Czytałam Sagę i książki bardzo mi się podobały. Fajna, lekka książka. Co do filmów mam mieszane uczucia. Pierwsza część, wiadomo chciałam zobaczyć i nie zawiodłam się, uważam, że dobrze poradzili sobie z ekranizacją książki. Na drugą część zaciągnęłam chłopaka i o dziwo jemu też się całkiem podobało chociaż książki nie czytał - drugą część uważam za najlepszą ponieważ nie było "do wyrzygu" miłosnych scen, fajne sceny walki. Trzecia część wg mnie zawierała za dużo ckliwych scen, generalnie była chyba trochę niepotrzebnie nimi wydłużana. Momentami sama śmiałam się z niektórych scen, ale na czwartą na pewno się udam. Najbardziej irytujący byli ludzie na sali którzy ryczeli ze śmiechu na niektórych scenach, które naprawdę nie były śmieszne a ich reakcje wywołało to, że nie czytali książki i nie mieli pojęcia o tym co się dzieje na ekranie. Np podczas gdy Jacob przeżył wpojenie...Szkoda, że niektórzy ludzie nie mają szacunku do innych i nie potrafią się zachować w takich sytuacjach. Przecież chyba każdy wiec na co idzie do kina i nie jest do tego zmuszany. Podsumowując trzecią część Sagi uważam za najgorszą pod względem wykonania ale oczywiście dla fanów książki jest to pozycja obowiązkowa.