6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324825
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

W przyszły czwartek mam jechać z klasą do kina na ten film , ale jeszcze sie nie zdecydowałem.Warto obejrzeć ten film ?

ocenił(a) film na 6
malamadre

Ja uważam ,że warto ten film coś nowego polskim kinie. Film jest dla osób tolerancyjnych,

malamadre

ostatnio odnoszę wrażenie że nie jest to film dla facetów. Jak czytam te komentarze to wychodzę z założenia że jeżeli na ekranie nie ma : cycki, dupa, cycki , fajne auto, cycki to film dla przeciętnego faceta jest "gniotem". Uważam że film jest świetny, bardzo dobrze zagrany i interesujący, więc moim zdaniem idź na ten film i czekam na komentarz czy Tobie jako płci męskiej ten film się spodobał :) pozdrawiam :)

hibiscusek

Też się zastanawiam czy iść. Czytając recenzję stwierdziłam, że może być ciekawe.

hibiscusek

Popieram! Ja również bardzo zachęcam do pójścia na ten film. Według mnie, naprawdę warto go zobaczyć, bo jest to film mówiący o czymś i poruszający ważne, współczesne tematy, a nie kolejna bezsensowna komedyjka.

użytkownik usunięty
jagi89

Dokładnie, nie jest to banalny, głupiutki film, choć pokazany w prosty (nie prostacki) sposób więc trafi do wielu młodych ludzi. Dodam, że mówi o bardzo poważnej sprawie dotykającej młodego człowieka, a o której tak mało poświęcamy czasu. Atutem jest dobrze dobrana muzyka, genialne aktorstwo i w szokujący, poruszający sposób pokazanie dramatu ludzi takimi on jest bez zbędnych przekolorowań czy łagodności. Film polecam z głębi serca ludziom inteligentnym i dojrzałym, ale polecam również tobie malamadre, abyś tak jak ja zachwycił/a się tym dziełem a jeśli nie to przynajmniej wyrobił/a sobie swoje zdanie na pewne tematy

ocenił(a) film na 8

haha!
Ostatnie zdanie: "Film polecam z głębi serca ludziom inteligentnym i dojrzałym, ale polecam również tobie malamadre (...)" rozłożyło mnie na łopatki ;) to chyba nie miało tak wyjść?... ;)

Żeby nie było spamu, dodam od siebie w temacie:

Myślę że warto iść na film, jeśli nie odstraszają Cię filmy (dramaty) psychologiczne. Natomiast jeżeli wychodzisz z założenia, że jedyne prawdziwe i godne współczucia problemy człowieka wynikają z braku pieniędzy, to idąc na ten film tylko stracisz swoje ;) "Sala Samobójców" to takie kino, które (jak to zręcznie ujął kolega powyżej ;)) może się spodobać zarówno nastolatkom, jak i starszym, dojrzalszym widzom, pod warunkiem, że zachowali umysł otwarty na coś więcej, niż tylko stare i niemiłosiernie już wytarte schematy tego, jak ma wyglądać "ambitne kino".

Co jeszcze może przeszkodzić w dobrym odbiorze SS? Na pewno przeczytane/usłyszane spoilery. Także zbytnie zasugerowanie się agresywną kampanią promocyjną (internet, radio, TV) może zaszkodzić, bo po pierwsze - to irytuje, i część tej irytacji mimowolnie przelewamy na nie obejrzany jeszcze film. Takie coś również z góry nastawia widza bardzo krytycznie (oczekujemy nie wiadomo jak 'przełomowego', 'genialnego' dzieła, tak jak nam obiecano, a jasne jest, że przy takim nastawieniu nie zadowoli nas NIC).

Więc szczerze radzę Ci zapomnieć o całej tej medialnej otoczce wokół filmu. Wyłączyć FW, żeby nie napatoczyć się niechcący na spoiler (tak jak mi się to przydarzyło niestety) i zarezerwować bilety do kina. Podejrzewam, że gdybym nie znała zakończenia, to film jeszcze głębiej wgniótłby mnie w fotel :) Polecam to uczucie ;)

kajzerka

Warto iść, gdyż ma on coś w sobie. Coś takiego co porusza człowieka [ i nie mówię tu o końcówce filmu] . Według mnie jest fantastyczny ! W końcu jakiś polski film godny obejrzenia ! ;)

hibiscusek

trafne stwierdzenie;)

Wychodząc z kina uroniłam parę łez- zrobiło mi się po prostu żal Dominika, chociaż nie rozumiem Jego zachowania i postępowania Jego rodziców. Ja nie mogłabym tego zrobić moim Rodzicom...Końcowa rozpacz dobija (zarówno Sylwii jak i Dominika), wielu ludzi boi się śmierci-takie samo uczucie towarzyszyło Dominikowi.. i nie ważne ile negatywnych komentarzy przeczytam o tym filmie, wiem jedno, że nie jest to problem wyolbrzymiony- wśród ''dzisiejszych'' nastolaków są jakieś dziwne trendy. Oczywiście nie wszyscy podpadają pod jedną kategorię młodzieży.. Miałam to szczęście, że rozdźwięk nk czy facebooka rozpoczął się dość późno i nie uległam tej fascynacji. Posiadam konta na różnych portalach, a żeby nie uzależnić się trzeba mieć przyjaciół, dobrych znajomych.. w ''moich czasach'' nie było takich problemów..

