6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324784
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Na filmie wylądowałam ze szkołą. Z winy szkoły, rzec by można. Jestem godzinę po. Nie, nie płakałam na filmie. Po wszystkim dałam rade wstać, nawet zażartować mi się udało. Nie oznacza to, że film nie... nie dotknął mnie. Jednakże było coś, co bardziej na mnie wypłynęło. Moja szkoła. Śmiech ludzi w moim wieku przez cały seans. W momencie gdy zabijał się i cierpiał oni rzucali urocze uwagi o pedałach. Cóż, bądźmy szczerzy - ci popieprzeni ludzie, którzy zniszczyli głównemu bohaterowi życie to my, to wszystkie te osoby, które śmiały się gdy on popełniał samobójstwo. To my w stu procentach - dla poczucia się lepiej wyśmiejemy kogoś i zrównamy go z błotem za jeden błąd, jedną rzecz zrobioną po pijaku. Sami zrobilibyśmy identycznie jak jego "koledzy". Sami śmialibyśmy się z geja. Sami śmialibyśmy się z chłopaka, któremu runęło życie - to nas w dzisiejszych czasach bawi! Film dla emozagubionych nastolatków? Może. Film dla dzieci uzależnionych od internetu? Może.

Przede wszystkim to film o dzisiejszej młodzieży. O tym jaką znieczulicą jesteśmy dotknięci. Gratuluje drogi widzu jeśli śmiałeś się gdy umierał. To mógł być twój przyjaciel, brat, ktoś bliski. Śmiej się dalej.

Marionetka

masz racje w 100 procentach.

ocenił(a) film na 10
Marionetka

Uwazam, ze film rowniez kierowany jest do rodzicow. Czesto goniac za pieniadzem, "kariera", nie dostrzegaja jak bardzo zaniedbuja wlasne dzieci. Zaniedbuja emocjonalnie. I pomyslec ze mozna byloby mu pomoc

Monique8307

To z całą pewnością. Podejście "wylecz go pan i to szybko, bo musi zdać maturę" zamiast "zdrowie mojego dziecka jest najważniejsze" było przygniatające w tym filmie... Niestety, w rodzinach w których rodzice nastawieni są na karierę własną i dziecka zdarza się to często. Bardziej liczy się to jak ludzie na nich patrzą niż co przeżywa ich syn.

ocenił(a) film na 8
Monique8307

Dokładnie. Film o tym co dzieje się z młodymi ludzmi.
Są czesto sami dla siebie. Rodzice 'daja wszystko' ale nie dają tego co najważniejsze, miłości. Stąd biorą się wszystkie problemy nastolatów. Dorosli zapominają ze rodzina to nie tylko pieniądze które trzeba mieć by życ ale jeszcze miłość i czas dla męża, dzieci.
Niestety rodzina z filmu utożsamia się z połową społeczeństwa.
A druga sprawa internet, kazdy z nas, kto ma do niego dostęp gdzieś się odnajduje. Mniej czy bardziej. W internecie mozna niesamowicie manipulować ludzmi. każdym.
film rewelacyjny ale nie technicznie tylko pod względem psychicznym. Dopiero kiedy konczy sie film zapada cisza mozna wszystko zrozumiec i zaczac myslec o tym co wlasnie zobaczylismy. Dla mnie rewelacja

Marionetka

Marionetka, powinnas oznaczyc temat slowem SPOILER ;)

aPosing

Przepraszam, moja wina, już edytuje :)
O, nie można...