Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011
5,7 148 tys. ocen
5,7 10 1 147669
2,9 19 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

..

ocenił(a) film na 6

Śmieszna jest ta cała nagonka na sagę.Nie lubisz filmu? Jesteś inteligentny, dojrzały i w
ogóle super i cacy. Lubisz film? Jesteś małolatem i najprawdopodobniej nie masz mózgu.
Film jak film, albo się go lubi, albo nie. Kwestia gustu. Można o tym podyskutować, ale bez
tej dziecinnej przepychanki słownej! To ma być dojrzała dyskusja dorosłych ludzi? Jeśli ktoś
mówi, że według niego Zmierzch jest najlepszym filmem, to pamiętajmy o tym, że to jego,
subiektywna opinia, i należy to uszanować. A jeśli ktoś nie lubi tego filmu, to trudno,
najwyżej będzie pewien, że nie zobaczy go drugi raz.
Nie uważam też, że obciachem jest chwalenie całej sagi. Powstał na podstawie książki,
więc pretensje dotyczące fabuły proszę zgłaszać do samej autorki. A sam film WEDŁUG
MNIE jest całkiem w porządku. Opowiada o miłości, nie epatując na każdym kroku seksem,
a to w dzisiejszych czasach nowość.

ocenił(a) film na 2
Martaa27

Ja wiem, że te fora są dalekie od ideału, ale może tak zamiast tworzyć setny temat o identycznej treści to tak się rozejrzeć czy przypadkiem nie ma podobnego i tam się wypowiedzieć?

ocenił(a) film na 6
Moai

a może ja nie mam czasu i ochoty grzebać na forach i szukać, czy ktoś już stworzył temat o podobnej treści? Wchodzę, czytam, wyrabiam swoje zdanie i piszę. Nie widzę potrzeby ślęczenia nad forum i szukania podobnych wątków.

ocenił(a) film na 1
Martaa27

Mamy jakąś plagę moralizatorów czy co xD no serio powtarzać się po raz setny nie będę, powiem krótko: http://img8.joyreactor.com/pics/post/comics-rage-comics-bullshit-hey!-i-just-met -you-and-this-is-crazy-197418.jpeg bo zwyczajnie nikt tu takich rzeczy nie pisze-_-( oprócz paru wyjątków ale proszę to z nimi dyskutować a nie z ogółem ). No i ciekawe, że jak zwykle tylko płacze się na zachowanie antyfanów>.> A to, że pewna faneczka dosłownie napisała, że mając więcej niż 20 lat jest się za starym na ten film i się powinno oglądać tylko M jak miłość to nikt nie zwróci uwagi.

" Opowiada o miłości, nie epatując na każdym kroku seksem"

Oczywiście, w końcu cztery książki opisujące zwyczajne w świecie zauroczenie "pięknem" Edka i fetysze jakie Bella posiada nie są wcale epatujące seksem xD

ocenił(a) film na 2
Ryuki

Niektórzy mylą miłość z obsesją. Znalazłam bardzo ciekawy artykuł myślę, że autorka tematu powinna go przeczytać:
http://kristinemcguire.com/considering-twilight-obsession-or-love/

ocenił(a) film na 10
Ryuki

nigdy nie powiedzialam,ze ludzi powyzej 20 lat nie nadaja sie na ogladanie tego filmu... ;] haha ^^

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Oczywiście, wcale nic takiego nie powiedziałaś, w ogóle xD

ocenił(a) film na 10
Ryuki

powiedzialam, ale nie mowilam o ludziach powyzej 20 ;] to sama dopisalas ... jak moglam takie cos powiedziec, jak sama przekroczylam juz 20 ;]

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Acha czyli sama jesteś za stara na ten film xD( w końcu doczepiłaś się 28 latki więc dlatego napisałam powyżej 20 ale jeśli twoja magiczna granica jest przy 30 to i tak różnicy nie ma bo to taka sama bzdura )

ocenił(a) film na 10
Ryuki

20 a 28 to olbrzymia roznica i nie zblizam sie do tej granicy -.-'

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Olbrzymia? xD Nawet nie zauważysz jak ją przejdziesz. A stawianie sobie jakichkolwiek granic w rozrywce jest dla mnie bezsensu, już dawno z tego typu myślenia wyrosłam. Będąc szczerym nigdy nawet tak nie myślałam^^

ocenił(a) film na 10
Ryuki

ja nie stawiam sobie granic, tylko mowie, ze poprostu ludzie w takim wieku juz raczej nie ogladaja tego typu filmow ;]