Film wyjątkowy.

hibiscusek

Znaczy nie ma cycków?

hibiscusek

Jak nic ciekawszego nie ma akurat w kinie, to można. Nie jest to gniot, co w polskim kinie nie zawsze było oczywiste ;). Ale jeśli w tym samym kinie puszczają 'Młyn i krzyż' czy 'Erratum' to nie zastanawiaj się i zrezygnuj z 'Sali'. Coś w tym jest, że to nie film dla facetów, no chyba, że lubiących oglądać jak się męczy na ekranie rozchwiany emocjonalnie Emo. Panienki może wzruszy główny bohater, a niektórych zastanowi obraz 'bananowej' młodziezy. Warto też przed wydaniem kasy skonfrontować rózne opinie, negatywne np: http://www.filmweb.pl/film/Sala+samobójców-2011-539509/discussion/NAJGORSZY+FILM %2C+JAKI+WIDZIELIŚMY!+WYSTRZEGAĆ+SIĘ+GNIOTU+I+FAŁSZYWYCH+ZACHWAŁ.,1590086 (może i słusznie zarzucajaca filmowi swoisty 'gwałt emocjonalny' na widzu), jak i entuzjastyczne: http://www.filmweb.pl/film/Sala+samobójców-2011-539509/discussion/%22dzieci+nie+ są+złośliwe%2C+są+złe%22+Z.Freud+-+recenzja+w+napisana+w+stanie+oszołomienia+UWA GA+SPOiLERY,1602486 - i wyciągnąć z tego średnią. A potem zapłacić za bilet lub poczekać, aż film dołączą do jakiegoś kolorowego tygodnika za pół roku, na co Imho ma spore szanse. Bo przecież obejrzenie filmu tylko dlatego, że otoczenie o nim akurat mówi i jest 'to temat trendy' byłoby właśnie wpisaniem się w postawę, która sam film stawia w krytycznym świetle :)

ocenił(a) film na 3
hibiscusek

Fajnie jak w filmie są tez cycki :) Tak serio to wystarczą śmieszne dialogi.

ocenił(a) film na 6
malamadre

Boję się cokolwiek mówić na temat tego filmu, bo większość ludzi się nim zachwyca a osobiście podchodzę do niego z lekkim rozczarowaniem. Temat ciekawy, ale mógłby być zrobiony o wiele lepiej... Niby niczym nie poruszył(chociaż dziewczęta z liceum zalewały się łzami), ale dał do namysłu nad tym do czego mogą doprowadzić własne decyzje, niekoniecznie przemyślane i środowisko w jakim się żyje. Temat jak najbardziej na czasie... Poczułam się podczas oglądania filmu jakbym znowu wróciła do gimnazjum :x

Warto obejrzeć, bo polskie, bo nieźle zrobione, bo porusza w miarę ciekawy temat.

malamadre

Jeśli lubisz filmy "przeżywać", to wybierz się koniecznie. Nie uważam żeby na ten film szło się po to, by miło spędzić czas. To nie taki typ. Za to emocji dostarcza niesamowitych, skłania do przemyśleń, do swoich własnych interpretacji różnych sytuacji, bo nie ma tu wszystkiego dosłownie, podane na talerzu. Mnie Sala samobójców niesamowicie poruszyła, przeżywam ten film do tej pory, przypominając sobie poszczególne sceny wciąż targają mną emocje.
Z drugiej strony patrząc tak na ten film zupełnie powierzchownie, też może się spodobać, czego dowodem są niektóre młode dziewczynki, którym nie wiem co się w tym filmie tak podoba, ale podejrzewam że nie to co mi.
Poza tym całkiem fajny pomysł z wirtualnym światem, wszystko ładnie zmontowane, oryginalna historia. Ja baardzo polecam ;)

ocenił(a) film na 8
emillly

bardzo warto obejrzeć, ale chyba raczej nie z klasą. lepiej samemu lub z dojrzałą osobą

ocenił(a) film na 7
malamadre

Ja bym poczekała na DVD albo wybrała jakiś seans z w miarę pustą salą, bo dzieciaki z podstawówki z mną mnie tak denerwowały.
W tym co pisze lemoned jest kupę racji.

ocenił(a) film na 5
wieczko6

Hmm ... Zasadniczo ja też jestem dzieckiem, chodzę do drugiej klasy gimnazjum. Myślałem że to będzie jakaś głupawa polska komedia ale to ,sądząc po komentarzach dosyć porządny film.

