byłoby extra, ale czy gdzieś można głosować na to :P ? nie wiem jak się dzieją te procedury, ktoś wie może?
Nie ma. Realnie mówiąc film jest na to za słaby. 
Mógłby trafić co najwyżej do kategorii film dla nieanglojezycznych (czy jak to sie nazywało), a i tak nie ma zbytnich szans na to ze wzgledu na gigantyczną konkurencje tam. 
Ogółem takie szaraczki jak my nie mają wpływu na nominacje do oscarów. Najwiekszy wpływ mają głosy akademii oraz inne nagrody (szczególnie złoty glob).
No mógłby nie trafić bo jest za słaby na nominacje? Bo w zasadzie nie wyszedł poza kraj? Bo obecność na jednym festiwalu to mało?
skoro katyń był nominowany to sorry, nudny i cyniczny człowieczku, nie wierzę, że sala samobójców nie miałaby szans. o ile wiem, ten nudny film 'życie na podłuchu' to nawet oscara dostał. sala jest lepsza niż obydwa wymienione, na pewno jest z punktu widzenia zwykłego amerykańca ważniejsza bo dotyczy teraźniejszości i cyberbullyingu, czyli temat jak najbardziej na czasie
No to tu kończy sie nasza dyskusja. Warto nauczyć sie, że cudze zdanie nie jest gorsze niż Twoje własne, oraz że nie od Twojego gustu zależą nagrody. 
I nie byłby to film lubiany przez amerykańców, bo niby jest to film zagraniczny a schematy są kompletnie zerżniete z kina amerykańskiego. W dodatku gdzie tam widziałeś bullying? Kilka postów pod filmem? Wow to rzeczywiście bardzo odnosi sie do tematu. 
Co do Katynia sam nie uważam go za świetny film, ale skądś zdobył 9 nagród i 13 nominacji do nagród. Także zagranicznych (w tym nagroda europejskiej akademii filmowej). Kiedy Sala osiągnie tyle możesz zacząć mówić jak to jest lepsza.
no to po tych słowach już się tobie nie dziwię, ty używasz do myślenia google, a ja mózgu (i google).
Mocny post Dearlic:) Ogólnie odnoszę wrażenie, że Amerykanie uwielbiają się "kisić" we własnym sosie, a może "taplać". Nie znam kryteriów oceniania. Wiem, że AKADEMIA rządzi, tylko, że dla mnie ich wybory są zazwyczaj słabe. Filmy, które dostają OSCARA są słabe. Globy się liczą, ehh, to jest kolejny dowód na to, że OSCAR jest przede wszystkim dla Amerykanów i ich kina. OSCAR to prestiż oczywiście, bo za tym idzie kasa, ale tak naprawdę co się liczy? Jak dla mnie gust takiego szaraczka, jak ja. Nie wypowiedzi krytyków, nie wielka Akademia, tylko ja, Ty i nam podobni.
masz rację, bo do Oscarów mogą być nominowane TYLKO FILMY, KTÓRE BYŁY WYŚWIETLANE W KTÓRYMŚ Z KIN LOS ANGELES. a czy jest prawdopodobne, że Sala Samobójców będzie wyświetlana za granicą? wątpię (nie piszę tego złośliwie, bo filmu nie oglądałam, ale taka jest smutna prawda).
Możliwe że ma szanse - w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.dużo polskich filmów przecież było kandydatami do nominacji, m.in. Rewers czy Wszystko co kocham.A film królików po berlińsku dostał przecież nominacje.
Gdyby film był produkcji amerykańskiej miałby Oscara w kieszeni. Tak samo jak Kuba Gierszał.