale czy ta łuska nie należała do pistoletu kochanka? a dowodów na to, że oskarżony podmienił broń nie ma...

ocenił(a) film na 10
w4ffel

on nie znalazl luske tylko kule... tzn do poki ta facetka zyla nie mogli ryzykowac i wyciagnac jej z glowy tej kuli, nom ale po tym juz jak odloczono aparature to podczas sekcji to zrobiono i to ta kula byla dowodem... cala zabawa polegala na tym ze ten kochanek byl na kazdej rozprawie, szukano non stop dowodu a on nie wiedzial ze caly czas dowod zbrodni ma przy sobie... dosc fajny film ;) przy obecnym stanie kina to rodzynek :P

ocenił(a) film na 10
Makron

SPOILER!
ten caly Crawford wczesniej podmienił broń w hotelu, zabil zone z broni policjanta (kochanka), a pozniej gdy byl otoczony w domu podmienil znow bron (scena z tym jak jeden i drugi odlozyli bron)... Jedyne czego nie zalapalem to dlaczego znalezli tylko cztery luski skoro bylo piec strzałów... nom Crawfordowi brakuje tylko czterech naboi w pudelku a skad ten piaty... Jedyne co przychodzi mi do glowy to ze ten piaty musial juz byc w broni policjanta ale jak by byl jeden to i bylo by ich tam wiecej (na co komu jeden naboj w spluwie) Moze czegos tu nie rozumiem... milo by bylo jakby mi to ktos wyjasnil :P

ocenił(a) film na 7
Makron

ok rozumiem, ale przecież kula była z pistoletu policjanta więc jaki to ma związek z Hopkinsem?

ocenił(a) film na 10
w4ffel

Na samym początku filmu Hopkins wchodzi do ogrodu z basenem w którym taplają się jego Żona i policjant... Hopkins wchodzi do ich pokoju, spogląda na rozwalone od uprawiania miłości łóżko - i ponieważ posiada swój własny pistolet - zamienia go z pistoletem policjanta ( obie bronie są takie same !!! ). Gdy żonka wraca pokornie do domu - Hopkins zabija ją kulką z broni policjanta ( którą podmienił ze swoją bronią ). Gdy policjant przyjeżdża na wezwanie - pierwszą rzeczą którą robi - jest odebranie pistoletu podejrzanemu o usiłowanie morderstwa Hopkinsowi....Gdy policjant wychodzi z domu - zabiera ze sobą broń podejrzanego - czyli swoją własną broń (i dlatego przez cały film nikt nie może znaleść broni z której Hopkins strzelał, ponieważ policjant nieświadomy tego - nosi ją ciągle przy sobie )...I to właśnie dlatego Hopkins ma tak dużo wspólnego z tą kulką którą wyjęto potem z mózgu jego zmarłej już żony....W miarę zrozumiale to opisałam ? :)

ocenił(a) film na 7
anka2a

Zrozumiale, ale nic nowego nie zawarłaś w tym tekście. Wszystko to jest proste, tylko jak oni chcą udowodnić, że to Hopkins strzelał z broni policjanta?

ocenił(a) film na 7
w4ffel

heeeloooł any body is home? :DDDDDD

.

ocenił(a) film na 10
w4ffel

hmm ja nadal nie rozumiem dlaczego w tym pudelku brakowało czterech naboi a on wystrzelił 5... wszystkie wystrzelil z broni policjanta poniewaz jak mowiono z jego broni nie padl nigdy zaden strzal... ktos potrafi to wytłumaczyc?

ocenił(a) film na 7
w4ffel

albo zostawil odciski palcow, albo moga chyba skorzystac z tasmy z hotelu, ale wtedy to nei beda dowody tylko poszlaki.. ale to raczej nei bedzie konieczne bo hopkins sie przyzna do wszystkiego :D

ocenił(a) film na 10
just_me_2

Dowody sa takie nagranie na tasmie z Hotelu ma udowodnic ze Crawford był w pokoju kochankow... Odciski na broni policjanta beda nalezały do Crawforda, kule ktore wystrzelił w szyby Crawford były jego ale ta ktora usmierciła jego zone była kulą policjanta... a wiec od poszlaki do poszlaki wyjdzie im calość... poza tym mozliwe ze pan sprytny prokurator cala rozmowe nagral a moze ci co stali na zewnatrz to jakos podsluchali, tak czy siak musieli juz cos miec na Crawforda bo ten juz nie byl tak pewny siebie i wybrał obronce (juz nie bronił sie sam)... mysle ze zakonczenie specjalnie jest takie niedopowiedziane, w sumie wiele tak powaznych spraw sadowych jest wlasnie zagmatwanych... nom a ze nie mozna sadzic dwa razy za ten sam czyn no to jest w filmie powiedziane... pierwszy wyrok grozil mu za usilowanie zabojstwa drugi juz za morderstwo... takie filmy lubie:D

w4ffel

otoz odpowiedz jest bardzo prosta, Hopkinsa w pierwszym procesie oskarzano o usilowanie morderstwa, ale z braku dodowod zostal uniewinniony i pod tym zarzutem juz nie mogliby go oskarzyc nawet gdyby cytuje: "jego zona wstala z martwych". Odlaczajac aparature umozliwil zdobycie niepodwazalnego dowodu zbrodni no i oczywiscie dlatego ze jego zona juz nie zyla to mogli go oskarzyc o zabojstwo ktore nie jest tym samym co usilowanie zabojstwa. A tak po za tym to swietny filmik bylem na nim w kinie dwa dni pod rzad,

pozdrawiam

pietrak

w4ffel

Ale ludzie!!! Jedna ważna rzecz!!! Jak to nie ma dowodów, że to Crawford strzelał z tego pistoletu? Przecież on sam się przyznał, a nasz prawniczek to nagrywał!! Nie zauważyliście, że pistolet, który trzyma, to kamera, która wszystko dokładnie zarejestrowała? Zwróćcie uwagę, kiedy ją włącza i wyłącza... I na minimalną zmianę twarzy Crawforda, kiedy ten to dostrzega! Po czymś takim nie ma szans się wywinąć... A poza tym ja byłam pewna, że on ten pistolecik z którego strzelił do żonki rozebrał na części i wkomponował w to swoje urządzenie ze zjeżdżającymi kuleczkami ;)