PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=699}

Sara

1997
6,7 113 tys. ocen
6,7 10 1 112671
5,0 29 krytyków
Sara
powrót do forum filmu Sara

pedofilia

ocenił(a) film na 7

pomyslalem ostatnio ze w sumie w tym filmie ukazany jest pozytywny obraz pedofila, jaki to
ma sens ?

ocenił(a) film na 7
altenede

To już lepiej więcej nie myśl.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
altenede

No rzeczywiście bardzo konstruktywna riposta..To trzeba mieć we łbie żeby stwierdzić że ten film ukazuje pozytywny obraz pedofila? Czy twoim zdaniem w ogóle jest możliwe oby ukazać to zboczenie jak coś pozytywnego?

ocenił(a) film na 7
Heatseeker

dziwczyna ma 16 lat. jest dzieckiem

ocenił(a) film na 7
altenede

16 letnia dziewczyna zdecydowanie dzieckiem już nie jest, zwłaszcza w takich pastiszowych filmach jak "Sara" które powinno się oglądać z przymrużeniem oka. Poza tym ten film został wyprodukowany kilkanaście lat temu i wtedy jakoś nikomu nie przyszło do głowy by oskarżać jego twórców o pedofilię.

ocenił(a) film na 7
Heatseeker

przeczytaj ostatnie zdanie swojej wypowiedi i pomysl gdzie jest blad. 16 moze fizycznie jest dojrzala ale emocjonalnie wciaz jest dzieciakiem i powazny zdrowy mezczyzna nie zwiaze sie z nia. sporo juz czasu temu wprowadzono film ' 120 dni sodomy' a wciaz budzi kontrowersje. i co z tego?

ocenił(a) film na 7
altenede

A co ma Sara do Salo - 120 dni Sodomy? Przecież to filmy z kompletnie różnych bajek. Nie wiem ile masz lat, ale ja doskonale pamiętam że kiedy Sara wchodziła na ekrany kin to nie wzbudzała żadnych kontrowersji. Nikomu nie przychodziło wówczas do głowy by dostrzegać w tym filmie tego co Ty. Był to po prostu jeden z największych hitów 1997 roku. Poza tym mylisz fikcję filmową z rzeczywistością. Naprawdę uważasz że Bogusław Linda zagrał w tym filmie pedofila? No litości...
I jeszcze jedno - nawet według polskiego prawa kontakty seksualne z osobą powyżej 15 lat nie są zabronione. Więc nawet gdyby podobna sytuacja wydarzyła się w rzeczywistości, a więc 45letni facet i 16letnia dziewczyna zakochują się w sobie to nie ma tu mowy o pedofilii. Oczywiście żaden poważny rodzic nie był tym faktem zachwycony, podobnie jak filmowy ojciec Sary. I tu akurat nie ma się czemu dziwić.

ocenił(a) film na 7
Heatseeker

Udowadniasz, że nie znasz pojęcia pedofilii. Prawa nie musisz mnie uczyć, zostałem wystarczająco wyedukowany na studiach. A solo ma taki sam sens jak część twojej wypowiedzi, naucz się kojarzyć fakty.

ocenił(a) film na 7
altenede

Dyskusja z Tobą to jak gadanie ze ślepym o kolorach. Nie masz kompletnie żadnych argumentów i w kółko powtarzasz te same bzdety.

ocenił(a) film na 7
altenede

Chyba jednak przebimbałeś wykład na temat pedofilii (nie powiedziałeś nawet, co takiego studiowałeś). Definicja podaje, że jest to osiąganie podniecenia seksualnego poprzez kontakt z dziećmi w okresie przedpokwitaniowym. Dla twojej informacji, to okres, w którym następuje rozwój drugo- i trzeciorzędowych cech płciowych, a tego już chyba nie muszę tłumaczyć. Film ten więc nie pokazuje pedofilii, bowiem ani w filmie, ani w rzeczywistości Agnieszka Włodarczyk nie miała poniżej 15 lat (kontakty seksualne z osobami, które ukończyły 15 lat są w Polsce legalne), a niedorozwinięta fizycznie też raczej nie była.

altenede

o pedofili mozna mowic tylko w przypadku pociagu do osob przed wiekiem pokwitania (ok 12 lat) oraz gdy jednoczesnie roznica wieku wynosi powyzej 5 lat. doucz sie najpierw zanim zaczniesz wycierac sobie gebe terminami medycznymi. 16 latka jest juz zupelnie dojrzala zarowno psychicznie jak i fizycznie, kobiety w ogole dojrzewaja szybciej. zajebista dupa z niej. nastolatki w ogole sa lepsze.

