PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10057475}
6,7 3,6 tys. ocen
6,7 10 1 3610
6,9 20 krytyków
September 5
powrót do forum filmu September 5

September zostajemy w rzuceni wir pracy dzienikarzy przygotowania relacji z tematu cały czas mamy chaos na ekranie ale jest to chaos kontrolowany.Wszystkie te techniczne rzeczy które oglądamy na ekranie ,gdzie może nie wiemy z czym je kompletnie nie przeszkasza w odbiorze ,bo cały czas film trzyma w napięciu i ogląda jak się rasowy thriller .Chociaż blizej jest filmowi do Dramatu ,Oglądając ten film trudno jest powiedzieć o czym jest film
czy to co początku napisałem o pracy dzienikarzy czy może coś wiecej Film opisuje wydarzenia zamachu ,porwania izrazelski sportowców w trakcie olimpiady w Monahium 1972r i zrobienia relacji z wydarzenia przez dzienikarzy sportowych .Ktoś mi powiedział że nie chce iść na ten film bo znowu społeczeństwo żydowskie stawia jako pokrzywdzony przez świat ,a po ostatni wydarzenia możemy mieć rózne zdania lub jesteśmy zmęczeni tematem tym .Tylko jeżeli ja bym miał tu zauważyć kontekst polityczny w tym filmie to bardziej chodzi o Narodowość Niemiecką która chciała przez olimpiadę pokazać że jest u nich bezpiecznie .
No i chyba takim paradoksem lub rzeczą nie powinno się zdarzyć by 1945 r społeczność żydowska znowu czuła zagrożona na Niemieckiej ziemi Widzimy we filmie jak Niemiecka policja próbuje nie udolnie zapanować nad tym , nawet z jeden scen jak niemiecka policja wkracza do Amerykańskiej telewizji by zaprzestać trasmisji widać argumenty siły karabinu maja większe znaczenie niż rozmowa negocjacje czy dialog .Chyba można powiedzieć że film to też trochę pokazanie Niemców że chociaż naprzykrzyliśmy całemu światu to też jesteśmy równe chłopy nawet Niemiecka dzienikarka ubolewa w nie której minucie filmu że znowu będą mówić ze nasza wina i że znowu u nas niebezpiecznie jakoś tak.
Lub odrzucając temat polityczny i jak w opisie jest to pokazni od kuchni pracy dzienikarzy z relacjowania wydarzeń sportowy na rejestracje wydarzeń porwania izraelski sportowców i moze i tak trzeba odbierać ten film i tylko tak.7/10.