6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324769
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Oczywiście chodzi mi o naszą rodzimą przaśność tak chętnie poruszaną przez polskich reżyserów. Film bardzo wciągający. Jest kilka niepotrzebnych animacyjnych wstawek, które pod koniec filmu już zaczynają męczyć, ale ogólnie pomysł bardzo udany wnoszący coś nowego do polskiego kina. Jedna z ostatnich scen gdy rudowłosa dowiaduje się o śmierci Dominika, mogłaby być nieco zmieniona. Wydaje mi się że lepszym pomysłem byłoby sam widok rudowłosej w rzeczywistości i jej reakcji wraz z pomieszczeniem gdzie się znajdowała przez 3 lata bez sceny z jej wybiegnięciem na osiedle.

użytkownik usunięty
Excavatum

Scena z wybiegnięciem - toż to symbol! (jakiego nie mogło zabraknąć). To tak jakby zerwała pęta trzymające ją 3 lata i pobiegła.....
Poza tym, to scena dla tych, którzy dręczą Dominika z powodu kasy jego rodziców - Sylwia z blokowiska, a też z problemem.
Wolałabyś oglądąć dłużej ten bajzel, w jakim siedziała.

Polskie filmy nie odnoszą żadnych większych sukcesów na forum międzynarodowym ponieważ jest w nich za dużo symboli, odniesień. Myślę że większy wstrząs u widza wywołałby widok tego oddalającego się (ruch kamery w górę) "bajzlu" i całkowitej dewastacji Sylwii i jej ideałów.

użytkownik usunięty
Excavatum

Całkiem fajny pomysł na zakończenie (serio - wyjaśniam). Lepiej zastrzeż go sobie bo producenci jeszcze go ściągną:)
Niestety nasz naród nie może poszczycić się wieloma dobrymi produktami (nie tylko film) na świecie. Jedyne pocieszenie, że takich narodów jest dużo więcej. Chociaż myślę, że Ss może się spodobać młodzieży w innych krajach (może oprócz Stanów:)).
Z wymienianych na forum podobnych filmów widziałam tylko BenX. Animacje rodzime rozkładają tamte na łopatki. Mnie one oczarowały.