6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324803
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

4/10

ocenił(a) film na 4

Napiszę tak że reżyser Michał Jacaszek proponuje widzowi kino inne niż te wszystkie za przeproszeniem dyrdymały WOW! coś nowego jeśli chodzi o rodzime produkcję mam tu na myśli polskie komedie romantyczne których już mam dość bo jak pójdę do kina wiecznie mam do czynienia z za przeproszeniem tymi po pier do lo nym i gatunkami gdzie jesteśmy czołówką w Europie ( Śniadanie do łóżka , Jak pozbyć się cellulitu , Och Karol 2 , czy coś innego Latające Świnie ).
Scenariusz sam w sobie nie jest zły , natomiast bije mnie po oczach brak jakości , brak wykonania tego co chce się przenieść na ekran . Generalnie sam motyw proponowany przez reżysera jest godny de facto aprobaty , damn ... koncepcja szczerze nie zła .
Chodzi przede wszystkim o spojenie wszystkich detali w całość sprawić tak żeby jednak był to jednak seans , dać zadowolenie widzowi , sprawić ażeby pomyślał ... taaaak jest to dobra polska produkcja ( w ost latach Rewers chociażby ) a nie pójście samo dla pójścia do kina .
Połączenie animacji z grą aktorską w tym przypadku no nie zdało efektu .
Po oczach wręcz bije montaż tego projektu , kwestia : muzyka - zdjęcia - kadr . Ni ładu ni składu tak krótko pisząc można to ująć . W pewnych momentach tak bardzo muzyka nie pasowała do animacji że aż źle się czułem , narzucanie w pewnych momentach etosu przy dialogach bohaterów już kreskuwkowych .... no źleee bardzo źle .
Gra aktorska :
Jakub Gierszał - zagrał miernie w tym filmie wręcz jestem zdziwiony bo w tym chłopaku drzemie potencjał ( Wszystko co kocham ) , lakoniczna gra , motyw sztucznego płaczu wywierał na mnie ironiczny uśmiech , kurcze kiepska rola
Krzysztof Pieczyński - no wstyd dla takiego aktora , chyba wina reżysera ? Żenujące do cna dialogi plus nieodparte dopieszczanie monologów , ja się pytam gdzie mimika , gesty , ruchy sceniczne , no baobab , przestraszony ? Mógł zdecydowanie więcej wyciągnąć .
Agata Kulesza - jestem zachwycony , charyzmatyczna , największa zaleta "Sali samobójców " , bardzo mnie przekonała , tylko przyklaskuję za taką grą.
Gąsiorowska - też uważam że plus i z niewdzięcznej roli jaką miała "wyciągnęła" . Chylę czoła , gdyż do takiego scenariusza , ciężko .
Jeśli chodzi o muzykę ... subiektywnie bardzo mi się podobała lecz kwestia podstawowa nie pasowała do montażu , możliwe że odbierałem to jako tako gdyż miałem obraz anachromatyczny .

Podsumowując
-Agata Kulesza
-muzyka
-fabuła

to są według mnie plusy natomiast nie będę wypisywał co mnie drażniło co mi nie pasowało bo tego jest mnóstwo a nie ma sensu wypisywać po kolei gdyż cenię sobie jaką kolwiek próbę podjęcia ambitniejszego tematu . Pomysł był , potencjał uważam że też aczkolwiek wyszło bardzo niespójnie , w żadnym wypadku nie żałuję wydanych pieniędzy zachęcam do obejrzenia gdyż są to moje odczucia , warto przekonać się samemu

PR23MO

Reżyserem był Jan Komasa a nie Jacaszek.

ocenił(a) film na 4
transformers567_fw

pisałem z rozpędu bo mi skasowało poprzedni temat , oczywiste że chodziło mi o Komasa , chodził mi w głowie twórca muzyki i tak napisałem

ocenił(a) film na 3
PR23MO

Mnie też raziła muzyka, bo w niektórych momentach nie pasowała ona do sceny. Nie uważam, że wykonanie było złe. Ok, nie było najlepsze ale uważam, że twórcy grafiki postarali się. (W końcu wzorowali się na "mrocznym Zmierzchu".)