PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

8/10

ocenił(a) film na 7

bardzo dobry film; Ritchie nie zawiódł - rewelacyjnie wyreżyserowany; solidny scenariusz; cudownie zagrał Downey Jr.; genialna scenografia i klimat tamtych lat; dobra muzyka Zimmera
Moja ocena: 8/10

Pauleta

A ja bym aż w taki zachwyt nie wpadał... po kolei:

+ Muzyka rzeczywiście udana, brawo dla Zimmera
+ Miasto też fajnie odtworzone
+ Postaci Holmesa i Watsona - sympatyczne, łobuzerski klimacik
+ Fragmenty ukazujące sposób dedukcji Holmesa budzą respekt ;)
+ Kamera przedstawia przyjemne do oglądania ujęcia, ale...

- Główny wątek słabiutki! Jak dla mnie to taki Disney (a zatem kino familijne)... przez to pod względem fabularnym film trafia niemalże na półkę z Mumią. Taka bajeczka, nie do końca wiadomo dla kogo.

Podsumowując, zobaczyć można, ale wątpię aby film zapadł w pamięci na dłużej niż godzina po seansie... 6/10 to wszystko na co film zasłużył ;)

ocenił(a) film na 9
adam_zelazko

zależy dla kogo jak dla mnie np. taka mumia już ma 11 latek a dla mnie ten film jest po prostu rewelacyjny tak jak i druga cześć bo uwielbiam takie kino przygodowe.A co do Sherlocka to ten film od początku zapowiadany był jako kino familijne

ocenił(a) film na 8
wisniorzech

Uśmiałam się i ubawiłam...miło spędzone dwie godziny...polecam

adam_zelazko

Familijne, nie familijne.. ot, po prostu rozrywkowe. Nie sądzę, by jego rolą było "zapadanie w pamięć" na długie dni. To po prostu fajna zabawa - tylko tyle i aż tyle. Film nie sili się na wielkie kino, nie udaje czegoś, czym nie jest - twórcy chcieli zrobić po prostu film przygodowy, i to im świetnie wyszło. I dlatego ja dałam 10/10, jako przygodówka zasługuje na dychę:)

shizonek

Mówiąc o zapadaniu w pamięć, nie miałem na myśli wielkich przeżyć duchowych ;) Wydaje mi się jednak, że sposób w jaki został przedstawiony Londyn i całe otoczenie zasługiwał na ciekawszy scenariusz... Przytoczona chociażby Mumia. Tam wszystko jest wygładzone, miłe i sympatyczne. Tutaj brudny i chwilami odstraszający Londyn stał się sceną infantylnej i odstającej od jego realiów historii ;) Baaardzo lubię kino rozrywkowe, ale tutaj główny wątek nie do końca tę rozrywkę dostarczył. Zresztą w poprzedniej wypowiedzi plusów wymieniłem niemało, bo film sprawia chwilami frajdę z oglądania... pozostał tylko niedosyt i poczucie, że można byłoby lepiej...

ocenił(a) film na 8
Pauleta

rozrywka na bardzo dobrym poziomie:)
wspaniała scenografia i Robert ktory poprostu rzadzil na ekranie
i trzeba przyznac ze Ritchiemu udał sie ten film:)))
licze na kontynuacje