6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324711
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Bardzo dobry. Nie lubię polskich filmów ale Sala Samobójców jest świetna pod względem
wizualnym, treść nie powala na kolana ale warto to zobaczyć. Bardzo podobała mi się gra
aktorska co rzadko mi się zdarza w rodzimych produkcjach.
8/10

ocenił(a) film na 9
kassssssska

Treść nie powala? właśnie poruszyli tutaj cholernie trudny do przekazania temat. Treść wgryzła mi się w mózg jak kleszcz. Jak nie trawie polskich produkcji tak tutaj muszę zrobić wielki ukłon ponieważ gra aktorska Jakuba była świetna, i Polacy pokazali że animacje też potrafimy robić tj np sztuka spadania bądź katedra, tak tutaj też animacja była dobra i specjalnie nie była nadzwyczajna ponieważ miało to spełniać role gry i tak też każdy to odbierał. Tak samo jak Requiem for a dream mnie zbił z nóg pod względem narkotyków tak Sala Samobójców mnie poruszyła pod względem samobójstw, a końcówka mnie zmiażdzyła.... nie chcialem ogladać tego filmu, zapierałem się rękami i nogami od tego filmu, ale nie żałuje i zdecydowanie polecam....

ocenił(a) film na 10
DarkBartek

DarkBartek, kocham Cię ;d ''Treść wgryzła mi się w mózg jak kleszcz'' te zdanie jest niesamowite, tak samo jak cala Twoja opinia na temat filmu ; )

ocenił(a) film na 10
reliance

Wgryzła się i co najgorsze (?) nie chce wyjść...

ocenił(a) film na 4
DarkBartek

mnie treść nie powaliła, mogłabym podac kilka rzeczy które wydały mi się dziwne np to że Dominik sie pociał.
Przeciez nie chciał sie zabić a nagle nie wychodzi z pokoju, próbuje sie zabić..a za chwile mówi że samobójcy to tchórze..albo jak on miał dac tej Sylwii te proszki skoro ona nie chciała wychodzić z domu? Przez internet? Nie rozumiem tego. Ale i tak ten film bardzo mi się podobał, zwłaszcza gra aktorska Jakuba Gierszała. Brawa dla reżysera (Jan Komasa) za tak świetnie zrobiony film.
Jeśli chodzi o REQUIEM DLA SNU to moim zdaniem jest to arcydzieło, jeden z moich ulubionych filmów i to właśnie ten film wgryzł mi się w 'mózg jak kleszcz'. Zakończenie powaliło mnie na kolana. Nawet nie myślę porównywac SALI SAMOBÓJCÓW do tak genialnego filmu.

ocenił(a) film na 7
kassssssska

mówił że to tchórze aby ta psycholog mu uwierzyła i dała środki. wydaje mi się że to jakaś przenośnia z tym że on miał dać jej fizycznie te środki

ocenił(a) film na 10
Damianq

Mi też się wgryzła treść.
Nie lubiłam polskiego kina. Na palcach jednej ręki mogłam policzyć polskie filmy, które lubię. Sala samobójców dała mi nadzieje, że w Polsce też można robić dobre filmy. Oglądając film, czułam się jak na filmie zagranicznym. Kilka razy miałam przebłysk, że mówią po polsku, że to nasi aktorzy! Nie mogłam uwierzyć własnym oczom i uszom.
Ten film przebił o parę poziomów moje ulubione filmy i najlepszych reżyserów. Komasa zrobił film tak prawdziwy, jakiego nigdy wcześniej nie widziałam. Stworzył zupełnie nową jakość. pokuszę się o stwierdzenie, że dokonał niemożliwego.
Teraz próbuję zepchnąć Salę samobójców z piedestału. Każdy film porównuje z tym i nic. Długo nikt tego nie przebije. Nawet najnowszy film Almodovara... nawet Parnassus, nawet Trainspotting , Truman Show, American Beauty, Fortepian, Przerwaną lekcję muzyki, nie mówiąc już o jakimś tam Matrixie. Nic tego nie przebije.

ocenił(a) film na 7
madamelarte

no Matrix to inne kino, inny gatunek i był to film przełomowy, sala nie ma co się z nim równać tak samo jak z truman show. Pozostałe tytuły rzeczywiście są gorsze.

DarkBartek

Dokładnie tak jak piszesz - wgryzło się w mózg i wywołało falę. Fantastycznie ujęty trudny temat. Lekcja dla mnie jako rodzica i jednoczesnie skuteczna chyba przestroga dla młodego pokolenia bo mówi językiem i obrazem nastolatka. Niewymuszone dialogi - co dla mnie ma kolosalne znaczenie. Jestem pod wrażeniem.

anaStazja36

Nienawidzę polskich filmów więc i do tego obrazu podchodzę bardzo sceptycznie.Większość moich znajomych ,która oglądała produkcję była oczarowana,na ogół chwaliła. Kilkakrotnie przymierzałem się do obejrzenia jednak z mizernym skutkiem.Widziałem w zwiastunach te komputerowe wstawki jak z gier z lat 90 tych,co mnie odrzuciło.Czytając wasze komentarze chyba się przełamię.

użytkownik usunięty
jamesdawid

Przełam się....warto mieć swoje zdanie.
Tylko pamiętaj, że film ten jest również dla młodzieży, więc nie nastawiaj się na porównywanie go do ogólnie uznanych dobrych filmów, ale tylko dla widza dojrzałego z większym doświadczeniem.

ocenił(a) film na 9
jamesdawid

polacy potrafią zrobić dobrą animacje (obejrzyj katedre) wiec to co tutaj pokazali... bylo brzydkie xD malo polygonów, ale oddalo to co miało oddać.. klimat gry

ocenił(a) film na 10
DarkBartek

Animacja nie jest głównym elementem filmu, tylko dodatkiem. W początkowej wersji w ogóle miało jej nie być. Dopiero 'w praniu' wyszło, że lepiej będzie z animacją. Skupiono się bardziej na przekazie filmu. Katedry nie widziałam, ale skoro jest cała zrobiona komputerowo to rozumie się samo przez się, że stawiano nacisk na jak najlepsza grafikę. Dla laika to co jest w Sali samobójców jak najbardziej wystarcza :)

(Polecasz inne filmy robione komputerowo? )

ocenił(a) film na 9
madamelarte

-Final Fantasy Advent Children. jedyne co mnie w tym denerwuje to prawie całkowity brak emocji... wkurza ;p
-Rango ;)
Katedre i sztuke spadania możesz znaleźć na youtube bo to krótkometrażowa animacja polecam ;)
i podobno (nie ogladałem) "Piekło dantego epicka animacja" jest dobre

ocenił(a) film na 10
DarkBartek

"Piekło Dantego epicka..." - jeśli chodzi o animację to bardzo mi się podobało.
Tyle że fabuła leży i kwiczy, ponadto kwestie słabe;)
I to swego rodzaju miszmasz.

ocenił(a) film na 9
WhiteDemon

no chodzi mi właśnie o animacje, podobno dobra, tak jak ww Final Fantasy, animacje <3 ale brak emocji u bohaterów strasznie irytuje.. polecam obejrzeć ;)