ocenił(a) film na 8
malamadre

ja się przejdę do kina.Sporo osób mi mówi o tym filmie i samemu warto się przekonać.Mimo że bilety podrożały.
Film wydaje się takim nad którym trzeba spokojnie usiąść wczuć się w to i starać się zrozumieć to co ze sobą wnosi.
Raczej nie jest to film na który chodzi się grupą .Zawsze znajdą się osoby którym nie spodoba się i będą utrudniały oglądanie

ocenił(a) film na 10
micha145

Według mnie warto... byłam dzisiaj i jest super... oczywiście to tylko moje zdanie. Też pojechaliśmy z klasą i połowa dziewczyn ryczała na końcu;p

ocenił(a) film na 5
malamadre

2 gimnazjum to wciąż dziecko. Bez wzgledu na to za jak dorosłego sie uważasz.
Film wybitny nie jest, jest średni. Brawo dla reżysera za wyjście ze schematu Polskiego kina i zrobienie czegoś innego (choć za granicą już podobne rzeczy były wcześniej), ale mógł to zrobić sporo lepiej, bo film pod wzgledem fabuły czy dialogów zawodzi i to bardzo.

ocenił(a) film na 5
Dealric

Nie uważam się za dorosłego , chociaż zdaje mi się że jestem bardziej dojrzały niż moja klasa , możesz to zobaczyć sprawdzając oglądane przeze mnie filmy.

ocenił(a) film na 5
malamadre

Nie napisałem tego jako obrazy. A dojrzałość nie oznacza gustu filmowego.

ocenił(a) film na 5
Dealric

Rozumiem z tym żę ostatnio oglądałem film pt Johnny Mad Dog który nie wiem czy jest filmem przeznaczonym dla osób w moim wieku , oglądałem go z tatą ,tłumaczył mi sytuację polityczną w Afryce i wyniosłem z tego filmu jakieś wnioski, przemyślenia .Dla mnie oznaką mojej dojrzałości jest to że nie oglądam jakiś bzdurnych komedyjek romantycznych robiących wodę z mózgu jak wiekszość osób w moim wieku.

ocenił(a) film na 8
malamadre

mówicie o wieku .ale tak naprawdę wiek to stan umysłu.nie liczy się to ile ma się na papierze ale w głowie

ocenił(a) film na 5
micha145

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Już widziałem ten film i uważam żę jest dobry ,skłania do refleksji ,jest dosyć smutny ,jakiś powiew świeżości w polskim kinie.Z tym że mam jedno zastrzeżenie .Mieliście rację że do oglądania z klasą ten film się nie nadaje ...

ocenił(a) film na 8
malamadre

no właśnie .poziom psychiczny dzisiejszej młodzieży w większości pozostawia wiele do życzenia.pewnie chodzi ci o to że nic z tego nie wynieśli tylko się śmiali?

ocenił(a) film na 8
malamadre

Genialny. Szczerze polecam. Wciąż jeszcze jestem pod wielkim wrażeniem.

ocenił(a) film na 5
zapatrzona_w_slonce

jakieś argumenty?

ocenił(a) film na 7
Dealric

Ty go chociaż oglądałeś/łaś? Nawet nie ma oceny z Twojej strony, a w każdym wątku na forum CIEBIE jest najwięcej :))

ocenił(a) film na 5
XxChocolateFactoryxX

Oglądałem i oceniłem nawet. 5/10 jak chcesz wiedzieć.
Filmweb pozwala w jakiś wybiórczy sposób oglądać cudze oceny, raz tak, raz nie. Ale z tym już nie do mnie pretensje.

ocenił(a) film na 1
Dealric

toż to nędza. szkoda czasu, szkoda pieniędzy..

ocenił(a) film na 8
medullla

Nie zgodzę się. To w polskim kinie coś nowego, otwartego i odważnego. Coś, co warto zobaczyć.

ocenił(a) film na 8
Dealric

Ależ tak, proszę:
- porusza bardzo ważny problem i nie jest sztucznie cukierkowy
- pokazuje, do czego może doprowadzić brak porozumienia między rodzicem a dorastającym dzieckiem
- ma klimat i jest nietuzinkowo ukazany
- jest emocjonalny
- ciekawie zrobiony (świat awatarów)
Długo mogłabym jeszcze wymieniać, ale po prostu polecam, niech każdy przekona się sam.

ocenił(a) film na 10
zapatrzona_w_slonce

Ten film porusza mnóstwo problemów i to nie tylko chodzi o uzależnienie od internetu, choć oczywiście też. Jeśli jesteś tolerancyjny, inteligentny i nie razi Cię widok faceta strzelającego sobie w łeb - to grzechem by było, gdybyś na niego nie poszedł. ;) Czwartek jest dziś, więc jeśli zdecydowałeś się iść na ten film, to napisz jak Ci się podobał. ;)

w 100% podpisuję się pod koleżanką wyżej :)
+ oczywiście świetne kreacje pani Kuleszy i Gierszała..chylę czoła

ocenił(a) film na 8
reliance

Dziękuję:)
Gierszał zagrał fantastycznie, widać, że ma talent, Kulesza też świetnie. Nic dodać, nic ująć:)

zapatrzona_w_slonce

Właśnie godzinę temu wróciłam z kina. Film fantastyczny, nie mogłam uwierzyć że polski. Polecam, polecam ;D Porusza naprawdę ważne problemy. Bardzo mi się podobał, Kulesza genialna. Gierszał też dobrze ;) Polecam!!!!