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Eee, moim zdaniem raczej to zależy od osoby a nie od jej wieku. To charakter i gust decydują o tym co nam się będzie podobać a nie lata. Zresztą w tych czasach nikt się już nie dziwi, że 30 latkowie są graczami( ba średnia w Stanach to ponad 30 ) czy oglądają filmy/seriale animowane czy to dla dorosłych czy dla młodzieży a nawet dzieci. Tak samo jest z książkami i filmami. Jeśli osoba siadła do Zmierzchu niezależnie od swojego wieku raczej lubi tego rodzaju filmy( zresztą osoba do której się przyczepiłaś miała pełno wysoko ocenionych młodzieżówek w profilu ) jeśli jej się nie spodobało prawdopodobnie poszło o coś innego niż grupę docelową. Nie pomyślałaś, że może to gatunek jej nie podszedł lub narracja albo bohaterowie?

ocenił(a) film na 10
Ryuki

nie wiem , ale spora liczba osob nie lubi "naiwnych filmow.".. a zamierzch do takich nalezy ;) i nie wiem, bo nie sledze kazdego na tym portalu ^^ a jesli chodzi o wiek to poprzez lata zmienia Nam sie gust ;) doroslejemy i juz nie rajcujemy sie np. zmierzchem... ;]

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Nie do końca xD Tak jak pisałam zależy to od osoby. Jedni "dorośleją" a inni wciąż mają to przysłowiowe dziecko w sobie. Zresztą wiele "dorosłych" filmów jest bardzo naiwnych, jak choćby 90% slasherów ale i tak przyciągają fanów.

ocenił(a) film na 10
Ryuki

slasherow? ja tak nie ogarniam ^^ mozesz wyjasnic? hmm, ale wiesz... juz wiadomo ,ze np . pokemony Nas juz nie rajcuja ;d tak samo sie dzieje z innymi filmami :D ale tak jak mowilas, moze i niektorzy dorosleja a inni nie ... wiec nie kazdy jest w stanie polubic zmierzch na cale zycie :d

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Spoko, slashery to podgatunek horrorów polegający głównie na tym by w jak najbardziej malowniczy sposób uśmiercić bohaterów i by jak najwięcej krwi z tego powodu wyciekło. Takimi przykładami są choćby Piątek Trzynastego, Koszmar z ulicy Wiązów czy z nowszych Oszukać przeznaczenie. Tu masz więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Slasher . Osobiście lubię ten gatunek bo fajnie się przy tym bawię xD

Pokemony? Nie dawałam bym tego za przykład bo mają one na zachodzie dość zróżnicowany fandom i często grubo po 20 xD A o grach lepiej nie wspominać, są jak Mario każdy gracz w nie gra zwłaszcza, że obecne części celowały dość mocno w starszych fanów( fabułę miały między innymi o znęcaniu się psychicznie nad własnym dzieckiem więc no xD ). Jednak muszę się zgodzić, że są tytuły jakie ktoś powyżej 10 lat nie obejrzy ale są one tak pisane, że po prostu celują w "patrz dziecko jakie ładne kolorki na ekranie" a po tym stają zwyczajnie nudne np. Teletubisie xD

No i dlatego radzę oceniać daną osobę całkowicie odrębnie od reszty rówieśników ;)

ocenił(a) film na 10
Ryuki

hahahah dobre :p aa to z tymi horrorami tak cos mi sie obilo o uszy :P
co do pokemonow to jestem zdziwiona , bo nie mam takich znajomych, którzy to w ogóle teraz oglądają a kiedyś bardzo lubili :P Tak czy siak, obrazanie filmu jest niezbyt fajne. Ludzie dziela fanow zmierzchu na tych ktorzy lubia ( i sa wg nich tepymi smarkaczami) i antyfanow(sztywniakow) i co tu poradzic, jak ktos pisze o Tobie to sie bronisz i tyle... normalna sprawa . :P

ocenił(a) film na 1
elciasek4

Heh ale filmu nie da się obrazić ^^' to tylko film. Zawsze będą negatywne opinie i jak te pozytywne mają tu miejsce. Sama wiem jak to jest gdy coś co lubię jest nazywane "gniotem" mam to szczęście lubić parę takich rzeczy ale powiem ci lepiej to ignorować lub porozmawiać a nie wojować z drugą osobą.

