Aż nie chce się wierzyć , że to polski film. Praca kamer , gra aktorska , dialogi , scenariusz .. Film na światowym poziomie. W końcu uwierzyłem że w polsce może powstać dobry film. Oby tak dalej !
Pozdro
dawno nie bylo takiego, to prawda. moze w koncu polscy rezyserzy przejza na oczy i przestana zatrudniac tych samych marnych aktoruw, Karolakow itp.
SPOLERY: Powiem tak. Po mało zachęcających komentarzach znajomych, którzy widzieli ten film krótko po premierze, miałam wątpliwości czy kiedykolwiek go obejrzę. Z pozycji czasu wydaje mi się, ze dobrze, że zaczekałam aż do teraz. Kiedy film już " nie jest tematem aż tak wielu komentarzy". Szczerze, to dostałam więcej niż się spodziewałam. Oglądam mało polskich filmów, bo nie znoszę bezradności polskich reżyserów, którzy rozkładają ręce i mówią w duchu " Co się stało ? przecież fabuła była świetna". Bullshit. Wszystko co kocham, Dzień Świra i może Czarny czwartek, to jedyne filmy do których człowiek ma ochotę wracać, bo są fantastyczne. I jak na polskie realia film Sala samobójców, jest przykładem, ze idzie znaleźć innego aktora niż Tomasz Karolak, a rolę kobiecą nie musi grać Anna Dereszowska. Na pewno do niego wrócę. Scena judo zagrana była, ze się tak wyrażę " zajebiście dobrze".
Gdzieś spotkałam się z opinią, ze " trzeba być psychicznym", żeby utożsamiać się z bohaterem. Wrong. Wydaje mi się, że każdy nastolatek odnajdzie w zachowaniu Dominika cząstkę siebie. Sama przy scenie, rozmowy Dominika z Szoferem,( po scenie judo), zauważyłam siebie i swoje zachowanie jeszcze kilka lat temu. Postać Dominika jest dobrze zagrana i cieszę się, ze Gierszał znowu został zauważony, bo wydaje mi się, że zasługuje na uznanie. Mimo, ze nie widziałam filmu w kinie, wstawki komputerowe i tak bardzo ładnie prezentowały się. Jedynie to techno mnie irytowało :D ale jeżeli taki miał być zamysł, to tak go zrealizowali i nic mi do tego. Polecam. Myślę, ze warto. I nie warto słuchać innych. Daje 8/10. mam wrażenie, ze może trochę zawyżam, ale uznałam, że jak na polskie kino wypadło lepiej niż można było się spodziewać.