6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324784
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Jednych szokuje, innych odpycha brakiem sprecyzowanej fabuły. Ja osobiście nie rozumiem głównej idei powstania tego filmu, co ten film miał przekazać potencjalnemu widzowi. Podobnie nie rozumiem problemu głównego bohatera. Może i dlatego że na co dzień nie spotykam osób tego typu (cóż się dziwić, skoro tacy potrafią bez jedzenia i picia przeżyć 10dni w swoim pokoju, całkowicie odizolowani od reszty) Problem głównego bohatera jest dla mnie zbyt odległy, niezrozumiały. Osobiście uważam, że reżyser chciał zrobić standardowy film o współczesnym młodym człowieku, upokorzonym przez rówieśników, odnajdujący ukojenie w świecie wirtualnym. Nasuwa się pytanie: co go ciągnęło do tego świata? Sylwia którą poznał? Czy poszukiwał w niej kogoś kto pomoże łatwiej uporać się z własnym życiem, najlepiej pociągającą do samobójstwa? Oprócz wypowiedzianych słów w tym filmie brakuje działań, brakuje chęci życia, jakiegoś punktu zwrotnego. Reżyser spłycił do granic możliwości główną przyczynę stanu psychicznego bohatera, fejs go zniszczył a myślał że gra/portal online w czymś mu pomoże? Wydaje się, że reżyser chciał także ukazać obojętność rodziców, jednak ja osobiście tej obojętności nie widziałam, raczej brak zrozumienia, a to dwie odrębne kwestie. A i do jasnej cholery jaki facet ma problem z wysunięciem drzwi z zawiasów?
Nie polecam także, aby ten film oglądały dzieci. Będąc w kinie z tyłu słyszałam pytania m.in: "mamo, co to erekcja?"