6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324784
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

początek filmu to dno, płytkość wypływająca z każdej linijki scenariusza odrzuca od filmu, dopiero od momentu wtargnięcią policji do pokoju Dominika film nabiera większej głębi. wydaje mi się, że zbyt mało skupiono się na samej psychice głównego bohatera, jedno okaleczenie nie odzwierciedla tego typu praktyk młodzieży, w filmie powinno podkreślić się celowość tego typu zachowań, ucieczkę od świata realnego w świat bólu, zastępowanie bolu psychicznego bólem fizycznym, a samo przyznanie się dominika do tego, że nie chciał się zabić bylo komiczne, wbrew logice, nawet tej pokręconej. osoby tnące się starają się "ozdobić" swoją skorę nacięciami, jednak za żadną cenę nie chcą tego pokazywać zewnętrznemu światu, mam tu na myśli świat dorosłych. chwalą sie bliznami jedynie w swoim świecie. samo przejście dominika ze świata normalności do tzw. świata "Emo" to właściwie obejrzenie jednego filmiku i zalgoowanie się na stronę wirtualnego świata. taka przemiana powinna być jednym z głównych wątków, a samobójstwo punktem kulminacyjnym, niestety w filmie głównym wątkiem była bardziej relacja dominik-sylwia niż wnetrze głównego bohaetra. sparwa wyrzucenia tabletek to juz kompletnie niezrozumiale dla mnie, pozatym mial 2 buteleczki, a wysypal ich chyba z 3 do toalety. no i sama koncowka, wyjscie sylwi na zewnatrz - hm totalny debilizm, scenarzysta chyba tylko zapytal znajomych dzieci jak to mniej wiecej wyglada i postanowil napisac historyjke o bogatym dzieciaku. pomysl ciekawy - realizacja dosc kiepska. fajna oprawa dzwiekowa - 7/10

ocenił(a) film na 5

Dużo jest niedopracowanych elementów, widocznie współpraca z lekarzami i osobami w depresji lub po depresji nie wyszła najlepiej. Oczywiste jest to, że "krew się sprzedała", lecz szkoda, że opakowanie nie zawierało dostatecznego przekazu. Moim zdaniem można było wsadzić tu dużo, dużo więcej.
7/10

użytkownik usunięty

mała zmiana w ocenie, po obejrzenu filmu drugi raz - 3/10 :P

ocenił(a) film na 1

3? Za co?! Chciałabym, żebyś tacy ludzie sprawdzali mój egzamin z matematyki... ;)

użytkownik usunięty
newHannah

temat jest warty poruszenia, w japonii jest epidemia mlodych ludzi ktorzy nie wychodza z pokojow, wPolsce juz od kilku lat osoby pomiedzy 13 a 18 rokiem zycia coraz czesciej mysla o samobojstwie, film gdyby byl bardziej dopracowany dostlby ode mnie wiecej niestety scenarzysta nie odrobil zadania, ale dobrze ze mowi sie o takich problemach