To jak to w końcu jest? Dobry, odkrywczy film, czy też kolejna szmira dla nastolatków? Bardzo was proszę o umieszczanie tutaj waszych opinii, pomoże to wielu użytkownikom (w tym i mnie) w zorientowaniu się, jak to tak naprawdę jest.
PS Wiem, że teraz uogólniam, ale zachwyt koleżanek, fanek 'Zmierzchu', nie nastraja mnie do tego filmu zbyt pozytywnie...
Niczym się nie zrażaj;)
Ja po obejrzeniu filmu byłam mega zdziwiona, że mój gust filmowy nie pokrywa się z innymi osobami wysoko oceniających ten film, ale w drugiej grupie też się nie odnajduje. Pisałam o tym w moim wątku, tu już nie będę Cię zanudzać i innych;)
Pozdrawiam.
Ani hit, ani kit. Nie jestem fanką Zmierzchu, właściwie nie oglądałam go jeszcze. W każdym razie mnie się "Sala samobójców" podobała. Nie jest to arcydzieło, ale też przez jakiś czas po wyjściu z kina nie wiedziałam jak go ocenić, po czym stwierdziłam, że to właśnie mi się w nim podoba. Ma w sobie coś takiego, że długo potem o nim myślałam. Wśród moich znajomych też są skrajności: jedni mówią, że dobry i podoba im się ten film nawet bardziej niż mi, inni, że bardzo słaby. Nie wiem od czego to zależy. Ja osobiście uważam, że warto zobaczyć, choćby ze względu na fakt, że nie było jeszcze takiego polskiego filmu. Naprawdę, nie spodziewałam się, że stać nas na takie efekty wizualne :)
Dla mnie film był naprawde dobry byłam na nim dwa dni temu (w sobote) i jest kilka scen gdzie można sie posmiac i o wiele wiele wiecej scen dramatycznych i tu z góry uprzedzam jesli szukasz filmu o uzależnieniu od internetu to to nie jest to... :) Więc dla mnie zdecydowanie polecam !!! :)
zdecydowanie kit; film adresowany jest chyba do nastolatek, które w zachwycają się produkcjami podobnymi do "Zmierzchu". Nie ma w nim nic odkrywczego czy nowego, a przez cały film nachodzi nas tylko jedna myśl: "czy to jest jakaś prowokacja?".
Przez cały film musisz przebijać się przez emo bełkot, o samotności, śmierci, samobójstwie, na poziomie 15 latka, który tnie się żyletką. Później cała rzesza fanek zmierzchu będzie Ci wmawiać jaki to głęboki i poruszający obraz. I że w Polskim kinie to coś nowego i niespotykanego.
Myślę że spacer jest lepszą formą spędzenia tego czasu.
a mnie sie film bardzo podobał. świetnie zagrane postacie, dobrze dobrana muzyka i przede wszystkim nie jest to kolejna bzdurna komedia/komedia romantyczna, których teraz jest mnóstwo do znudzenia. taka miła odmiana ;)
Na pewno jest to film bardziej zrozumiany przez młodsze pokolenie, co nie znaczy, że ten film jest zły. Bynajmniej. Uważam, że to bardzo dobra forma spędzenia wolnego czasu, tym bardziej, że jest to w końcu polski film, który można spokojnie obejrzeć, bez nerwów o to, że to kolejna komedia romantyczna. Chociaż jest w tym filmie trochę polskiej tandety i kiczowatości, to myślę, że warto iść jednak do kina. Jest to na pewno coś innego.
Dobry film, daje dużo do myślenia... ale część ludzi nie jest w stanie go zrozumieć bo nie potrafią wczuć się w żadną postać z filmu. Jeśli miałeś kiedyś problem ze znajomymi, byłeś odtrącony od grupy, nie miałeś hobby które było dla ciebie całym światem to nie poczujesz że Dominik częściowo jest taki jak ty. Ale jedno co jest wielkim plusem dla mnie to animacje w filmie... bardzo dobre, jeśli ktoś się interesuje animacjami to wyjdzie z filmu nie wiedząc o czym jest film tak go wciągnie podziwianie szczegółów, tak jak wielu oglądających nie zwraca uwagi na zmiany rysunku na twarzy Sylvii... Ni by taki szczegół a jednak ludzie nawet nie pomyśleli że coś może on oznaczać...
