Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011
5,7 148 tys. ocen
5,7 10 1 147678
2,9 19 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

Bo książka jest bardzo dobra, a film jest porażką. Dlatego z góry zaznaczam, ze moja opinia jest wielce nieobiektywna. Ja wszystko rozumiem, okrojone sceny, mniej wątków, skrócone dialogi i inne zabiegi towarzyszące ekranizacji powieści. Ale ten film próbując zachować odbicie lustrzane w sposób drastyczny pozbawił widzów domyśleń, wyjałowiony okradł mnie z odczucia magii, która towarzyszyła po przeczytaniu I częsci. Jak ktoś się mnie spyta o czym bredzę to podyskutuję pod warunkiem, że przeczytał książkę.

ocenił(a) film na 5
MissBetsy

Powiem tak: fanką wampirów nie jestem. Uważam, że cała ta Zmierzchomania jest nie dla mnie bo mam inny pogląd na to co martwe. Jedynym plusem jest postać Edwarda- gość jest inteligentny, posiada uczucia wyższe, czego nie można powiedzieć o reszcie bohaterów. Bella jest zakochaną w sobie, samolubną wiedźmą a Jacob jest po prostu tępy. Takie jest moje zdanie co do książki i filmu. Z tym że podobał mi się niewymagający myślenia, lekki i przyjemny styl pani M., zwłaszcza w IV części.
Powody dla których film jest okropny- PLASTIKOWOŚĆ! To razi mnie najbardziej.

ocenił(a) film na 2
czarna_maggie

Edziu inteligentny? Chyba inteligentny inaczej. Bo ja zauważyłam w nim masę głupich postępów, często zachowuje się irracjonalnie, jest tak naprawdę samolubny i okropny, jak na człowieka który tyle razy liceum powtarzał no to nie świeci mądrością, ani jak na kogoś kto tak długo żyje. Raz zachowuje się jak typowy stalker potem się wycofuje, i tak w koło Macieju... a w przed świtem... Ta jego gadka o dziecku to na serio najniższych lotów była, jak na faceta uczuciowego nazywanie własnego dziecka "To coś" potwór" jest naprawdę.. poniżej pasa.

ocenił(a) film na 5
Moai

Pewnie że inteligencja emocjonalna 0 ale mi raczej chodzi...o oczytanie.xD Po prostu starałam się wyszukać jakiś plus. Poza tym zachowuje się o wiele bardziej odpowiedzialnie w porównaniu do Belli i Jacoba.