6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324784
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Świeżutkie profile, tylko jeden oceniony film, czyli właśnie Sala... Oceniony albo na 1-2, albo
na 9-10.
Co wam przeszkadza, do cholery, że film się innym podoba (lub nie)?

użytkownik usunięty
ren_ka

Dzieciaki zwiedzione marketingiem ruszyły do kin w oczekiwaniu same nie wiedząc czego i w trakcie wcinania popkornu i siorbania kokakoli po prostu się znudziły, bo ostatnia dekada w polskiej kinematografii przyzwyczaiła je do prostackich komedyjek typu ciacho albo inne lejdis, tak więc nie są w stanie skupić się na niczym innym niż wątku homoerotycznym i czarnej grzywce głównego bohatera - stąd fala nowych kont z jednym ocenionym filmem, tj. Salą samobójców na 1.
Problem polega na tym, że jeśli nawet komuś ten film wyjątkowo się nie podobał, uważa fabułę za wydumaną i pretensjonalną - i tak Sala nie zasługuje na ocenę poniżej 5, bo formalnie to bardzo dobry film (zwłaszcza jak na polskie warunki), świetnie prowadzona kamera, konsekwencja w budowaniu nastroju, ekspresyjna gra Gierszała, odważny i nowatorski jak na rodzimą produkcję sposób wprowadzenia bohaterów i przedstawienia ich relacji z rzeczywistością, świetne zdjęcia, fajna muzyka, ukazanie świata który w naszym kraju dopiero powstaje, w końcu odwaga Komasy w zmierzeniu się z materiałem, co (biorąc pod uwagę, że to jego debiut) z jednej strony mogło mu przyjść łatwiej niż staremu wyjadaczowi, ale z drugiej było ryzykowne i mogło skończyć się kompromitacją.
Tak czy inaczej nawet wynudzony malkontent, jeśli odrobinę obyty z kinem, musi przyznać, że Sala samobójców to całkiem przyzwoite kino trzymające poziom (szczególnie, że to polski film). Cała reszta ujadaczy to, moim zdaniem (a tak wnioskuje z lektury ich postów), dzieciarnia i łykendowi kinomanii, którzy zaniżona oceną kompensują sobie luki w intelekcie.

ocenił(a) film na 8

jeszcze go nie oglądałem ale jestem nastawiony na bardzo dobre kino i myślę że się nie zawiodę. A nowe konta i oceny 1-2, 9-10 to są dzieciaki którym się nudzi a ich jedynym gatunkiem filmowym jest komedia więc nie ma co się dziwic. Moim zdaniem filmweb powinien wprowadzic blokade oceniania dla nowych użytkowników i ograniczyc ich na początek do samego komentowania:) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
k3beny

Też się zastanawiałam nad jakąś blokadą - np. miesięczną dla nowych użytkowników. O ile zadziałałoby to na tą gówniarzerię, która chce po prostu podwyższyć lub obniżyć ocenę filmu, to w przypadku niektórych filmów, marketingowcy zlecają ludziom wychwalanie filmów na forach (otwarcie przyznał to reżyser "Ciacha"). Więc jakim problemem dla nich, byłoby założenie konta miesiąc przed premierą?
Ale pomysł do rozważenie - tak jakby ktoś z filmwebu to czytał :D

ren_ka

widziałem ten film wczoraj. Generalnie bardzo wiele filmów już widziałem i żaden ze mnie krytyk czy opiniotwórca, ale ten folm na pewno nie jest 'taki sam'. To ni jest kolejna smutna historia z tragedią w tle, nie jest to też 'pusta stopklatka' o niczym. Nie powiem, że film mi się podobał, miał kilka momentów miałkich, wtórnych do bólu, kiepskich dialogowo. Jednak wszystko to w całokształcie dzieła gubi się (i dobrze). Jak na polskie kino to pełna rewelacja - takimi filmami możemy startować jako konkurencja dla holywood, jak na kino światowe to przynajmniej solidna 6.

Dla tych, którzy nie wiedzą, czego się spodziewać - to taki Trainspooting i Requiem for a Dream w polskich (wcale nie gorszych) warunkach. Temat odrobinę inny, ale bardzo podobnie te filmy są skonstruowane. Na seansie miałem wręcz wrażenie, że reżyser czerpie pełnymi garściami z tych hitów. Nie jest jednak wtórny - doskonałe prowadzenie kamery, świetne ujęcia, ciekawie ujęci bohaterowie (grani przez bardzo dobrych aktorów - może poza ministrem i jego żoną, choć i ona ma swoje momenty) i niebagatelna muzyka (takiej się nie spodziewałem w polskiej kinematografii) czynią z tego filmu widowisko warte obejrzenia. Ocenę pozostawiam innym, ale zoabczyć trzeba i już. Nie spodziewajcie się 'fajerwerków' ale wasze emocje po seansie będą świadczyły o tym, jak bardzo was ten film poruszył.

ren_ka

No to ja podbijam wątek. Nie wiem jak ekipa FilmWebu może spokojnie patrzeć jak gownazeria psuje renomę tej stronie, coraz rzadziej czytam komentarze, bo jak chce poczytać pierduły i się trochę pośmiać to wchodzę na pudelka ;) Może jakaś petycja by się przydała, szkoda niszczyć tego forum.