ocenił(a) film na 7
nabaC

Hejterzy pocałujcie mnie w dupę, a do całej reszty. Dziecko w wieku 16 lat ma psychikę dziecka, więc mentalnie wciąż ma dziecięcy umysł, nie ważne jak wygląda.

altenede

pieprzysz glupoty, ktorych nawet nie potrafisz uzasadnic, oraz jestes ignorantem nie znajacym znaczenia uzywanych przez siebie terminow. teraz wiesz, ze ostatnia linia obrony jest rzucanie sie i wyzywanie i tego sie bedzisz trzymal, jak kazdy fanatyk zapedzony w kozi rog. zamilknij wiec w swoim swiecie i zostaw w spokoju zycie seksualne osob dojrzalych plciowo, bo to nie twoja sprawa i nie twoj problem co kto robi ze swoim cialem.

altenede

a jeszcze jedno, jesli w wieku 16 lat miales psychike dziecka to bardzo ci wspolczuje (choc facetowi mozna jeszcze wybaczyc, dojrzewaja wolniej), jednak nie uznaje rownania w dol i nakladania ograniczen na 99% ludzi ze wzgledu na 1% niedorozwinietych. osoby uposledzone sa oddzielnym paragrafem chronione przed wykorzystywaniem seksualnym, wiec nie musisz sie obawiac.

ocenił(a) film na 7
nabaC

mimo tego co piszesz wciąż uważam, że słaby jesteś w gębie :) pewnie w prawdziwym życiu (o ile owe posiadasz) zawsze byłeś pomijany w prośbie o wyrażenie opinii, postrzegany jesteś jako osoba mało ciekawa i mająca minimalny lub żaden wpływ na środowisko, w którym się znajdowałeś. osób sfrustrowanych życiowo takich jak ty jest mnóstwo w internecie, bo tu czują się bezpieczni, szkoda jedynie, że upatrzyłeś sobie właśnie ten portal by trollować

ocenił(a) film na 8
nabaC

Ze wszystkim mogę się zgodzić ale nie z dojrzałością psychiczną 16 latki. Nie mówiąc już o emocjonalnej. No i oczywiście o żadnej pedofilii nie ma tu mowy.

altenede

cóż, ja osobiście w życiu o tym nie pomyślałam odnośnie tego filmu, choć biorąc pod uwagę różnicę między bohaterami mimochodem mogła się nasunąć podobna myśl.
tak czy siak obraz ukazany w "Sarze" zupełnie nie odnosi się do relacji tego typu. jestem tutaj skłonna uznać podane przez innych argumenty. ok, 16 lat to nie jest może wiek dojrzały, ale z dziecinnym również zaczyna mieć mniej wspólnego, to taki swojego rodzaju przełom, który może być ciężko określić, jednak jeśli miałabym już się skłaniać ku któremuś stwierdzeniu, to zdecydowanie bardziej ku dojrzałości, ona jednak już na tym etapie lepiej pasuje. to naturalnie spore uogólnienie, każdy rozwija się inaczej itd. itp.
poza tym pedofilia jednak zdecydowanie kojarzy mi się z czymś negatywnym, z relacją, w której jedna strona jest nieszczęśliwa, zmuszana do pewnych rzeczy których nie chce, których się boi i których może nawet jeszcze nie rozumieć (!). Sara nie wyglądała na osobę, której coś by nie pasowało, a nawet jeśli scenariusz odnosiłby się do podobnych ekscesów, nazwałabym to molestowaniem a nie pedofilią.

ocenił(a) film na 6
altenede

seks z 16-latką jest legalny, to nie pedofilia

ocenił(a) film na 7
altenede

Jedyna pedofilia w filmie to ojciec Leona, który stawia pytanie, co jest złego w związku 60-letniego mężczyzny i 12-latki. Pytanie, być może, tylko filozoficzne.

ocenił(a) film na 6
altenede

Pedofilow pociaga nierozwiniete jeszcze w pelni cialo - dziecko sensu strikto.
16latka pedofila by nie interesowala zupelnie. Co do psychiki to juz zalezy kompletnie od osoby - jesli dziecko mialo trudne dziecinstwo i musialo szybko dorosnac, to bedzie bardziej rozwiniete psychicznie niz dwudziesto kilko latkowie, ktorzy ciagle z mamusia mieszkaja (pisze "mamusia" celowo - nie obrazam osob, ktore musza, lub wybieraja mieszkac z rodzicami; chodzi mi o takie, ktorym mamusia jeszcze pranie robi).

ocenił(a) film na 7
altenede

Pedofilia to jest piep.....nie przedszkolaków a nie panienek które wyglądają jak by miały lat dwadziesciakilka a są niepełnoletnie. A co do Włodarczyk to teraz wygląda lepiej niż kiedyś.

ocenił(a) film na 8
altenede

Bardziej pasuje określenie efebofilia.