6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324749
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Opuszczony chłopiec przez rodziców i rówieśników, wyśmiany i zlekceważony.
Dla rodziców najważniejsze bowiem było aby skończył maturę i poszedł na studia reszta już nie maiła większego sensu. Dla rówieśników stał się powodem do żartów, jego odmienność była wyśmiewana. Kidy więc główny bohater kiedy natchną się na tajemniczą dziewczynę w internecie, która też czuła się bardzo źle w otaczającym ja świecie dzieciaki od razu zawiązały ze sobą kontakt.
Być może w innym filmie by wymyślono że ta dziewczyna by postanowiła sprowokować głównego bohatera do tego aby rozpoczęli życie na nowo, ale ta dziewczyna którą spotkał Dominik "była zbyt słaba" (może nie miała po prostu już siły) by żyć dlatego chciała aby główny bohater odszedł z nią z tego świata.

Smutna lecz bardzo realna historia, przecież ludzie popełniają samobójstwa, przecież ludzie czują się samotni i odrzuceni.....

ocenił(a) film na 1
nadin2181

Dobrze wiedzieć, że film "nie jest dla dzieci" widząc w kinach 3/4 bachorów, które to oglądają a w gimnazjach a ten film nauczyciele wybierają do swojego repertuaru. Rzeczywiście film "dla dorosłych". Ale co ja tam wiem, nie zrozumiałem go bo nie jestem wrażliwy i nie jestem emo gejem : (

ocenił(a) film na 8
MedzikDeLow

Dla dzieci czyli od 0 do 13. Jest zbyt trudny i smutny dla dzieci w tym wieku....
A biochory to kto ?
ps nie wiedziałam że w szkołach puszcza się ten film, ale cóż to film o nastolatku więc może tak przestroga według nauczycieli jest czytelniejsza dla nastolatków.

ocenił(a) film na 1
nadin2181

Zawsze myślałem, że dzieckiem się jest do 18 roku życia. Ale co ja tam wiem.

ocenił(a) film na 8
MedzikDeLow

No to ja myślałam tak:
niepełnoletnim się jest do 18 roku życia w Polce :) A tak umownie (z tego co ja wiem) to uważa się że dzieci to są od 0 do 12 roku życia. Od 13 do 19 lat to są już adolescencji, nastolatkowie czy np: młodzież.
A jeśli jeszcze chodzi o dzieci to jest się jeszcze dla swoich rodziców- dzieckiem, bez względu na wiek potomka
ps
jeśli chodzi o moje sformówonaie że ten film nie jest dla dzieci to chodziło mi o to że nie zabrała bym na ten film np: 12 latka

ocenił(a) film na 8
MedzikDeLow

MedzikDeLow ma już 18,5 i nie jest już dzieckiem. Jest w 100% dorosłym i dojrzałym widzem.

ocenił(a) film na 1
Sathyriasiska

Mam 11 lat a tak w ogóle to lubię Zmierzch

ocenił(a) film na 8
MedzikDeLow

A czemu nie chcesz być emo-gejem? :( I co to w zasadzie oznacza.

ocenił(a) film na 1
Sathyriasiska

emo-gej = potencjalny odbiorca Sali Samobójców dający temu filmowi ocenę 10/10 i szukający przekazu tam gdzie go nie ma :)

ocenił(a) film na 8
MedzikDeLow

A jeśli ja dałam 8/10 i widzę w nim przekaz, w ogóle go nie szukając, no i nie mogę być gejem z racji bycia dziewczyną to w jaką kategorię mnie zakwalifikujesz?

Tak w ogóle zastanawiam się ile w tego typu wpisach jest ironii, a ile faktycznego zdania.

ocenił(a) film na 1
Sathyriasiska

Bardzo proste, wystarczy wziąć to samo zdanie, czyli "emo-gej = potencjalny odbiorca Sali Samobójców dający temu filmowi ocenę 10/10 i szukający przekazu tam gdzie go nie ma " i wykreślić część "emo-gej".

ocenił(a) film na 8
MedzikDeLow

8/10 i 10/10 to faktycznie to samo. włącz sobie lepiej taniec z gwiazdami.

ocenił(a) film na 1
Sathyriasiska

No i włoncze bo tam jest muj ulóbiony Maserak

MedzikDeLow

... a ja sądzę, że głębię tego arcydzieła polskiej kinematografii ostaniach dziesięcioleci 4 RP mogą tylko odczuć bogobojne, pryszczate gimnazjalistki z nadwagą zadurzone z grzywce emo geja marzące, aby w przyszłości zostać licencjuszką fryzjerstwa czesanego, albo mgr kosmetologii stosowanej od solarki po 0, 9999991 zł za minutę.

ocenił(a) film na 8
uln

Oj dziecino, widać, że nie masz zielonego pojęcia choćby na temat tego, czym są studia na kierunku kosmetologia. Ewidentnie myślisz, że mgr kosmetologii uczą jak zakładać tipsy. Dokształć się, choćby na wikipedii, a potem spróbuj ironizować, bo póki co Ci nie wychodzi.

