Na poczatek troche o fabule:
Jest to oparta na prawdziwej historii malzenstwa,a dokladnie kobiety ktore wprowadza sie do nowego domu.Canan(kobieta) zaczyna miewac dziwne,straszne wizje do tego wszytskiego okazuje sie ze ich sasiad jest posadzony przez policje o zabojstwo swojej zony.
Po raz kolejny horror w tureckim wykonaniu i po raz kolejny wyrezyserowany przez Hasana Karacadaga,ktory zrobil kolejny krok do niesmiertelnosci.Po Dabbe przyszedl czas na Semum ,jak nigdy moje oczekiwania byly olbrzymie powiem wiecej moje oczekiwania zostaly spelnione.Dzieki kulturze arabskiej,Islamowi mamy mozliwosc obejrzenia nowatorskiego horroru w ktorym sie zakochalem.Lekka retrospekcja:
Jinns(genies) bo o tym mowa.W Starym Testamencie Krol Solomon posiadal pierscien,diament przywolywal Jinns zeby pomagaly jego armii w walce.W Islamie,Jinns to ogniste demony zwiazane z pustynia.Najwyzszym ranga jest Iblis,formalnie nazywany Azazel,ksiaze ciemnosci,albo Diabel.Jinns sa nizej w hierarchii niz aniolowie poniewaz ich ciala tworzy ogien i nie sa niesmiertelni.Moga zawladnac,posiasc cialo czlowieka lub zwierzecia i zarzadzac jego wola.Karza wszytskich tych ktorzy nie przestrzegaja ich zasad.
Hasan Karacadag jest dla mnie w tym momencie rezyserem guru w tworzeniu horrorow.Gosc wie co,jak,gdzie,w ktorym momencie pokazac.Po raz kolejny mamy rowniez do czynienia ze swietna,mroczna ,dajaca po bani i uszach muzyka.Tak wogole dochodze do wniosku ze zbrodnia jest pokazywac horror w jezyku innym niz turecki,to jest glos stworzony do filmow grozy!Odpowiednio spreparowany daje jeszcze mocniejszego kopa!!Na uwage zasluguje swietna rola Ayca Inci(Canan),zagrala tak jak powinien zagrac kazdy w horrorze,czyli w sytuacjach napiecia bylo u niej widac strach,prawdziwy strach dzieki czemu moze doswiadczyc go rowniez odbiorca.Minusy?? Jednak aktorzy co u ktorych widac bylo lekka amatorke
ale wiecie co wogole mi to nie przeszkadzalo.W Dabbe bylo to samo ale dzieki Karadagowi na takie rzeczy wogole sie nie zwraca uwagi.Facet tak umie poprowadzic klimat filmu i na dodatek zaskoczyc-no cos niesamowitego.To co mi pokzal w koncowych 10-12 minutach,zacytuje samego siebie co powiedzialem wtedy:"łoooooooo"(tytul mojego postu nie jest bez znaczenia).
Przezywam w tym momencie najlepsze chwile z horrorem,na to czekalem chyba tak naprawde od zawsze.Dabbe i Semum co tu duzo gadac dzieki Karacadagowi,nowatorskiemu pomyslowi sa daleko przed peletonem filmow grozy z innych panstw(no moze Rec trzyma w miare jeszcze poziom)
Na sam koniec powiem tak:Egzorcyta?? mozecie razem ze Lsnieniem(o ktorym wspominam w poscie o filmie Dabbe) wymazac jako filmy ktore dla niektorych sa wyznacznikami horroru ze tak powiem.Zaczela sie nowa era w horrorze i dla mnie osobiscie w tym momencie niema horroru ktory moze sie rownac z ta dwojka i jak reszta panstw ma ciagle bazowac na tym samym co dotychczas to jeszcze dlugo nie bedzie.
Jednym slowem:SAMUM i DABBE--->MASTERPIECE!!
Z tego co tu przeczytałem jest tu w filmie coś o Azazelu. A to on był głównym motywem w zajebistym filmie "Fallen" (z 1998 roku) ze świetną rolą Denzel'a Washington'a. Oglądałem go pare dni temu i strasznie się nim jaram, polecam Ci
Podchodziłem do tego filmu trochę jak pies do jeża- bałem się kolejnego gniota.
UWAGA SPOJLER
A tutaj po nudnej pierwszej półgodzinie, mamy niezłe cacko, a końcówka to już wymiata.
Jedno czego żałuje to, że mnie nie przestraszył.
Poza tym aktorstwo pozostawia wiele do życzenia, z wyjątkiem Canan.
Zgadzam się, że scena egzorcyzmów jest bardzo dobra, tak dobra jak w egzorcyście.
Trochę w filmie miesza ogrodnik, spodziewałem się, że będzie miał większy udział w sprawie, a tu proszę bardzo kto inny....
7,5/10
No cóż Arielos, twój "fanatyczny" komentarz zrobił na mnie wielkie wrażenie ;) D@bbe mnie naprawdę zachwycił. Ale coś czuję, że Semum będzie gorszy. Wszystko przez to, że jestem maniakiem gier komputerowych, a owe animacje przywodzą na myśl filmiki z diablo II (postać baala po wyjściu z ciała tal-rasha) No ale będę się starał jak mógł by nie zwracać na to uwagi. pozatym Hasan zarobił trochę kasy na D@bbe i jego filmy są coraz bardziej widowiskowe, co nie jest dobre! (Wiecie o co mi chodzi - od Blair witch do wojny światów!) Dziś wieczorem wszystko się okaże a jutro założe nowy temat by podzielić się z wami moimi doświadczeniami. Jeżeli film dostanie u mnie przynajmniej 9. Karadak awansuje u mnie przed Dario Argento ;] I będzie nr. I. Ale wątpię...