6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324784
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Zacznę od tego, że KŁANIAM SIĘ REŻYSEROWI. Jednak można zrobić ambitny, polski film, który zabiera głos w dyskusji ogólnoświatowej. Już tłumaczę ... Mam nadzieję, że nie tylko dla mnie, film "Sala samobójców" obnażył bezlitośnie bezsens wszelkiego rodzaju portali społecznościowych. film w bardzo realistyczny sposób przedstawia "drogę do zatracenia" - główny bohater, nie akceptowany przez rówieśników, zagłębia się w "życiu w sieci". Ktoś zaraz może powiedzieć, że to film o "no life'ach" - ZASTANÓWMY SIĘ, każdy z nas mógł tak skończyć ! Słyszałem komentarze, że to film o Emo - co najmniej dwie rzeczy prześcigają ten tok rozumowania - jest to film o tym jak trudno się dopasować do obecnego świata (gloabalizacja, era internetu) i mimo wszystko o chorobie, słabości głównego bohatera. Podsumowując FILM BARDZO POLECAM !

ocenił(a) film na 9
Rex

Jak dla mnie problem nie istniał jedynie w tym, że główny bohater uciekł w internet od swoich problemów. Problem był w braku akceptacji rówieśników. Braku zainteresowanie ze strony rodziców. Brutalność z jaką atakuje go internet słowami znajomych i sam internet w którym chłopak znajduje ludzi podobnych do siebie a jednocześnie tak innych. Problem w tym, że problemami mógł się podzielić tylko ze swoją "netową rodziną".
Sam film jest profesjonalnie zrobiony, ma tylko dwie lub trzy niepotrzebnie przydługie sceny (np. jak główni bohaterowie pływają niby w wodzie, po co taka długa scena). Nie pasowało mi też to, że chłopak niby siedzi tyle dni w pokoju w depresji zatracony przy kompie, a nie było tego widać , choćby po jego zaroście, po Sylvii było to widać. Cała reszta jest genialna ( nie ma potzreby dodawać - jak na polskie kino, gdyż śmiało może konkurować z filmami traktującymi o podobnym problemie).
9/10
Ja polecam choćby jako zalążek do dyskusji.