Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011
5,7 148 tys. ocen
5,7 10 1 147689
2,9 19 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

Hej Wam, osobiście lubię filmy tego typu i oglądnąłem wszystkie części Sagi i jestem tą
częścią pozytywnie zaskoczony. Świetnie przedstawiona ciąża Belli oraz jej przemiana w
wampira. Podobało mi się, że niektóre dialogi były prawie takie same jak w książce.
Bardzo dobre elementy horroru chociaż mnie nie przestraszyły czy coś w tym rodzaju,
jednak podobało mi się to. Cieszy mnie również fakt, że w końcu wykorzystali lepiej
technologię i nadawano cechy wampirom typu bieganie czy ich siła.

Oczywiście w tym filmie nie można było pominąć elementów romansu jednak było tego
w sam raz w porównaniu z poprzednimi częściami. Z każdą minutą byłem co raz bardziej
zadowolony. Jedynie co mogło wywołać u mnie złość to wprowadzenie walki między
wampirami, a wilkołakami jednak zostało to fajne zrobione i dodało akcji filmowi co
jednak przechodzi na plus.

Film ogólnie w kinie oglądało się fajnie chociaż denerwowały nastolatki, które piszczały i
chichrały się np. podczas sceny łóżkowej albo jak Edward próbuje ratować Bellę,a po
tym Jacob płacze. Sam nie raz cicho się zaśmiałem np. podczas wnoszeniu toastu.
Ccharlie tu wymiótł :)

Moim zdaniem najlepsze część Sagi w przypadku filmu jak i książki.

Swoją drogą co byście powiedzieli gdyby w drugiej części ekipa Cullenów walczyła z
Volturi i ich pokonała? Albo żeby chociaż był coś w rodzaju remisu :) mi tego w książce
zabrakło, więc może pojawi się to w filmie :)

ocenił(a) film na 6
Dzaher

Hej, facet z taką opinią? Normalnie jestem w pozytwnym szoku :) a co do Volturi to chyba i tak nieźle im sie dostało ;))

kasiag79

Po prostu mi się podoba i osobiście również wkurzają mnie faceci, którym nie podoba się saga bo po prostu innym też się nie podoba. Rozumiem jak ktoś był w kinie, zobaczył i dał opinie typu "mi nie podoba się bo złe efekty". Po prostu chodzi mi tu o podane konkretnej przyczyny, a nie typu to jest fuj bo Kristen ma otwartą buzie. A niech sobie ma, a to przecież nie robi z niej złej aktorki.

Voltruri powinno dostać łomot, że hej :)

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Mi też się film bardzo podobał :) w końcu jakiś normalny temat. Denerwują mnie te komentarze jaki ten film jest do niczego. Co do kwiczących nastolatek hmm... mam kilka lat więcej a też czasem mi się coś wymskło jak byłam w kinie poprostu byłam zafascynowana :). A co do Volturi jestem za ;)

nkubiak8

Mi tu chodzi raczej o osoby, które nie potrafią się dostosować do tego co dzieje się na ekranie. Wiadomo jest śmieszna scena to co innego, ale nie w momencie gdy ktoś umiera :P

ocenił(a) film na 10
Dzaher

No chyba że :)

Dzaher

Do tego zapomniałem dopisać, że podobało mi się wspomnienie Edwarda tzn. jak opowiadał Belli co robił po odłączeniu się od Carlisle :) Fajnie to zrobili :P

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Mi też :) wiem że to tylko film ale ja wszystko bardzo przeżywałam... :(

nkubiak8

Na mnie najbardziej wpłynęła scena ratunku Belli (tutaj Robert bardzo dobrze zagrał) i każda następna scena po tym.

W filmie ogólnie irytowała mnie o dziwo Alice, była taka jakaś sztuczna, a szczególnie na początku filmu.