więc tak jestem świeżo po obejrzeniu filmu, zdecydowanie był to kicz pokroju "galerianek", które były również niewypałem, zdjęcia słabe, dialogi słabe, były góra trzy sceny warte uwagi, które były głębsze, które i tak nie wywarły wrażenia, bo cały film nie dał nastroju do wczucia w te sceny. Ogólnie pomysł na film dobry, problem z realizacją. Po prostu ktoś nie wiedział jak to głęboko odtworzyć. Odtwórca głównej roli grał dobrze jedynie sceny histerii, reszta była sztuczna. Nie rozumiem jedynie porównywania filmu do "zmierzch" który jest romansem dla nastolatek z gat. fantastyki. Filmu "sala samobójców" naprawdę nie polecam, bynajmniej lepeij poczekać na tv lub wersję w necie niż wydawać pieniądze na kino.
Eee oświece cię. SZMIRA DLA NASTOLAKTÓW. Dziękuje za uwagę. Były Włatcy Móch dla dzieci teraz jest Sala Samobójców dla zbuntowanych. buhahahahhah
tę wypowiedź skieruję do wszystkich, którzy swoje zdanie argumentują na zasadzie "nie jest to kolejna komedia romantyczna". wybaczcie, ale w ocenie filmu nie przyrównuję swojej skali do tej, która według Was może tu obowiązywać. oceniając "salę samobójców"kieruję się tymi samymi kryteriami, których używam przy ocenie pozostałych widzianych filmów. i wtedy, uwierzcie, żaden fakt dotyczący polskiej kinematografii nie ma żadnego znaczenia. przecież nie powinniśmy się dostosowywać do poziomu ogółu, wtedy tylko uwłaczamy... sobie;)
Jeszcze raz ja;)
Nie zgadzam się z przedmówcami, że film zachwyca tylko i wyłącznie 15-to latków. Ja już od dawna do tego grona się nie zaliczam, moi znajomi również, a film nas zachwycił pod każdym względem. Uważam, że film jest dla każdego dojrzałego widza bez względu na wiek.
Jedynie co mogę napisać po prześledzeniu wypowiedzi oraz profili, oczywiście mogę się mylić, nie jest to film dla ludzi którzy nie mają jeszcze sprecyzowanego gustu filmowego.
I jeszcze jedno, zdjęcia super, kto choć trochę miał z tym do czynienia to doceni i będzie wiedział dlaczego piszę super.
Pozdrawiam i polecam film.
A jeżeli nie trafi w Twój gust filmowy to i tak lepiej żałować, że się coś zrobiło niż, że się tego nie zrobiło;)
"nie jest to film dla ludzi którzy nie mają jeszcze sprecyzowanego gustu filmowego"
Ja bym właśnie powiedział odwrotnie. Jest to film dla ludzi, którzy nie widzieli w życiu zbyt wielu (dobrych) produkcji i nie mają go do czego porównać. Jeśli się nie zauważa zapożyczeń i klisz, bezsensu fabuły i przerysowanej gry aktorskiej to pewnie coś się dla siebie znajdzie.
I przepraszam za wycieczkę personalną, ale ocenienia tego gniota tak samo jak Funny Games nie mogę zrozumieć.
Też przeglądam profile, tak więc nie musisz przepraszać;)
Fanny Games oraz inne filmy tego reżysera są klimatycznie ciężkie, jest w nich kwintesencja psychologii. To są dwa różne gatunkowo filmy więc jak najbardziej mogę je tak samo ocenić. Nie szastam dziesiątkami a tym bardziej jedynkami ;)
Pozdrawiam.
Moim zdaniem jest to film po prostu dla osób myślących. Nie dla ludzi, którzy przyszli posiedzieć w kinie i się pośmiać. Ja widzę w nim dramat samotności młodego człowieka. Zdecydowanie polecam tym, którzy chcąc obejrzeć coś ambitnego.
