Gdzie było to wstrząsające i jakże prze zajebiste zakończenie?
Zabił się i to było takie,że aż szkoda tego wyjawiać czy to,że jego mamusia się zalogowała,a cała Sylwia coś doceniła w życiu?
Wstrząsające jest to, że śmierć przestała być czymś osobistym, intymnym, ale jest ogólnie dostępna. Nie ma już tematów tabu, świętości. Poza tym na końcu widzimy filmik z portalu podobnego do YT, gdzie data to 4 marca 2011 czyli każdy z nas stał się odbiorcą tego tragicznego filmiku. To jest przykre. Obojętność, brak empatii, wrażliwości.
Przykro mi, ale w końcu każdy z nas ma inną wrażliwość, pochodzi z różnych środowisk, ma inne doświadczenia.
To jaki film Cię "ruszył"?
ruszył mnie titanic oraz skazani na shawshanke (jakos tak) , bo się wzruszyłem , zrył mi beret REVOLVER , dał mocno do myślenia "skazany" i "requiem dla snu" reszta filmów to obejrzeć i zapomnieć , na pewno jakieś inne tytuły też coś w główce namieszały,ale te co przed chwilą wymieniłem chyba najbardziej.
"Requiem dla snu", zgadzam się, jak najbardziej zostawia coś w psychice i daje do myślenia. "Sala" jest filmem troszkę podobnego pokroju, też o uzależnieniu, samotności, pogoni za miłością... Dlatego nie rozumiem dlaczego przekreślasz naszą rodzimą produkcję ;)
Nie przekreślam , po prostu nie wzbudziła mnie żadnych emocji.
Chłopak,który ma za dużo w dupie , zła miłość od rodziców , brak jaj,by uporać się ze złym kumplem , tłumienie emocji, kolejne lamerstwo w jego życiu-> wirtualni kumple , samobójstwo.
hmmm... Film o zwykłej fajtłapie,że tak to nazwę i tyle.
A Requiem, trójka przyjaciół , miłość , narkotyki, które prowadzą do zniszczenia i to były narkotyki , a nie wirtualni kumple z internetu. :-)
No i ostrzeżenie dodatkowo w filmie,że środki odchudzające też mają w sobie substancje psychoaktywne -> coś dla nastolatek m.in amfetamine i to też może zniszczyć.
I Requiem pokazuje prawdziwe oblicze narkotyków ,a co pokazuje sala?
Wirtualni kumple mogą Cię zniszczyć ... Kto normalny ma przyjaciół w internecie,a nawet jeśli to kto bierze ich pieprzenie,aż tak do siebie.
Wirtualni znajomi z internetu działali dla Dominika jak narkotyk. Dawali mu to czego w normalnym życiu w tej chwili nie posiadał: zrozumienie, akceptacje, zainteresowanie jego losem.
Dostawal to od nich bo rodzice to zaniedbali jak widac w filmie dziciak mial za duzo w dupie rodzice mysleli ze brak milosci i kontaktu darobia kasa. Film przecietny. Az trudno i uwierzyc ze w klasie nie bylo ani jednej osoby ktora by sie skataktowala sie z Dominikiem. Chlopak prosi o cos swoich rowiesnikow a oni zlewaja go cieplym moczem i nagrywaja kolejny material aby sie z niego wysmiewac. matka wchodzi na kompa dopiero po tym jak syn zginol. wszyscy w filmie ukazuja patologiczne uczucia a nie obojetnosc. Gniot. i nie wierze ze w toalecie nie bylo nikogo wiecej. rezyser chyba nigdy nie byl w jakim kolwiek klubie... A apropo to ja mam normalnych kupil z neta w sieci playstation wiec jak sie chce to sie ma. a film jak wspomialem patologia, moze uswiadomi cos bogatym dupka ale tacy to pewnie tego nie zobacza wola teatr albo opere.... pfff zenada
ps. matka byla bardziej chora niz syn i to ona go zabila.....
Oceniam film,a nie zachowania patologiczne,które bardzo często deprymują co poniektórych oglądających ,którzy wręcz odpychaja od siebie te złe zachowania,jak trąd,nie chcą się z nimi w jakikolwiek sposób identyfikować i przez ten pryzmat oceniają jakiś dany film "niewygodny".
Spoiler!
Druga sprawa,dlaczego Dominik zrobił to co zrobił....On był przeciwnikiem śmierci(samobójstwa)nie chciał tabletek połykać itd,a wiec dlaczego?Odpowiedz jest prosta,najpierw jedna tabletka(pomyślałem sobie chce mieć odjazd w połączeniu z alkoholem)pózniej druga(by zmocnić efekt)a pózniej reszta( a co mi tam to taki mój bunt przeciw wszystkim).No i ten bunt wyszedł mu bokiem,ale było już za pózno....
Nie, po prostu ja nie dopuszczam myśli,że można się tak w ćpać w takie gówno i nie wiem jak ograniczonym trzeba być,aby siedzieć przed PC i z ludźmi gadać tak jak on to zrobił.
Tak samo scena -> chcę pojedynek , grają w grę. Słowa wyzwania poważne , pojedynek śmieszny ;-)
Skoro tam czuł się akceptowany... Dla niektórych ludzi akceptacja znacz naprawdę wiele
No i nie zapominaj każdy z nas ma inną konstrukcje psychiczną,po jednych pewne sprawy spływają inni w sobie trzymają,przykładem takim moze być historia chłopaka który popełnił samobójstwo(w polsce)po wcześniejszym wstawieniu żenującego filmiku o nim do sieci.
Jak gdzie?? Po prawie dwóch godzinach napisy końcowe... ;- ) Przepraszam ale inaczej tego skomentować nie mogę.
to chyba bylo najlepsze w tym 'arcydziele'
nigdy wiecej nowych polskich filmow, chocby nie wiem co..