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Na mnie też :) scena ślubu też była fajna było uroczo :)

nkubiak8

Właściwie scena ślubu była jak w każdym inny filmie, chociaż oszczędzili sobie zbędnych fragmentów z przysięgi, a nie jak w książce lekko ją modyfikując :P Mi się podobała zestresowana Bella w tej scenie :D

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Ja też pewnie byłabym zestresowana hihi

nkubiak8

Myślę, że każdy byłby :D

ocenił(a) film na 3
Dzaher

Najlepsza z dotychczasowych cześci. Co nie zmienia faktu że szału nie robi. Co do twojej wypowiedzi, to zastanawia mnie jak ktoś kto czytał książke może stwierdzic że przemiana była pokazana, jak to ująłeś, super. Jak dla mnie strasznie spłycono przemiane.
Co do reszty to całkiem wiernie oddaje książke. (może z wyjątkiem wymyślonej i zupełnie nie potrzebnej walki ze sforą). No i to co jest dla mnie nie do przyjecia od początku serii, mianowicie aktor grający Jacoba. Jak sie już obsadza nikomu nie znanego aktora, którego gra aktorska jest mówiąc delikatnie kiepska, to można obsadzic kogoś kto by pasował do opisu postaci z książki. Zamiast 2 metrowego, wielkiego, troche dzikiego chłopaka, mamy najniższego z obsady, metro, chłopaczka, który gra tak koszmarnie że przy nim Stewart to aktorka wysokich lotów. Skoro można było fajnie dobrac aktorów drugoplanowych, którzy wyglądają tak jak powinni, i do tego całkiem poprawnie grają, to czemu przy wyborze jednego z najważniejszych odwala sie taką lipe? Tak czy inaczej, jak już mówiłem zdecydowanie najlepsza ze wszystkich cześci, ale można było dużo lepiej to zrobic. Może ostatnia cześc wyjdzie jak trzeba. 6/10

Coen_3

Może i była mocno skrócona, ale nie zmienia faktu że zrobili to dobrze i większej "hecy" nie oczekiwałem. Jacoba miał od 2 części grać ktoś inny ze względu na to że Taylor nie był odpowiednio duży, ale że to niby był ten powód to przypakował i jest już w obsadzie :P Taylor nie zachwyca, w sumie na niego nie zwracałem szczególnej uwagi, ale przypomniała mi się scena, która nawet na zwiastunie jest. Mianowicie jak wyrwał do Edwarda z "Ty to zrobiłeś!" sztywne to z lekka było, ale znowu zagrał ok gdy przyszedł do Belli na ślub.

ocenił(a) film na 10
Dzaher

:)

ocenił(a) film na 10
nkubiak8

Nie wiesz czy mozna sciagnac gdzies ten film?

nkubiak8

można, ale to wersje kinowe :P właściwie jakoś nie jest aż tak zła, zapodać Ci linka?

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Hej prześlesz mi tego linka :) pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Coen_3

Moim zdaniem przemiana było super zrobiona, bo niby jak inaczej mieli to pokzac? A co do Jacoba to może nie ma 2 m wzrostu, ale urode ma taka indiańską i naje sie idealnie:) i tez uważam, że ta część jest najlepsza choć w sumie lubie wszystkie ale ta chyba mi najbardziej zapadła w pamięć :)
Też czekam aż będzie mozna ściągnąć, ale narazie są chyba same beznadziejne kopie z kina to szkoda sobie psuć oczu ;/

ocenił(a) film na 3
kasiag79

Nie chodzi mi o samą kwestie pokazania jak jad sie przemieszcza po ciele belli, tylko o to że nie było praktycznie wcale pokazanego cierpienia jakie towarzyszyło przemianie, tego palącego ognia. A co do Jacoba, to nie ,zdecydowanie nie nadaje sie idealnie. Ale mam dziwne wrażenie że jak by obsadzono jakiegokolwiek przystojniaka z ciemną karnacją to byś uznała że sie nadaje idealnie :D

ocenił(a) film na 10
Coen_3

Myślę, że nie o wygląd tu chodzi tylko o to jak grał jak dla mnie ok.

ocenił(a) film na 6
Coen_3

Szczerze to wcale nie powalił mnie na kolana swoją urodą, ale tak jakoś mi pasuje:) zdecydowanie jestem fanka urody Edwarda :))

