6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324681
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Ja byłam zmuszona wyjść z sali jeszcze przed końcem. Niestety, cały przekaz filmu mi się nie podobał - był zbyt wulgarny i bezpośredni. Przedstawił licealistów w wręcz obrzydliwy sposób. Całujące się koleżanki z klasy i dwaj chłopcy, którzy 'robili sobie dobrze'. Uważam, że to film tylko dla osób o mocnych nerwach i raczej 'grubej skórze'. Ogólnie nie jbyło to przyjemne przeżycie, choć na pewno ma swoich zwolenników. Ja, jako młoda osoba, raczej nie polecam, nie wywarł na mnie dobrego wrażenia.

ocenił(a) film na 9
Nellya

to, że film był mocny, budził emocje, nie znaczy, że był zły. Również licealiści - wiadomo, że nie wszyscy tak się zachowuję, ale to równie nie znaczy, że takich nie ma. Film toczył się w określonym środowisku - bardzo bogatej młodzieży z wielkiego miasta najczęściej zaniedbywanej przez rodziców. Nastolatki, które wszystko mają na poziomie materialnym, szukają bodźców, wrażeń w innych rzeczach. grupa rówieśnicza jest wszystkim, a internet rozdmuchuje to do niespotykanych wcześniej rozmiarów. Czego się trzymać, czym się kierować? Nie ma fundamentów, łatwo się zagubić. I Dominik właśnie się zagubił.

Nellya

Ja to odczytuję z lekka inaczej. Nie wydaje mnie się, aby film był wulgarny (niby w którym miejscu). CO do bezpośredniości, to być może, chociaż nigdzie nie było pokazanej nagości (w pełnym tego słowa znaczeniu) itp. jedynie otwarcie mówił o problemach - a myślę, że to akurat dobrze. To nie jest film o złych nastolatkach, które całują się, robią sobie dobrze (to raczej przypadek, który dość nieprzyjemnie kończy się dla Dominika) i są ogólnie złee. To jest film o relacji z rodzicami; o tym, że ta rodzina żyła w jednym domu, a tak na prawdę mijali sie i nie potrafili ze soba otwarcie rozmawiać. Szokiem było dla mnie to, że chłopak przez 10 dni nie wychodził z pokoju, a jego rodzice nawet tego nie zauważyli! Moim zdanie to bardzo dobry film, który porusza tematy bardzo nam bliskie, bo przecież każdy z nas może uzależnić się od internetu, może mieć problemy w relacjach ze znajomymi i rodzicami, albo zostać wykorzystany przez pseudoprzyjaciół... 10/10
Na Twoim miejscu postarałabym się jednak obejrzeć film do końca, a potem oceniać.

Nellya

Hmm, kto robił sobie dobrze? Mówisz o tym co się stało na judo? Nikt nikomu nie robił dobrze, a na pewno nie specjalnie. A licealiści, no cóż- właśnie tacy teraz są. Jak nie gorsi.
Mi się film z kolei bardzo podobał, chyba jeden z najlepszych polskich obrazów jakie ostatnio widziałam.

siemina

Z tym, że jest to zupełnie inna, lepsza produkcja niż pozostałe polskie filmy to się zgodzę. Takiego typu filmu jeszcze nie było. I zgodzę się w 100%, że ukazuje on problemy bogatych dzieci i niedostępnych rodziców. Ale mimo wszystko jakoś mnie zniesmaczył, ale to już absolutnie kwestia gustu.
Pozdrawiam wszystkich