PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452782
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Film dobry, ale nic więcej. Piękne zdjęcia i montaż. Jude Law- rewelacja, Downey mi się nie podobał, ale głownie dlatego, że nie pasowała mi jego fizjonomia. Pewnie Ritchi obsadził go na zasadzie przekory. Brakowało mi zagadki, kryminału, zaskoczenia. Wg mnie najsłabszym ogniwem jest scenariusz. Nie nudziłam się, ale do zachwytu daleko.

ocenił(a) film na 4
agunia74

Zgadzam się z tym, że Jude Law był świetny, a RDJ trochę mniej, no i uroda, chociaż powalająca, to jednak NIE był "prawdziwy" Sherlock Holmes. Z urody (a może i nie tylko) lepiej pasowałby Brad Bitt:)

ocenił(a) film na 9
ogonktorymachapsem

Brad Pitt - czemu chcecie go na sile WSZĘDZIE wciskać
zagrał w paru filmach dobrze, ale reszta to niewypał.
Nie nadaje się on do każdej roli ,a już na pewno nie wyobrażam go sobie jako dżentelmena ze wspaniałym poczuciem humoru.
Uważam że RDJ odnalazł się idealnie w roli holmesa.
Miło mnie również do siebie przekonał Jude Law. Jedyny film jaki z nim widziałam był to Parnassus ,w którym zagrał niestety koszmarnie.
Nie pasował w ogóle do klimatu, a już tym bardziej jako zastępca Ledgera.

ocenił(a) film na 7
drabcio

Ja widziałam z JL, dużo filmów i mi w Parnassusie też się podobał. A RDJ nie pasował mi do Sherlocka, taki mało brytyjski?

agunia74

No właśnie, mam podobne odczucia, z tym że lubię Roberta Downeya Jr. Generalnie dla przygód - Szerloka można sobie darować, tu niczym nie zaskoczy; dla komizmu słownego i k. postaci oraz dla relacji między S. i dr. W - można obejrzeć. Fajne zdjęcia, zwłaszcza te z "treningów zen" pana Holmes'a ;) Tylko trochę przydługi; to wrażenie pewnie byłoby inne, gdyby scenariusz mnie zaciekawił jakąś faktyczną tajemnicą, a tu nic - schematy z wielu podobnych (i dość słabych jak dla mnie) filmów, np. League of extraordinary gentlemen albo From hell.

agunia74

No nie.. Downey nie pasuje, bo za mało angielski? A Pitt jest taki angielski, że aż strach;) Przecież Brad to Amerykanin jak z obrazka:P

użytkownik usunięty
shizonek

Pitt to typowy Amerykanin, z tymi blond loczkami i błękitnymi oczkami, w życiu nie wyobraziłabym go sobie jako Holmesa, tego Holmesa - awanturnika, narkomana i zabójczo inteligentnego świra... Bo Pitt inteligencją nie grzeszy, przynajmniej z wyglądu,
Robert Downey Jr jest idealny do takiego Holmesa