PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9330}

Salo, czyli 120 dni Sodomy

Salò o le 120 giornate di Sodoma
1975
5,2 22 tys. ocen
5,2 10 1 22104
5,5 26 krytyków
Salo, czyli 120 dni Sodomy
powrót do forum filmu Salo, czyli 120 dni Sodomy

Mam pytanko:P Co mogę w tym filmie zobaczyć? Przemoc w jakich ilościach i czy są jakieś brutalne sceny, po których będę wołał mamę w nocy :) Czym on może mnie wstrząsnąć? Czy jest dużo krwi? :P

ocenił(a) film na 10

Krwawych scen nie ma duzo, sa w zasadzie dopiero w koncowce filmu. Ale sa dosc mocne. A czy mozesz sie obawiac? Raczej tak, bo film zawiera naprawde spora i realistycznie ukazana dawke przemocy fizycznej i psychicznej, tudziez totalna degeneracje osobnikow rodzaju ludzkiego:) Na pewno jest to jeden z najbardziej orajacych psyche filmow, jakie powstaly. Wiec jesli jestes wrazliwy na ludzka krzywde, to moze lepiej obejrzyj cos innego.

użytkownik usunięty
Man_Behind_The_Sun

Powiem tak. Jestem wrażliwy (np. w filmie "głupi i głupszy" jak loyd rzekomo wyrywa kelnerowi serce wychodziłem z pokoju az sie scena zakonczy) i raczej bym takiego filmu nie chciał zobaczyć. Chodzi tylko o cierpienie fizyczne. Słyszałem ze w "salo" aktorzy jedzą "kupę". To by mnie akurat nie poruszyło a raczej bym sie przygladał z ciekawością tudież poniżanie psychiczne też mnie nie rusza ani sceny orgii. Mogę tylko powiedzieć: "Kurde szkoda że pod koniec filmu przypalają, odcinają, a chciałbym zobaczyć dla ciekawosci"

PS Man kurde :P ty to jestes Chłop Jak Dąb hehe

ocenił(a) film na 10

Skoro tak, to wydaje mi sie ze mozesz film smialo obejrzec. Bo o ile dobrze zrozumialem, obrzydzaja Cie po prostu krwawe sceny. Najwyzej te koncowe pare minut sobie odpuscisz, w koncu to nie tak duzo jak na prawie 2 godzinny film. Zreszta nie sa one jakos bardzo szczegolowo i graficznie pokazane, ale robia wrazenie.

użytkownik usunięty
Man_Behind_The_Sun

Proponuję na początek przeczytać książkę Markiza de Sade. Po niej zorientujesz się o co dokładnie chodzi. Filmu nie oglądałem ale domyślam się, że zacznie się spokojnie a skończy na morderstwach i śmiertelnych torturach.
P.S. Książka świetna :)

użytkownik usunięty

Widziałem film - końcówke sobie odpuściłem. Poza końcówką nie było nic dla mnie obrzydliwego. Jak oni jedli niby te odchody. Toć to nie wygląda jak gówno pff. Salo jest smutnym filmem. Nie zasługuje na miano horroru :)

ocenił(a) film na 10

W tym filmie najgorszy jest klimat.Po tygodniu dopiero otrząsnąłem się z niego.Cholernie nieprzyjemnie się go ogląda.Wręcz śmierdzi.

użytkownik usunięty
Iluvatar

klimat jest ok. to co najbardziej mi się podobało w filmie to wysoka kultura, powaga i najwazniejsze SŁOWNICTWO (podczas gdy pan kazal zjesc dziewczynie swoja kupe: patrzcie jakie oni robi sceny nad takim delikatesem). bede czesto powracal do salo gdyz lubie takie klimaty.

Iluvatar

witam!!!
zgadzam sie co do joty z tobą , po oglądnięci tego filmu miałem humorek nieco przygaszony do końca dnia , ale jest to wielki film a zarazem jeden z moich ulubionych
pozdrawiam

ocenił(a) film na 8

przeczytajcie sobie lepiej książke. tam sam takie rzeczy ze mózg staje. a film moze niedlugo dorwe to sie wiecej wypowiem:)