PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30682}

Samochody, które zjadły Paryż

The Cars That Ate Paris
1974
5,6 872  oceny
5,6 10 1 872
5,8 5 krytyków
Samochody, które zjadły Paryż
powrót do forum filmu Samochody, które zjadły Paryż

Dwóch braci jedzie sobie samochodem. Niestety dochodzi do wypadku. Jeden z nich umiera, drugi nie. Arthur trafia do zapadłej nory o jakże eleganckiej nazwie - Paryż. Bardzo łatwo tu przyjechać, ale nie można stąd już tak łatwo wyjechać. Czy Arthur zdoła zbiec z miasta kryjącego przerażające tajemnice?
"Samochody, które zjadły Paryż" to czarna komedia pełną gębą. Sporo tutaj groteski i makabry, razem tworzą one w filmie bardzo specyficzny klimat. Być może nie jest to klimat odpowiadający każdemu widzowi, bo momentami jest dosyć upiornie. Ja bawiłem się świetnie, choć muszę stanowczo przyznać, że nie chciałbym się znaleźć w położeniu głównego bohatera.
W filmie zawarto także oczywistą prawdę - tam gdzie jednostka nie może decydować sama o sobie, tam gdzie nie ma wolnego wyboru, prędzej czy później musi dojść do buntu.
Szczerze polecam, zwłaszcza jeżeli ktoś lubi czarny humor. Ba, "Samochody, które zjadły Paryż" w mojej opinii są lepszym filmem od momentami niesłychanie nudnego (aczkolwiek wciąż niezłego) "Pana i władcy".

ocenił(a) film na 7
La_Pier

Ja kurcze ten film musze zobaczyc jak juz wroce do Polski, bo uwielbiam tworczosc Petera Weira. Jest on moim zdaniem najlepszym rezyserem z Antypodow obok Petera Jacksona moim zdaniem;)
A 'Pan i wladca' bynajmniej nie byl dla mnie nudny. Po seansie w kinie mialem uczucie, jakbym poczul smak morskiej wody w ustach;)

Thommy

Żaden ze mnie marynarz, wielbiciel morskiej wody również. Stąd być może "Pan i władca" mnie nie oczarował. Solidne kino, ale raczej nie dla mnie.
A "Samochody" fajne :)

ocenił(a) film na 7
La_Pier

Coz, ja marynarzem tez nie jestem i nie planuje takiej kariery, lecz 'Pan i wladca' ujal mnie swoja klasyczna prostota, wizualnym wyszukaniem no i Russelem Crowem w roli glownej. W sumie z tego co zauwazylem, niewielu sie ten film osobom podobal - wlasnie ze wzgledu na brak zainteresowania przez nich tematyka marynistyczna. 'Samochody...' jak mniemam, podobaja sie pewnie jeszcze mniejszej ilosci osob, w tym Tobie;)