Natomiast zgadzam się, że jeżdżenie po fanach z powodu tego, że lubią Zmierzch jest niefajne a niestety parę takich postów tu było. Jednak sprawa jest dwubiegunowa, wyzywanie antyfanów bo nie lubią też nie jest fajne. Wymiana zdań to ogólnie piękna rzecz póki nie przekształci się w ad persona.

ocenił(a) film na 10
Ryuki

No właśnie :P Tak już jest i nic na to się nie poradzi... ale niektórzy już przesadzają ;]

ocenił(a) film na 6
Ryuki

Nie jestem moralizatorem, ale po prostu rozwala mnie fakt, że w dzisiejszych czasach wstyd być fanem Zmierzchu! Prawda jest taka, że gdyby ten film nie cieszył się tak dużą popularnością, nikogo nie interesowałoby to, że ktoś lubi ten film i go z chęcią ogląda x razy. Nie musisz również odsyłać mnie na różne, głupkowate linki- kolejny dowód na to, że ta rozmowa jest mało produktywna i raczej nie wypowiadają się tu osoba dojrzała, potrafiąca prowadzić miłą i konstruktywną dyskusję.
Jeśli Ty w tej książce na każdym kroku widzisz seks i fetysz to radzę zgłosić się do specjalisty ;-)

ocenił(a) film na 1
Martaa27

O jesteś, jesteś gdybyś nie była to byś takich tekstów nie pisała^^ Nie ładnie jest samemu sobie zaprzeczać.

Ten link zsumował to co chciałam powiedzieć - bardziej dojrzałe teksty ode mnie możesz sobie przeczytać pod resztą "moralizatorskich" postów jakie się tu pojawiły. Przykro mi, że po raz setny nie chciało mi się powtarzać^^ Ten komiks stanowczo wystarczył.

O i tak odezwała się pani dorosła co czuje potrzebę obniżenia wartości swojego rozmówcy by lepiej wypaść^^ Cóż też tu konstruktywnej rozmowy nie widzę^^ Ale coś ci uzmysłowię. Tu nie chodzi o to, że Zmierzch jest tak bardzo znany nie jest ani pierwszym ani ostatnim popularnym filmem powodem czepiania się go są fani, którzy dostają butthurt bo ktoś wyraził swoją negatywną opinię^^

A wspomniałam o fetyszach nie dlatego, że je ciągle widzę( bo jestem akurat osobą, która nawet jak się ją robię prosto w oczy sugestią na ten temat to jej nie zauważa ekhm Hellsing>.> ) ale by skontrować twoją tezę, że książki nie epatują seksem co nie jest prawdą xD No i oczywiście jak zwykle najlepiej wysyłać drugą osobę do specjalisty bo argumentów brak.

ocenił(a) film na 6
Ryuki

więc rozumiem, że dla Ciebie każda osoba wypowiadająca swoją opinię na temat czyjegoś zachowania, tudzież wypowiadania się jest moralizatorem? Jeśli taka jest dla ciebie definicja tego słowa, to tak, jestem moralizatorem ;-) Nie rozumiem po co wchodzisz w ogóle na to forum. Przecież roi się tutaj od ,,moralizatorów" ! ;-) Nie lepiej poszukać dla siebie bardziej odpowiedniego miejsca, w którym nikt nie będzie zwracał Ci uwagi za Twoje wypowiedzi?
Jeśli nie chciało Ci się po raz setny powtarzać, jak bardzo przeszkadzają Ci tego typu posty, należało się lepiej w ogóle nie odzywać, aniżeli wklejać linki, ewidentnie nie mające na celu dyskusji dorosłych ludzi. A jeśli już koniecznie chcesz wkleić jakiś link, niech to będzie coś mądrzejszego. Taka moja mała rada na przyszłość.
Jeśli obniżyłam Twoją wartość, przepraszam. Ale jak to mówią: jak cię widzą, tak cię piszą. A Twoje komentarze na pewno nie pozwalają sądzić, że rozmawiamy z dojrzałą osobą. Może w życiu codziennym jesteś inna, ale tutaj takiego wrażenia nie sprawiasz.
Co do nadgorliwych fanów sagi zgadzam się całkowicie. I o tym mówię od początku! Dla kogoś ten film jest genialny i najlepszy pod słońcem, a dla kogoś totalnie słaby i nieudany. To subiektywne opinie, które należy szanować, krytykowania fanów i antyfanów napewno tolerować nie należy. Dzielenie się na walczące obozy lubiących i nielubiących ten film jest zbędne.
MOIM ZDANIEM saga nie epatuje seksem, to jest moją subiektywną, opinią, i nie tobie oceniać, czy to prawda, czy nie. Porównując jednak Zmierzch do innych filmów, przyznać musisz, że to wyjątkowy film pod tym względem.
Argumentów mam mnóstwo, nie rozumiem skąd ten pomysł ;-) Ale wydaje mi się, że fetyszów i innych tego typu rzeczy w tym filmie raczej brakuje, więc ciekawe jest to, że ty je widzisz ;-)

