PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10035840}

Serce Ojca

Corazón de Padre
2022
6,5 109  ocen
6,5 10 1 109
Serce Ojca
powrót do forum filmu Serce Ojca

Film zrobiony z czcią i szacunkiem do św. Józefa. Wędrujemy w nim po świecie, odwiedzając liczne miejsca poświęcone temu świętemu, a także prowadzone są w nim wywiady z ludźmi, którzy doświadczyli jego pomocy i wstawiennictwa. Jest to wartościowy film, ponieważ wzmacnia wiarę i przyczynia się do kultu tego świętego.

Szczególnie urzekła mnie historia hiszpańskiego artysty, który odzyskał wiarę, kiedy dostał zlecenie wykonania figury św. Józefa. Podoba mi się również podkreślenie, że św. Józefa nazywamy, oprócz łagodnego i troskliwego opiekuna Jezusa, także postrachem duchów piekielnych, co proklamujemy w Litanii do Niego. Dlatego myślę, że obraz namalowany przez amerykańską artystkę Bernadette Carstensen "Święty Józef – Pogromca Duchów Piekielnych" powinien stać się bardziej popularny. Historia angielskojęzycznego księdza, który został uwolniony od pokus nieczystych dzięki św. Józefowi, powinna wzmocnić we wszystkich wierzących kult do św. Józefa, postracha duchów piekielnych.

PS. Żałuję, że Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu poświęcono zaledwie minutę, bez żadnych wywiadów i przybliżenia kultu tego świętego w Polsce.