PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108605}
6,8 25 tys. ocen
6,8 10 1 25093
6,8 12 krytyków
Serenity
powrót do forum filmu Serenity

Zastrzegam od razu, że żadnego serialu nie widziałam, ale to chyba nie zabrania mi wypowiedzieć sie na temat tego filmu.
Jeżeli chodzi o sam film - chyba wyrosłam już z tego typu rozrywek... Ogólnie: byłby nawet dobry gdyby nie był taki słaby ;))))))))
To jakiś słabo sklecony wątek z filmów: Gwiezdne Wojny (epizod 1 stary); StarShip Troopers, Equilibrium i Obcy 4. Szczerze - wszystkie filmy cenię bardzo wysoko, ale tu jakaś karykatura wyszła. W sumie sam pomysł nie był najgorszy, ale realizacja - tandeta i banały, banały, banały... Brakowało tego czegoś! W sumie filmik przewidywalny do bólu, nafaszerowany górnolotnymi frazami, a i tak wiadomo jak to się wszystko rozstrzygnie. No nie jest znów taki najgorszy, może jako komiks, animacja,gierka,książka miałby klimacik, a tu wyszedł film na baaaardzo nudny zimowy wieczór najlepiej dla chłopców przedziału wiekowego 14-17 lat ;)

Takie jest moje zdanie i mozesz sie nie zgadzac.
5/10

ocenił(a) film na 9
harfia

No cóż...zgadzać się nie zgadzam bo to mój ulubiony film s-f (jak i serial, którego miłośnikiem od roku jestem)

Powiem Ci, że trochę mnie rozbawił twój komentarz bo Obcy 4 jest akurat tego samego Pana co Serenity ;), a Equilibrium to nic innego jak marna powtórka z Orwella przyprawiona Matrixem.

Błędem filmu jest chyba to, że zwyczajnie jest on głównie dla fanów serialu. Osoby z nim nie obeznane mogą wprawdzie film zobaczyć, ale nie odziała na nich tak jak na 'fireflyistów'.

Whedon stworzył genialny scenariusz i zupełnie nie wiem co było w nim dla ciebie przewidywalne? No chyba, że mówisz o ostatnich 20 minutach ;).

W Filmie masz prawdziwie, pełnokrwiste postacie, które co prawda przez ograniczony czas wydawać się mogą jednowymiarowe - ot kolejny grzech filmu, którego jednak uniknąć nie było sposobu.

Czy jest to film dla przedziału wiekowego 14-17? Raczej wątpię bo najwięcej fanów serial ma w przedziale 25-30 lat :P . Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji jak i filmu dokumentalnego o fanach tej produkcji ;) .

Starship Troopers to nic innego jak sprawne kino s-f/action, Whedon dokonał niemozliwego bowiem połączył dwa wykluczające się gatunki - western i s-f, przyprawił do komedią i przygodą i wyszło z tego jak dla mnie coś niesamowitego co przelatuje przez palce niczym woda a po seansie ma się ciągle niedosyt i pragnie się więcej ;) .

ocenił(a) film na 8
harfia

mi się film podobał, mimo iż nie lubie s-f....fajnie dobrana obsada i niektóre humorystyczne gagi:) mi sie podobało, daje 8/10

harfia

Na ten film trafiłem przypadkiem, właśnie go obejrzałem i po prostu czapka z głowy. Nie spodziewałem się że obejrzę takie dobre SF, teraz muszę kupić koniecznie BlueRay oraz całą serię Firefly bo widzę że warto. A lat mam 31 przy okazji...

harfia

Moja ocena: 7/10 - zaznaczam, że dosyć surowo oceniam.

Mi się bardzo podobało, ale serii Star Trek nie dorówna...

Oglądając ten film widać, że jest on stworzony na bazie serialu- od początku mamy wyraźnie zarysowaną fabułę, po której widać że została już wcześniej rozwinięta, mamy silnie zarysowane postacie i całkiem strawny rozwój akcji.

Żałuję, że Takie Filmy powstają tylko na podstawie dobrych seriali - vide Star Trek czy Battlestar Galactica.