PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547355}

Shaolin

Xin Shao Lin Si
2011
7,1 6,0 tys. ocen
7,1 10 1 5998
Shaolin
powrót do forum filmu Shaolin

Niezle zrealizowany film. Fajnie zagrany, fajne efekty, sporo walk, dosyc ciekawa historia ... typowa chinska produkcja na eksport. Mnie osobiscie najbardziej podobala sie muzyka. Troche smiesznie przedstawili tego 'western culture' generala, wygladal jak dziewczyna z broda. Tak czy inaczej, musicie zwrocic uwage, ze film ten bardzo wymownie pokazuje tamte czasy, czyli walka o wladze, korupcje, zachlannosc, zachodnia cywilizacje, ktora zawitala do Chin po skarby no i legende Shaolin. Troche smieszne w tym filmie, ze charaktery zmienialy swoje oblicze (dobry/zly) niemal w oku mgnienia. Film godny polecenia. Swietny utwor na koniec filmu.

ocenił(a) film na 6
dabram17

Faktycznie film godny polecenia... zgadzam się z opisem powyżej i oceną 6/10... przez moment zastanwiałem sie nawet nad 7 dla niego ale jest kilka pojedyńczych scen za które nie zasługuje na tyle... m. in. scena walki kucharza... gdzie my to już widzielismy... szkoda bo pomysł i potencjał był... ale moim zdaniem nadal solidne kino... ;)

ocenił(a) film na 6
elMCmarco

sceny walki kucharza to typowa scena dla filmow z Jackie Chan. Niemal we wszystkich filmach Chan pokazuje 'komiczny' kung-fu, moim zdaniem bardzo efektowny i widowiskowy. Scena z kucharzem byla niczym jasna latarnia posrodku ciemnosci w tym filmie.

ocenił(a) film na 6
dabram17

posrodku ciemnosci.. hmmm własnie o to mi chodzi... film ma swój klimat i swoje tempo... stara sie ukazac mistycyzm zakonu i opowiada poważną historię aż tu nagle średnio zabawna wstawka z Chanem... lubie gościa i jego filmy ale moim zdaniem tu to nie pasowało...

ocenił(a) film na 6
elMCmarco

co sie nie robi aby zachecic widza. Jego nazwisko jest jak wabik dla azjatyckiej jak i zachodniej nacji. Ostatnio ogladalem chinski film (zreszta nie moge go skonczyc), typowa historyczna propagandowa papka o Mao, i nagle w jednej ze scen, doslownie na kilka sekund pojawil sie Jet Li. Kilka sekund a jest w czolowce aktorow tego filmu...eh

ocenił(a) film na 6
dabram17

hehehe dobre... co to za tytuł? ;)

ocenił(a) film na 6
elMCmarco

The Founding of a Republic - zaczalem ogladac tydzien temu, jestem juz w w 3/4 filmu :)

elMCmarco

Najlepsza scena w filmie ;)