PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452782
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Przed obejrzeniem obu tych filmów większą nadzieję pokładałam w "Parnasusie" niż w "Sherlocku". Niestety po tym pierwszym wyszłam z kina lekko zawiedziona. Po S.H. wręcz przeciwnie, jestem pozytywnie zaskoczona. Postać Mr Holmesa wielce odbiega od klasycznej postaci wykreowanej przez Dlata w róznych filmach i zwolennikom klasycznego Sherlocka film nie za bardzo się będzie podobał. Ale mimo wszystko to też mi się podoba.

Bardzo mi się podobało przedstawienie rozumowania genialnego detektywa z Baker Street. Rithie wskrzesił Sherlocka, a Robert Downey Jr. świetnie go zagrał.

Co do Parnasusa... Szał związany z filmem nie był współmierny z fabułą i wykonaniem. Efekty i scenerie jak najbardziej na +, no ale w filmie brakowało brakowało czegoś co by sprawiło żebym czekała niespokojnie i myślała "co będzie dalej".

Nie będę nikomu mówiła "S.H." jest świetny i nie ma prawa ci się podobać". Każdy ma własny gust i upodobania.
Jestem po prostu ciekawa co osoby, które obejrzały oba te filmy powiedzą porównując je.
Prawda - nie za wiele mają ze sobą wspólnego, ale są jednymi z najbardziej oczekiwanych filmów początku roku 2010, dlatego sobie pozwoliłam na takie coś.

ocenił(a) film na 7
Nefertete

Mam dokładnie odwrotne wrażenie.
O Parnassusie słyszałem większość negatywnych opinii i jak wyszedłem z kina byłem bardzo pozytywnie rozczarowany. Film był zakręcony dokładnie w moją stronę. Był magiczny i jak dla mnie posiadał bardzo dużo tego czegoś co sprawia że czekam niespokojnie na to co się wydaży. Okazał się uniwersalną przypowieścią i współczesną acz klasyczną baśnią poruszającą bardzo ciekawe wątki, jak: miejsce na wyobraźnie i opowiadanie historii w dzisiejszych czasach, no i oczywiście nie do zdarcia motyw walki dobra i zła, opowiedziany nie nużąco tylko z wdziękiem - mamy do "złego" diabła dużo więcej sympati niż (przynajmniej na końcu) "poczciwego" Tonyego. Strona wizualna filmu jest rewelacyjna, szkoda że nie stać było producentów na lepsze efekty specjalne, ponieważ te nie były najwyższych lotów, pomysł na nie był znakomity. W takim 2012 efekty były perfekcyjne, ale strasznie nudne, tu odwrotnie efekty były pomyślane świetnie tylko nie do końca technicznie udane.

Z koleii o Sherlocku słyszałem same dobre opinie i moim zdaniem film im nie sprostał. Największym plusem jest oczywiście duet Robert&Jude, największym minusem zaś fabuła. Opowieść o największym detektywie powinna trzymać w napięciu, tu znamy jej finał po 15 minutach projekcji. To było boleśnie oczywiste że wszystko da się naukowo wyjaśnić i wszystko to się już widziało w podobnych filmach jak Vidocq albo Z piekła rodem - kryminalna zagadka w XIX wiecznym Londynie. Oczywiście Sherlock jest znacznie lepszym filmem od wymienionych, dużo lepiej zrealizowanym i poprowadzonym, ale mnie fabuła nie zachwyciła.

Oba filmy należy uznać za udane, jednak dla mnie (mimo że nie idealny) lepszy jest jednak Parnassus - moja ocena 9, Sherlock - 8.
I filmy mają ze sobą wspólny mianownik - jest nim Londyn. Ostatnio coraz częściej widuje się to miasto w kinie.

ocenił(a) film na 8
ikari

moim zdaniem "sherlock" byl lepszy od "parnassusa". wiadomo, ze to dwa rozne filmy ale na obydwa czekalem z wielka niecierpliwoscia. i o ile po obejrzeniu parnassusa czulem niedosyt to sherlock nie zostawil takiego wrazenia. parnassus- 7. sherlcok- 8.