Coen_3

mnie również trochę brakowało pokazania tego cierpienia, tego ogromnego poświęcenia Belli, byle tylko Edward nie cierpiał bardziej, niż musiał. chociaż myślę, że trudno byłoby to pokazać. Ale mogła chociaż Bella w tle opowiadać, jak się jej serce spalało i każdy fragment ciała parzył żywym ogniem, wtedy byłoby wiadomo, że cierpi i że nie wrzeszczy dla męża. W ogóle parę rzeczy zostało pominiętych i w sumie nie wiem czemu, bo bez nich fabuła wiele traci. Np. to, że Jacob na prośbę Edzia miał zaproponować swą osobę jako pieska rozrodczego ;) To w książce pokazywało, że Edward kochał Bellę ponad wszystko na świecie i zgodziłby się dla Niej na każde poświęcenie, a tego niestety nie widać w tych filmach w ogóle. Scenarzyści niestety zrobili z tego romansidło, nie przekazując właściwie najważniejszych rzeczy. Ale czego oczekiwać po Hollywood ;)

Baaaaaardzo przyjemnie zaskoczyły mnie ostatnie sceny - przede wszystkim scena wpajania - lodzio miodzio. Wspominanie Belli też fajne i to, jak się zmieniała w oczach - piękne sceny. Szkoda tylko, że ten Pattison taki brzydki, zupełnie mi na pięknego Edwarda nie pasuje i psuje mi film. Ale jak się mało na niego patrzy, to jest naprawdę fajnie :)

ocenił(a) film na 10
chatencja

Edward brzydki? Nie masz gustu. To, że Jacob był lepiej zbudowany i bardziej opalony to nie znaczy, że był lepszy, Żal mi go!

nkubiak8

Mam gust, tyle, że inny niż Twój :) Mi się Pattison nigdy specjalnie nie podobał, a na Edwarda po prostu kompletnie mi nie pasuje - nie emanuje pięknem i dobrocią jak Edward książkowy, po prostu. O Lautnerze nic nie napisałam, więc nie wiem, czego dotyczy ta wypowiedź ;)

kasiag79

Bella podczas przemiany w książce nie krzyczała ze względu na działanie morfiny i Edwarda.
Do watahy brano tylko indianów :P a Tayler tylko w pewnych chwilach grał dobrze, no chyba że przypadkiem mu to wyszło :)

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Zbytnio nie zwracam na Jacoba uwagi hmm nie jest w moim typie :)

nkubiak8

hehe ja tym bardziej :D

ocenił(a) film na 10
Dzaher

:) bardzo był denerwujący w trzeciej części :/

nkubiak8

no tak, ale w 2 czy też 1 częśći za bardzo nie popisał się również :P

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Jak dla mnie mógłby nie istnieć ;)

nkubiak8

Wtedy znowu by nie było akcji, zamiast niego byłby inny :P

ocenił(a) film na 10
Dzaher

no tak :) :P

ocenił(a) film na 10
nkubiak8

film był fajny.
dziwi mnie fakt że psycho antyfani poświęcają więcej czasu tematom niż fani, nie rozumiem co chcą w tym wskurać albo dowartościować się .. no nie wiem?!
Napewno moją opinię na temat sagi nikt nie zmieni.

Diablicaaa

Wskórać.

ocenił(a) film na 8
Diablicaaa

Właśnie mnie też to dziwi. Zamiast zabrać się za coś co się lubi to marnować czas i myśleć, że niewiadomo kim się jest jak się pozakłada takie tematy.
Bardzo podobała mi się ta część. Może pominięte było kilka scen, ale ogólnie się bardzo przyjemnie oglądało i akcja parła do przodu, nie utknęła w jakimś miejscu. Wpojenie było fajne i najbardziej podobały mi się retrospekcje z poprzednich części podczas przemiany oraz sama przemiana jak się zmieniało ciało Belli, ale ktoś miał rację mogli dodać narracje Belli w tle.
Jestem zadowolona :) nie żałuję ani minuty z poświęconego czasu na ten film :)

ocenił(a) film na 10
nkubiak8

Wspaniala piosenka była podczas ich ślubu :)

ocenił(a) film na 10
Dzaher

Witam :)