ocenił(a) film na 2
Martaa27

"Przecież roi się tutaj od ,,moralizatorów" ! ;-) Nie lepiej poszukać dla siebie bardziej odpowiedniego miejsca, w którym nikt nie będzie zwracał Ci uwagi za Twoje wypowiedzi?"
No popatrz, Ryuki chyba pomyliłyśmy fora, ja myślałam, że to są fora na temat filmów, a nie fora etyki pisania postów, omg gdzie ja byłam zalogowana przez te ostatnie 4 lata? Co mnie mogło zmylić?

"Jeśli nie chciało Ci się po raz setny powtarzać, jak bardzo przeszkadzają Ci tego typu posty, należało się lepiej w ogóle nie odzywać, aniżeli wklejać linki, ewidentnie nie mające na celu dyskusji dorosłych ludzi. A jeśli już koniecznie chcesz wkleić jakiś link, niech to będzie coś mądrzejszego. Taka moja mała rada na przyszłość."
Nasza rada była, żeby zwyczajnie w świecie zerknąć chociażby na pierwszą stronę rozwinietych wątków na fora, by zobaczyć, że są przynajmniej 2 jeśli nie 3 o tej samej treści, gdzie było to już wałkowane. Tak naprawdę to ty tutaj wychodzisz na osobę, która się znikąd pojawia, ale oczywiście wszystko wie najlepiej i jeszcze rości sobie prawo do pouczania ludzi, którzy jednak trochę dłużej siedzą w danym temacie bądź otoczeniu. Doprawdy wyborne.

" A Twoje komentarze na pewno nie pozwalają sądzić, że rozmawiamy z dojrzałą osobą. " Weź się dziewczyno nie pogrążaj, prędzej Ryuki może się okazać być Ronaldem McDonaldem niż "niedojrzałą osobą" i większość aktywnych użytkowników tobie tutaj potwierdzi, że ona zawsze była fair, zawsze była kulturalna i zawsze pisała swoje wypowiedzi rzeczowo, a to, że ty nie rozumiesz co się do ciebie mówi, co się próbuje tobie uzmysłowić, to już inna sprawa.

"Dla kogoś ten film jest genialny i najlepszy pod słońcem, a dla kogoś totalnie słaby i nieudany. To subiektywne opinie, które należy szanować," To jest forum filmowe, i są pewne kryteria oceny filmów i aktorów, są owszem subiektywne odczucia, ale jeśli oceniamy film to bierzemy cały całokształt na warsztat. Ja raz nawet zrobiłam szeroką rozpiskę za co by można odjąć punkty Zmierzchowi i wyszło, że miałby ledwo 3.

"krytykowania fanów i antyfanów napewno tolerować nie należy. Dzielenie się na walczące obozy lubiących i nielubiących ten film jest zbędne." Boże co byśmy bez ciebie zrobili.... Jak to dobrze, że nam się objawiłaś by nam przekazać tą prawdę uniwersalną, jaka szkoda, że nie będzie mieć to żadnego zastosowania, bo fora rządzą się własnymi prawami, i każdy może pisać to co chce tak długo aż nie będzie łamał regulaminu.

NA PEWNO pisze się oddzielnie tak też przy okazji.

"MOIM ZDANIEM saga nie epatuje seksem, to jest moją subiektywną, opinią, i nie tobie oceniać, czy to prawda, czy nie. Porównując jednak Zmierzch do innych filmów, przyznać musisz, że to wyjątkowy film pod tym względem."

MOIM ZDANIEM Święty Mikołaj istnieje, i nie daj Boże próbuj mnie przekonać, że jest inaczej! Bo w takim razie kto mógłby dawać prezenty pod choinkę?!