Sathyriasiska

dobżem, pod szkolem siem dla ciebie e speszal :)

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

Główny bohater filmu nie jest gejem.
Kiedy w końcu to do Ciebie dotrze?

ocenił(a) film na 1
WhiteDemon

Dobrze obrończyni Sali Samobójców z gołym mężczyzną w avatarze.
Szkoda, tylko, że Ty tak sądzisz, że nie jest gejem. Całowanie chłopaka i "dojście" w jego nogach to rzeczywiście nie są objawy homoseksualizmu. Ale to pewnie wynika z tego, że krytykujący film nie są dojrzali i wrażliwy i nie zrozumieli filmu : (

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

Nie.
Bardziej prawdopodobne jest że oglądałeś film jednym okiem i na podglądzie;)

ocenił(a) film na 5
WhiteDemon

Jak główny bohater filmu nie jest gejem? to całą fabułę emo geja o kant d... rozbić?

ocenił(a) film na 10
kas_ptas

Geje nie umawiają się, i nie chcą umawiać się z babkami.
Dominik bardzo chciał się umówić z Sylwią, i nie chodzi mi o sytuację z tabletkami.
Nie uprawiają z babkami cyberseksu.
Całował się z Alexem, bo był pod presją grupy, chciał być "cool"..
Poza tym, to Alex był bardziej chętny do lizania z D. niż na odwrót - jakbyście nie zauważyli.

ocenił(a) film na 1
WhiteDemon

Był chętny do lizania się z D. ale lizał się z chłopakiem i doszedł w jego nogach. Czyli jest gejem.
To tak jakbym oglądał nałogowo Star Treka, ale wolał Star Wars.
No, ale ja "nie zrozumiałem filmu bo nie jestem wrażliwy" ; (

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

Jak do ściany;)

"doszedł w jego nogach."
Alex dość konkretnie go tam dociskał.
Można odnieść wrażenie, że specjalnie go drażnił w wiadomym miejscu.
Ale przecież Ty wiesz lepiej.

ocenił(a) film na 1
WhiteDemon

"Alex dość konkretnie go tam dociskał.
Można odnieść wrażenie, że specjalnie go drażnił w wiadomym miejscu. "

Tak i to było widać na tym 2 minutowym urywku :D
Jak mnie kumple dociskają to sorry, ale nie dochodzę w ich nogach.

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

Było widać, było.

ocenił(a) film na 1
WhiteDemon

Mam wrażenie, że wykreowałaś sobie swój osobny scenariusz tego filmu i widzisz rzeczy, które tam w ogóle nie miały miejsca, znasz bohaterów filmu na wylot, ich zachowania i orientację jak własna matka. No, ale niestety film jest o emo-geju a sama produkcja jest gniotem.

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

To Twoja opinia, Misiu.
Wiem że Cię rozczarowuję, bo mam czelność mieć inną, ale tak to już jest;)

ocenił(a) film na 1
WhiteDemon

Na temat tego filmu nie można mieć innej opinii niż "to gniot" dlatego tak gwałcę Cię w komentarzach.

ocenił(a) film na 10
nadin2181

Ja ze swojej strony muszę stwierdzić, że idea była i to idea nader wielka... ale na idei się raczej skończyło ;). Film tracił po pierwsze dialogami ( być może mieli go zrozumieć młodsi ale ja w końcu też nie jestem taki stary ;p... ponadto dzieci/młodzież często jest inteligentniejsza niż chce nam się wydawać ;] ), co więcej istniało wiele niedopowiedzeń, rozumiem jako zabieg mający zmusić do samodzielnego myślenia, ale o fundamenty należałoby się zatroszczyć, czuć było lenistwo/brak głębszego przemyślenia ze strony scenarzystów. Ponadto przeniesienie problemu na grunt cybernetyczny ( te całe animowane wstawki ) ukazały problem w bardzo nowoczesnych barwach i zepsuły jego ponadczasowość i uniwersalność, ukrywa to niejako fakt, że problem z którym zmaga się ten film ma znacznie głębsze podłoże i dotyka znacznie szerszej grupy osób. Wszystko to stworzone było jakby na pokaz, na wystawę, piękne opakowanie maskujące zepsucie... to są moje odczucia, chętnie usłyszę opinię innych. Pozdrawiam ;]

ocenił(a) film na 5
djkozak1991

Jak dla mnie to za dużo szumu było w mediach jeśli chodzi o ten film. Taka nic nie warta zabawka w ładnym opakowaniu. Trochę przerost i formy i treści. Coś chcieli ale za dużo było wszystkiego.

użytkownik usunięty
kas_ptas

Kolega "kas_ptas" ma rację, tyle szumu wokół filmu było tylko dlatego że jest polski.
Podobnie była z pierwszą grą "Wiedźmin" która była de facto kolejnym Gothiciem.

Po prostu media lubią robić szum wokół czegoś polskiego jaka JEDYNĄ zaletę podając tylko to że jest polskie
Nie żebym miał anty-polskie nastawienie ale taka jest prawda