6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324749
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

nie wiem, czy ktoś czytał tą książke, ale tam był motyw jednego japończyka, który miał brata uzaleznionego od internetu. chłopak od kilku lat siedział w swoim pokoju i cały czas na kompie, żył w realnym swiacie gier i internetu. mama zostawiala mu jedzenie pod drziami, z laienki korzystał w nocy jak wszysy spali i nikt go nie widiał. nie chodzi do szkoly.
myślę, że to jest histaria podobna do hstrorii sylwi. i to chyba pokazuje, że takie rzeczy dzieją się naprawdę, że rzeczywiście coś takiego może się wydarzyć, że ludzie - zwłaszcza młodzież - jest coraz bardziej pochłonięta tylko internetem i światem wyrtualnym, a o rzeczywistym zupełnie zapomina. to przerażające, ale niestety prawdziwe i dzieje sie w naszym swiecie.
kiedyś dotrzegałam podobne zachowanie u mich kolegow, którzy byli w stanie wstać o 4 rano i grać w jakąś gierke, i odrazu po szkole wbijali na kompa, chodzili spać o 2 w nocy i znów wstawali o 4.. naszczescie moi koledzy wraz ze szkolą średnią zmądrzeli, ale to przerażające, że komuśmoglo by się nie udać i doprowadzic siebie do takie stanu jak sylwia..
powiem jeszcze raz, to przerażające!

emadeaa

Książkę mam na własność, a zjawisko, o którym wspominasz wywodzi się z Japonii i nazywa się hikikomori. Kolejna choroba cywilizacyjna.
Więcej:http://www.poradnia.pl/choroby/choroby-cywilizacyjne/ 1636-hikikomori-syndrom-wycofania-spolecznegp