"Porównując jednak Zmierzch do innych filmów, przyznać musisz, że to wyjątkowy film pod tym względem.
Argumentów mam mnóstwo, nie rozumiem skąd ten pomysł ;-) Ale wydaje mi się, że fetyszów i innych tego typu rzeczy w tym filmie raczej brakuje, więc ciekawe jest to, że ty je widzisz ;-)"

Bardzo ciekawe... I tutaj się powinna właściwa rozmowa i temat zacząć! Skoro masz argumenty proszę bardzo, wyłóż wszystkie swoje Asy, ja się z chęcią dołączę i jestem pewna, że Ryuki też coś fajnego znajdzie by pokazać, że właściwie jest odwrotnie i jest za co krytykować Zmierzch.

Challenge accepted! http://i1.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/004/457/challenge.jpg

ocenił(a) film na 1
Moai

"Ryuki może się okazać być Ronaldem McDonaldem"

http://media.fakeposters.com/results/2009/07/25/m5hukijviz.jpg Ogólnie widzę, że nasza Martaa coś ciężko łapie zawiłości bycia użytkownikiem internetu : http://beardfluff.com/wp-content/webcomic/fillers/what_meme-internet.png

Co do wyzwania, http://easyquestion.net/thinkagain/wp-content/uploads/2011/03/HighFive.jpeg I'm with you, let's roll xD

ocenił(a) film na 2
Ryuki

ostatni link nie działa i lol na obrazek z McDonalndem xD

ocenił(a) film na 1
Moai

Mi działa o_o Ok, to filmweb więc powiedzmy, że ci piątkę przybiłam^^

ocenił(a) film na 1
Martaa27

Ty wcale nie łapiesz kim są moralizatorzy-_- Twój post zjechałam bo gadasz do ogółu. Powtórzę się jeśli masz coś do powiedzenia danej osobie zwróć się do niej a nie twórz tematu z szlachetnymi ogólnikami bo to coś stworzyła to typowy "captain obvious">.> Piszesz o tym co każdy wie i próbujesz pokazać jaką ty masz cudowną moralność. Ergo jesteś moralizatorem>.>

Acha czyli można wrzucać tylko inteligentne linki xD Czy ja nadal jestem w internecie: http://images.wikia.com/szmatub/pl/images/3/38/Internet-serious-business.jpg . Zresztą co miałam cię poklepać po główce byś uznała to za nie głupie podsumowanie xD

Ergo zwróciłam ci uwagę = jestem be xD Piękne podejście. A i jeszcze pisz za siebie to ty mnie za taką uważasz^^ I tu jest twój problem pogrzebany próbujesz pisać za wszystkich, dla wszystkich i dla dobra ogółu. Daleko tak nie zajdziesz.

Postawiłam ci anty argument do twojej tezy, ty nie pociągnęłaś rozmowy dając kontrargumenty dlaczego saga nie epatuje seksem( nie wiem ale miłość do "lodówki" czy do zwyczajnego poniżania w związku jak dla mnie brzmią jak fetysze, prawie jak sado maso xD albo może to, że powstał na bazie erotycznego snu ) tylko wysłałaś mnie do specjalisty. Zabawna jesteś xD teraz pisząc, że argumentów masz mnóstwo.

Porównując Zmierzch do innych filmów muszę się zgodzić jest co najmniej wyjątkowy xD

Ogólnie śmiechłam przy twojej sugestii bym znalazła sobie inne forum xD Serio myślisz, że ja żyję tylko tym miejscem czy coś? A tak na marginesie czy wszyscy piszący tego typu wypowiedzi nie umieją stosować odstępów i muszą walić ściany tekstu? I zawsze muszą pisać ci, tobie itp. z dużej jakby post był formalnym listem xD No serio: http://images.wikia.com/szmatub/pl/images/3/38/Internet-serious-business.jpg

ocenił(a) film na 10
Martaa27

dla mnie to zaden wstyd ;) i wiecie co, moze to dziwne, ale lepiej mi sie to czytalo niz HP... :P ^^ aczkolwiek to tez ubostwiam :P

ocenił(a) film na 6
Ryuki

można napisać, że WEDŁUG CIEBIE film jest słaby, kiepski itd. itp., bo w końcu na tym polega rola tego forum, ale wyśmiewanie fanów sagi jest kompletnie nie na miejscu.

ocenił(a) film na 1
Martaa27

Proszę więc o dowody, że kogoś wyśmiewaliśmy-_- Jak sobie je znajdziesz to gadaj z osobą, która taki post napisała a nie zawracaj reszcie głowy swoimi "szlachetnymi' krucjatami.

ocenił(a) film na 2
Martaa27

Jerusalem w tę stronę -->

ocenił(a) film na 10
Martaa27

zgadzam się z Tobą, nie patrz na nich, są poprostu ograniczeni i tyle :)