Podobne wojenne klimaty. "Dolina cieni" http://www.filmweb.pl/film/Dolina+cieni-2002-37102
Bardzo mi się podobał, ten film jest zupełnie inny niż plastikowe, amerykańskie horrory. W dodatku wciąga i można trochę tamtej mitologii poznać.
A z horrorów to polecam 1 część Candyman'a, Wywiad z Wampirem, Egzorcyzmy Emily Rose, 30 dni mroku, , Shutter ( tylko oryginał).
Podbijam temat. Horror osadzony w historycznych realiach mile widziany. Nie musi być dużo krwi, flaków, itp. Nawet wskazane, żeby nie było tego dużo.
"Sauna" mi się podobała.
Może "Czarna śmierć", "Wij", "Maska szatana", "Operacja strach". Nie widziałem, ale filmy Kadijevica powinny pasować (Sveto mesto, Leptirica).
Tragiczny jestem. Jak mogłem zapomnieć o "Wilczycy", "Widziadle" czy też "Lokis. Rękopis profesora Wittembacha" (chociaż to nie jest horror, a jedynie lekkie kino grozy).
Sauna jest tak wyjątkowa że od dawna szukam czegokolwiek chociaż trochę podobnego i nie ma... jak nie scenariusz leży to przeginają z efektami. Ktoś może kojarzy - jest dość nowy chorwacki film wojenny podobna tematyka. Też batalion otoczony, który spotyka więcej niż wroga - błagam nie mogę znaleźć, a w głowie mi się telepie że jest.
"Żywi i martwi"? Tam mamy wojną w Jugosławii i chorwacki (lub Bośniacki) oddział, który styka się z nadprzyrodzonym fenomenem. Film nawiązuje też do wydarzeń z II wojny światowej. To o to chodzi? Niestety, film widziałem w oryginalnej wersji językowej, a języków bałkańskich znam jedynie słowo "Rakija". Znajomy, który zna serbsko - chorwacki to mi obiecał tłumaczy.
"Żywi i martwi"? Tam mamy wojną w Jugosławii i chorwacki (lub Bośniacki) oddział, który styka się z nadprzyrodzonym fenomenem. Film nawiązuje też do wydarzeń z II wojny światowej. To o to chodzi? Niestety, film widziałem w oryginalnej wersji językowej, a języków bałkańskich znam jedynie słowo "Rakija". Znajomy, który zna serbsko - chorwacki to mi obiecał tłumaczy.