Ten film wzbudza wiele emocji, trafia do ludzi, przedstawia problemy z którymi borykają się nastolatkowie/nastolatki (sorry nie jestem jakaś wybitna z polskiego:) ). Bardzo mi się podobał, dałam wysoką ocenę, ale myślę że tego typu filmy nie mogą zostać hitami. To nie jest wg mnie typowa komercja o głupotach, którą wielbią tysiące ludzi. To film o miłości, strachu... Jest to bardzo dobry film, ale raczej nie można go w ten sposób określić.
ogladalam zmierzch i nie jestem jego fanką, ale za to sala samobójców mi sie strasznie podobała!! warto to obejrzeć!!!! :) jest świetne!:)
na prawde bardzo dobry film, dopracowany do najmniejszego szczegolu, jego przeslanie trafia do widza tak ze trudno sie po nim otrzasnac i trudno nie uronic lzy pod koniec filmu...
wspanialy film, jeden z najlepszych polskich (moim zdaniem) :)
polecam !
mam wrażenie, że główny bohater właśnie miał być drażniącym, rozhisteryzowanym bachorem, którego prawdę mówiąc nie było mi specjalnie szkoda kiedy umarł. film mocny, ale nierewelacyjny. niezły. Przerysowany, acz wart 15zł. i tu nie chodzi o to zafascynowanie emo.. tylko na odwrót... jak ja nienawidzę ludzi podobnych do tego Dominika :D
Mnie Zmierzch wkur... Ale za to "Sala..." jest filmem conajmniej dobrym (jak dla mnie wybornym), którego w naszej rodzimej Kinematografii komercyjnej ze świeczką szukać. Nie da się ukryć, że bardziej ten film zrozumieją Ci, którzy mieli ciężkie chwile- kryzys własnej wartości, wyalienowanie przez rówieśników powodujące szukanie ucieczki w wirtualnym świecie, mentalnie olewani przez rodziców. Gdyby ten film miał być kręcony w klasie średniej, to cóż, po tym filmie by chyba bardziej jechano. A tak to można zrozumieć, że przysłowiowe wyższe sfery są w części niesamowicie zepsute, borykają się z własnymi problemami- psychiczna klatka ze złotymi prętami. Film jest refleksyjny, ale nie dotrze do każdego. Dużo webowiczów ocenia ten film tak powierzchownie, aż zęby bolą... Może fabuła jest sztampowa, aczkolwiek film jest mocny i BOLEŚNIE życiowy.
Tu sie mylisz. Najłatwiej zrozumieć tym co zawsze mieli wszystko co chcieli. Ludzie którzy swoje przeszli wyśmieją takie problemy. Zgodziłbym sie z określeniem psychicznej klatki ze złotych pretów wśród bogaczy.
Ocenia powierzchownie czyli inaczej niż ty? Film ocenia sie za całokształt. A fabuła jest bardz ważną cześcią filmu, a jest słaba z czasem znajdujesz w niej coraz wiecej błedów i nielogiczności. Muzyka na +, animacja na duży - (bez argumentu, że miałą być brzydka, bo po pietrwsze rok pracy nad brzydką animacją? Po drugie nie pasuje), zdjecia na plus, scenariusz na -, wiekszość dialogów na -, życiowość filmu na - (zmienić na plus gdy jesteś rozpieszczonym nastolatkiem), przesłanie na +. Suma sumarum 6/10
Grafika specjalnie została zrobiona na kanciatą- w końcu The Second Life nie jest grą z miliardami wielokątów. Jest to MMOSim- to ma działać, nie wyglądać ;) Poza tym odnoszę się do gadki "emo-gej-pedał" i tym podobnych ocen bez argumentu.
a co ma zmierzch do tego ? ... ja gdy zobaczylam zwiastun bylam sceptycznie nastawiona ... ale wkoncu poszlam do kina i nie zaluje ani troche. film zrobiony ciekawie, ukazuje problemy nostalatka, rodzicow ktorzy maja w dupie syna.
Wg mnie film jak najbardziej udany.
Mimo, ze nie lubie polskich filmow kinowych ale ten jest super ;]
Nie jestem fanką Zmierzchu (omijam zarówno książki jak i filmy...), a na film poszłam po usłyszeniu opinii, że jest niesamowity. Zwykle gdy coś się przy mnie chwali, niezwykle się nastawiam, i jakkolwiek film jest dobry nie spełnia moich oczekiwań... Jednakże tym razem, po wyjściu z kina nie wiedziałam co powiedzieć... Nawet teraz brak mi słów. Aż ciężko uwierzyć, że to polska produkcja xd
Wszystkim BARDZO polecam.