6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324784
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Zbyt duża zbieżność fabuły i formy, aby można było nazwać ją przypadkową lub choćby inspiracją. Black Heaven zapewne nie trafi juz do kin w polsce, warto w takim razie powiedzieć, że choć Sala Samobojcow nie jest plagiatem w klasycznym tego słowa znaczeniu, to doslowne przeniesienie pomyslu francuskiego rezysera w tym rowniez samej formy jego realizacji jest co najmniej niesmaczne. Brawo polscy tworcy

użytkownik usunięty

Nie słyszałam nic o tym filmie... Ja zaś dostrzegam zaskakujące podobieństwo z belgijsko-holenderskim filmem "Ben X" z 2007 roku i pod względem formy(przenikający się świat rzeczywisty z wirtualnym,gra komputerowa,dziewczyna,bardzo dużo podobieństw) i fabuły(problemy z rówieśnikami, szkołą,zatracanie się w wirtualnym świecie).Nawet główny bohater baaardzo podobny.
Generalnie Ben X bardziej mi się podobał od Sali Samobójców.

użytkownik usunięty

też wolę Ben X. Może dlatego że oparty na faktach, sytuacja tam przedstawiona nie była taka wydumana, a zakończenie rewelacja. W Sali samobójców zakończenie w którymś momencie było do przewidzenia. Czy Black Heaven oceniasz Gnednous lepiej od ss.

użytkownik usunięty

Podobieństwo lub inspiracje to coś zupełnie innego niż dosłowne skopiowanie cudzego pomysłu. Uważam to posuniecie za bezczelne.

ocenił(a) film na 7

tak to czysta kopia

użytkownik usunięty

Dodałabym że jest także ciut podobny do estońskiego filmu "Nasza klasa" (przynajmniej elementy fabuły). Oba filmy są bardzo dobre i trudno pozbierać się po nich do kupy