6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324941
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Od razu mówię, że nie mam zamiaru pisać recenzji, tylko chcę wypowiedzieć się na temat filmu.
Premiera filmu w moim kinie była baaardzo późno bo w środę, ale u mnie zawsze jest późno...
Na początek może minusy. Ogólnie, jak dla mnie, film za bardzo skupiał się na seksualności. Okay, rozumiem, że to ważny wątek i nie mam nic przeciwko, ale wydawało mi się (na podstawie tytułu i opisu), że jest to film o uzależnieniu od internetu, ogólnie o ucieczce do tego świata. Roma Gąsiorowska była trochę sztywna, ale to tylko moje odczucia. Chwilami wydawało mi się, że oglądam jakieś "Trudne sprawy".
Oprócz niej aktorzy wypadli świetnie. Nie będę mówiła o "starszej dacie", bo mamy akurat świetnych aktorów, ale młodsze pokolenie dało radę (oprócz Romy). Na pewno ten film zachęcił mnie do zapoznania się z filmografią Jakuba Gierszała. Choć przyznam, że ma trochę "dziwną" mimikę, np. to jak wyszczerza zęby jak wychodził ze szkoły z tym pistoletem... Trochę nie zrozumiałam o co mu chodziło w tym momencie.
Zakończenie bardzo na plus. Ogólnie fabuła dobra, choć czasem realizacją coś nie wychodziło.
Fajne przesłanie (a nawet kilka). Podsumowując dobrze, mogło być lepiej, ale nie narzekam.
Aha, i co do recenzji redakcji... Ja szczerze powiedziawszy też uznałabym tę manifestację seksualności, tego wyluzowania i "głupoty" wśród młodzieży za głupotę, ale w kin0ie byłam ze znajomymi. Ich reakcja nie do opisania...
Słowem końca 7/10, takie mocne 7 :)

ocenił(a) film na 10
Mala_Lady_Punk

Fajna recenzja. Na temat, argumenty ok. ;) A jaka była reakcja znajomych?:D

ajj, mimika Gierszała akurat mi się bardzo podoba:D Grę Romy też cenię i podziwiam bo to byla najtrudniejsza rola w filmie, zaraz po postaci Dominika.

ocenił(a) film na 7
reliance

Mi tez się cała gra Gierszała podobała razem z mimiką ja zrozumiałam wydaje mi się że wtedy poczuł wielki ból i pokusę ale się powstrzymywał walczył z samym sobą przez nie całe trzydzieści sekund...
I jeszcze jedno do wszystkich Dominik był biseksualny też bym tak nie powiedziała on jeszcze niczym nie był on dopiero szukał seksualności jak mówił reżyser i Jakub "Dominik szukał czegokolwiek w czym mógłby się zakochać"

ocenił(a) film na 10
Mala_Lady_Punk

Gierszał świetnie zagrał, jak na debiut to był rewelacyjny!
A ja w filmie nie widziałam skupienia na seksualności, raczej na szukaniu siebie, swojej tożsamości, a także seksualności... Ale tak naprawdę wątek był malutki i poboczny.

ocenił(a) film na 10
kasia86_filmweb

A, no właśnie. Potem wcale się nie ciągnie. A Dominik nie był gejem.

ocenił(a) film na 10
reliance

I tak można w kółko to powtarzać, ale większość zawsze będzie widzieć w nim tylko "emo-geja".

ocenił(a) film na 10
kasia86_filmweb

Yhh. To mnie najbardziej wkurza. Gdy ktoś nazywa Dominika ''emo-gejem'' lub ''Luntkiem''..;/

ocenił(a) film na 9
Mala_Lady_Punk

wszystkie role byly zagrane bardzo dobrze a Jakub jak na mlodego i poczatkujacego byl rewelacyjny!

ocenił(a) film na 7
Mala_Lady_Punk

(Ogólnie do wszystkich) Każdy odbiera film inaczej :) Choć możliwe, że coś mi umknęło, przez moich kochanych kolegów... Film na pewno obejrzę jeszcze raz jak wyjdzie na dvd.
Od razu mówię także, że nie odebrałam Dominika jako "emo-geja", a raczej za człowieka, który ma wiele problemów z samym sobą.

ocenił(a) film na 7
Mala_Lady_Punk

Według mnie to Roma naprawdę bardzo słabo sztucznie tak jakoś...
Ale mi się cały film zaje**ście podobał więc dałam 10/10 jak dla mnie żadnych minusów nie było :P

ocenił(a) film na 9
wiki11

no dobra ale ona poniekad taka wlasnie miala role.a moment kiedy wybiega z domu na podworko tez ci sie nie podobal???