też może iść na ten film. Boję się, że to dobre kino ale dla Liceum. Nie chcę tu kogoś obrazić:-)
Naprawdę nie warto. Nie wiem czy jest ograniczenie wiekowe 'od', ale powinno być 'do' i to max piętnastu lat.
chyba właśnie w drugą stronę. wydaje mi się, że scenariusz jest trochę za naiwny jak dla ludzi z liceum czy gimnazjum. Jeśli do kogoś to może przemówić, to chyba raczej właśnie do starszych ludzi, którzy nie mają pojęcia jak wygląda życie młodych, tutaj tak przerysowane i naiwnie pokazane, może jednak skłoniłoby ich do próby zapoznania się z nim?
Może byłby to niezły postulat do starszych/rodziców, gdyby pokrywał się z prawda. Tymczasem prawda zostaje zduszona zaraz po samym pomyśle i kończy się na tym, że "tak, istnieją dysfunkcyjne rodziny, w których destrukcyjne działanie dziecka ma związek z internetem". Imho naiwny to jest scenariusz, nie potencjalni odbiorcy. Jak to było? Zaprezentowano nam bohatera cierpiącego na miarę młodego Wertera. Niepotrzebnie. Wystarczyłby solidny klaps.
Yep. Spłyciłam ten film, bo tylko na to zasługuje ta niespełniona realizacja tak fantastycznego pomysłu.
Mylisz się.... Ten film bardzo dobrze ukazuje stan psychiczny po prawdziwym uzależnieniu i uwierz mi, zwykły klaps by nie wystarczył. Wystarczy mieć trochę doświadczenia w grach internetowych podobnych do tej przedstawionej w filmie. Tam wielu jest takich uzależnionych, tylko nie na tyle, żeby żyć jak Sylwia.
Powiem Ci tak, jakieś dwa siedzenia ode mnie na seansie był koleś właśnie coś około 30-stki i całkiem się wczuł w ten film (może nawet za bardzo skoro było to dostrzegalne). Poza tym widzę że Och Karol 2 oceniłeś na 5, więc jakiejś silnej awersji do polskiej kinematografii ostatnich lat nie masz. Tak więc myślę, że może nawet Ci się spodobać.
Nie będę się odnosić do postów powyżej, bo bardzo spłycili film;) co może oznaczać, ze film jak najbardziej dla osób 30-letnich. Albo inaczej dla dojrzałego widza, bez względu na wiek. A pisze to matka 13-latka. Świetny film.
Pozdrawiam i jak najbardziej polecam.
Byłam na tym filmie z synem 13 letnim a mam lat 34 i oby dwuch nas wgniótł w fotel , o dziwo mój syn zrozumiał bardziej ten film niż niektórzy tu komentujący!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sory że nie na temat ale muszę! OBYDWÓCH a nie "oby dwuch"!!!! To czytaja młodzi ludzie więc poświęćcie trochę uwagi! A film postaram się obejrzeć bo temat całkiem poważny i na czasie :)
jak już poprawiasz to tak żeby było dobrze obydwóch może powiedzieć facet jak mówi o sobie i innym facecie a kobieta która ma 34 lata powinna wiedzieć ze kobieta i chłopiec to obydwoje, 2x kobieta=obydwie
Z moich obserwacji po wyjściu z kina wynika, że film bardziej wstrząsnął "starszymi"... Kilka zapłakanych (podejrzewam, że matek) nawet nie kryło się ze łzami.
Szczerze? Uważam, że ten film nie jest dla licealistów, strzelałabym raczej w maksymalnie drugą klasę gimnazjum, ponieważ przeciętny, normalny i niegrzeszący inteligencją licealista jest w stanie zauważyć brak realizmu w całej tej maskaradzie.
Trochę SPOILER:
Moi rodzice po jednym dniu takiego mojego siedzenia w domu przed komputerem i nic nie robienia wyważyliby drzwi i odłączyli mi internet.
Pozdrawiam, licealistka.
moi tak samo (mimo że jestem jeszcze starsza ;) ) :P a mimo wszystko nie uważam, żeby to było nierealistyczne.
Przecież rodzice są różni, niektórzy olewają swoje dzieci.
Raczej ten film bardziej jest właśnie kierowany do staryszych. Rodziców, bądź przyszłych rodziców po to żeby otworzyć im oczy na zagrożenie czające się jeśli zostawimy dziecko samemu sobie. Idź bo warto!
absolutnie nie tylko dla liceum. koniecznie. jak powiedziała pani Kulesza w jednym z wywiadów: 'proszę się odważyć. niech się państwo nie boją czegoś przeżyć'. czy jakoś tak ;) polecam, właśnie osobom dojrzalszy - może nie koniecznie starszym (też), ale właśnie DOJRZAŁYM.
Film może być kierowany do młodych jak i do starszych. Pokazuje świat młodych, to prawda, ale warto się z nim zapoznać. Ja należę do dzisiejszej młodzieży i widzę co się dzieję, więc mówię Wam... to NIE JEST przerysowane. Internet robi ludziom wodę z mózgu, zarówno tym słabym psychicznie jak i "mocnym". Warto obejrzeć
Film naprawdę godny polecenia! Gdyby ktoś mi powiedział ze to polski film, naprawdę bym nie uwierzyła. Szłam do kina z pewną obawą, ponieważ jak wiadomo, nasze rodowe kino ostatnimi czasy dośc kuleje. I naprawdę nie żałuję wydanych pieniędzy! Oczywiście film zdecydowanie dla widza inteligentnego, potrafiącego dostrzec dramat w życiu głównego bohatera, twz "przekaz" .Na sali obok mnie siedziały osoby w wieku ok 15 lat i nie sądzę <wnioskując po reakcach> że dobrze zrozumiały owy film. Więc jestem zdania raczej ze film powinien być "od" jakiegos wieku a nie " do" , jak to ktoś wyżej zaproponował.
Jesli ktoś lubi dobre kino to naprawdę polecam.